А, сега всички са против ЗЕС?

Сега, оказа се, че е модерно да се против закона за електронните съобщения. Всеки, който иска да бъде малко в медийната машина, започва да се обявява против, дори и организации като БУА , която 2 години сме молили за помощ и сме получавали нищо от там.

Партии, които ни тъпчеха в предния парламент и чийто депутати и министри нагло си добавяха собствени текстове към законопроекта, с идеята „и ние го можем и няма какво да направим“, сега са ‘света вода ненапита’ и ни защитават виждате ли от лошите МВР.

Това може да се случи само в България, защото тук не се гласува по съвест и не се гласува праволинейно. Не може един път да си за следенето, а след 4 месеца, да си против следенето. Не търся логика, просто знам, че се трупат дивиденти, за сметка на оня, който мръзне отвън с плаката „Аз не съм терорист“.

В парламента имаме кукли на конци и докато те самите не се отърват от кукловодите си, няма да станем по-добра държава. Може да звучи смело, но ние в момента НЯМАМЕ парламент, нямаме народно събрание, а имаме инструмент за прокарване на закони на една политическа маса, което все още не знае какво прави, но уви , знае какво иска.

Влезте в общността на блога ми.
8269 човека го направиха от 2004 година досега! Запишете се и получавайте нови материали от време на време.
Аз мразя спама. Няма да получавате такъв от мен.

13 мнения за “А, сега всички са против ЗЕС?”

 1. Българското разширено тълкуването на Европейската директива цели да създаде УПРАВЛЕНСКИ КОМФОРТ чрез БЕЗКОНТРОЛЕН КОНТРОЛ за правителството в ситуация при която вътрешното министерство (МВР) не е в състояние да докаже, че използва ефективно не-малкото дадени МУ правомощия и иска ДОРИ още!? Сплашването смазва критичната гражданска активност. Възможността за Използване на трафичните данни в съдът осигурява възможност неудобни граждани с активна гражданска позиция или журналисти не признаващи цензура бързо да се озовават зад решетките само по косвени доказателства събрани от службите. Повече от очевидно е, че натискът за БЕЗКОНТРОЛЕН КОНТРОЛ идва от държава с проблеми с тероризма които ние нямаме необходимостта да споделяме в същия размер. България не е мишена в същата степен. Ползването на събраните данни и изградените за всеки от нас социо-профили от чужди служби (ФБР FBI) е вече сериозен проблем за решаване пред гражданското ни общество!!! Терминът „следене“ няма точна дефиниция. Следенето и интерфейса няма да бъдат ЕДИНСТВЕНО в ръцете на МВР (контролиран само от МВР) Службите и полицията немогат да се закълнат, че сред тях няма информатори на престъпния свят и прекалено амбициозните журналисти! На свой ред естествено възниква въпроса, КАК при липса на контра-разузнаване-събрани данни за VIP граждани ще бъдат опазвани от попадане в чужди държави с нездрави интереси?!
  Срещу кого е насочено действието на „пасивният“ интерфейс за достъп? Кого ще хващат? Ще гонят терористи?! Сигурна работа ;) Аргументи за обратното има в доста западни медии и сайта на ЦИА. Такива зли люде са доста интелигентни (или си купуват мозъци) като почти не използват Интернет, или пък използват по няколко метода за защита на информацията ( като стеганография и шифриране) един в друг.
  Използват нивоизравнителни алгоритими още от началото на седемдесетте! Ще бъдат “хванати” децата. Ще бъдат прихванати журналисти, граждани с активна позиция… Те си комуникират на „оперативно интересни“ теми, обсъждат обществени проблеми… Така някой ще има на разположение психопрофилите и социопрофилите на неудобните, нарушаващи управленския комфорт със своите изказвания и активности!

 2. До frog n’ roll: Пишеш без даже да си осведомен. За Щерев не знам, но Борислав Цеков тъкмо при предишното правителство беше доста активен и критичен по повод поправките в ЗЕС. Вкара ги в критичния доклад на омубдсмана, писа статии в „24 часа“ – ето чети (а не ругай първосигнално!) -http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=11098 иhttp://www.ombudsman.bg/documents/gd2008.pdf

 3. Проблемът е, че чичковците милиционери искат дастъп до трафични данни във всички случаи, а не само когато е нужно. Това нарушава конституционни и граждански права поради факта, че имат право да ги използват тези Интернет конекции в СЪДЪТ!!! Тоест: заключват те и “Ха сега докажи, че си невинен”. Един вид, абсолютно всеки твърде лесно може да влезе в затвора. При такъв вид на ЗЕС, чичковците милиционери не се борят с престъпленията, а на практика ги създават- всеки който им е неудобен, който протестира или има активна гражданска позиция, повече от лесно може да попадне в затвора. Данните от мобилните оператори, данните от банковата и магазина, даннито от Интернет доставчика ни се обработват автоматично от системи създаващи социален профил описващ с кого общуваш, кои са приятелите и роднините, къде и кога ходиш, за колко пазаруваш, колко печелиш, какво притежаваш (движимо и недвижимо), къде в интернет публикуваш, на каква стойност са сделките на фирмата ти … … …

  Никъде в европейската директива не е описано, че трябва да се изгради именно интерфейс!!! Това е измишльонина на нашите чичковци милиционери.

  Институцията която ще контролира този интерфейс за достъп до трафичните ни данни няма да е само полицията!!! В средите на полицията винаги е имало и ще има информатори на престъпният свят и източници за твърде амбициозни журналисти…
  Тъй, като е въпрос на сума събраните за нас данни да попаднат в ръцете на конкуренцията, в ръцете на хора занимаващи се с изнудвания, обири, отвличания и мн. др. считаме, че не е дорасла нашата полиция и служби за такива високотехнологични похвати записани в закон.

  Вместо да претендират от вътрешното министерство за още правомощия да покажат че са в състояние да използват не-малкото с които в момента разполагат. НАГЛИТЕ в случая е трудно да бъдат различени! Нагло и противозаконно е нахлуването в личното пространство на всеки един от нас. Вътрешното министерство в момента прави медийни фокуси за да ни заблуди, че точно арестуваните са извършвали отвличанията… Разбира се на това вече и децата не вярват!

  Просто е непоносима цензурата в медиите напоследък! До толкова са премазани медиите, че си налагат АВТОЦЕНЗУРА от страх…

 4. Борисе, Минчо го гледах че е писал в блога си по повода, но май и неговите сили и ресурси вече са доста, доста ограничени/вързани

 5. Няма нужда да обиждаш депутатите ни на българи. Това което си описал е фундаментален недостатък на този тип демократична система. Дори миналата седмица един американски сенатор (Joseph Lieberman) се изправи срещу предложение в здравната им реформа, което самият той е направил преди 5 месеца.

  Фундаменталният проблем при нас е, че ни лъжат. Най-нагло и безочливо. Като комунисти. Сигурен съм че има наистина солидни причини за въвеждането на тези текстове, но никой от прокарващите не смее да ги каже. Мога само да гадая защо, но най-вероятно в момента в който ги произнесат на глас, ще разберат че никой нормален човек не би ги подкрепил. Затова си повтарят стихчето с надеждата да мине номера.

  А това че се вдига шум е добре. Досега поне, това управление е показало че не го е срам да отстъпи пред обществения натиск. Ако дойде и малко натиск от европейските структури (партията на Зелените?) това би помогнало доста.

  Всъщност това че не се отстъпва от наистина лошите промени в закона, е ясен знак за оказване на сериозен натиск от сили стоящи в сянка.

 6. @ Атанас

  И аз веднъж бях споделил с мой колега, че ще направя терористична организация и ще гръмна парламента баш , когато са всички ДУПЕтати там. Ама колегата ми рече. „Недей – ще ги направиш мъченици“

  Опасявам се, че не е това решението Наско ;)

 7. Четох току що блоговете на Атанас Щерев и Борислав Цеков и си помислих същото, Бого. И се смях. :)

 8. За съжаление Бого си много прав. Фурнаджийски лопати само има в парламетн,а личности няма.
  Аз отдавна съм казал, че трябва да се запали парламента, да изгорят всички вътре и чак тогава можем да се надяваме на нещо по-различно, докато не се сменят напълно всичките субекти там нищо няма да се промени!

 9. Сега пък нямало парламент….. и що ?
  Реално какъв парламент мислите може да съществува….утопичен някакъв ли ?

  Тревата е зелена, водата е мокра….и естествено всеки път се изненадвате от това :)
  Напомня ми за един отказ от „Пътеводител на галактическия стопаджия“ на Дъглас Адамс:

  „От друга посока той почувствува уплахата от това да бъдеш овца, стресната от летяща чиния, но това беше напълно неразличимо от чувството да бъдеш овца, стресната от каквото и да е друго нещо, защото овцете са създания, които научават много малко докато вървят по житейския си път, и биха се сепнали дори ако видят слънцето да изгрява на сутринта и да се учудят на зеления боклук по полето.
  Той с учудване откри, че може да се почувствува като овца, сепната от слънцето тази сутрин и предишната сутрин, и сепната от група дървета по-предишния ден. Той можеше да се върне все по-назад, но стана тъпо, защото всичко се състоеше от овце, сепнати от неща, които ги бяха сепнали по-предишния ден.“

  Вие ли ще защитавате нещо или ще спасявате някой ? :)
  Спасете първо себе си…пътя към ??? е постлан с добри намерения.

 10. Привет Бого,

  Без да си приписвам заслуги искам само да споделя следното. На последната web after hours среща се видях с изпълнителния секратар (жена е, но секретарка не звучи добре) на БУА. И й казах, че не сме член и защо не сме и питам аз какво прави БУА и защо аджеба да ставам член и тя ми отвърна „реформираме се, правим промени, ти ми кажи какво искаш да прави БУА за теб“ и аз и отвърнах, че искам да лобира, да лобира против ЗЕС, да лобира за по-малка ставка на ДДС при онлайн търговия и тн. Искрено ми се ще да вярвам в чудеса и че тази позиция на организацията е повлияна от този ни разговор.

  А иначе всички са против ЗЕС, особено когато са в опозиция :)

  1. @Мартин – Това може само да ме радва, дано покажат постоянна политика.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.