14.01.2010 – ден за протест

Да не беше зима студена, гол щях да се просна пред парламента, да ми се види дръжката на плаката с която казвам, всеки дето не знае какво е ЗЕС, а го гласува да я хване да я подържи…

Така или иначе иде време за зимата на недоволството, защото пак е зима, защото аз пак не съм доволен, че депутатите гласуваха един закон, който нарушава правата ни.

Не съм доволен и че парламента сега е само прост изпълнител на волята на една политическа формация, а не място за реална дискусия и намиране на консенсус между политическите сили.

Аз излизам на протест на 14.01 пред парламента, защото не искам 2010 да е 1984, ако ме разбирате какво искам да кажа. Ще се видим на площада, мили мои читателю.

Другарите от МВР, дето четат това, да знаят, че заявлението е пуснато.

АЗ НЕ СЪМ ТЕРОРИСТ, бе другари

Ето и текста на призива:

Една година след кървавото и насилствено потушаване на протеста на гражданите срещу безскрупулното управление на тройната коалиция, днес сме в ръцете на нова двойна коалиция: ГЕРБ и АТАКА, която отново нарушава гражданските ни права.

В милиционерски стил, управляващите от коалицията ГЕРБ – АТАКА са на път да приемат изменения в Закона за електронните съобщения (ЗЕС), които, казано най-общо, ще застрашат демократичните принципи и ще нарушат правата на гражданите, позволявайки нерегулиран и нерегламентиран достъп на МВР до лични данни. Освен това, типично по милиционерски, всеки един от нас ще може да бъде профилиран и проследяван според местоположението си, телефонните си контакти и Интернет трафика си.

П.П. Зелените, съвместно с групата „България е наша“, „Електронна граница“ и други формални и неформални граждански инициативи и организации, организира общ протест срещу предложените промени в ЗЕС, станал известен като Закон за електронното следене. Зелените канят всички организации, сдружения, политически партии и техните симпатизанти, определящи се като демократи, на общ протест срещу тоталното следене в на електронната ни комуникация, мобилната ни телефония и трафика ни в Интернет.

Протестът ще се състои отново на 14 януари и отново от 11:00 часа, под надслов:

„БЪЛГАРИЯ НЕ Е БИГ БРАДЪР! 2010 НЕ Е 1984!“

Каним всички свободомислещи граждани, несъгласни с това, че настоящият парламент е сляп изпълнител на еднолична политическа
воля, а не орган, излъчен от нас, избирателите, който взима отговорни и демократични решения, за благото на гражданите на Република България, да се присъединят към протеста на 14 януари от 11:00 ч. на площад „Народно събрание“.

Още по темата:
Асен

Влезте в общността на блога ми.
8269 човека го направиха от 2004 година досега! Запишете се и получавайте нови материали от време на време.
Аз мразя спама. Няма да получавате такъв от мен.

33 мнения за “14.01.2010 – ден за протест”

 1. Никой не попита какво стана с протестиращите от миналата година? Никой не потърси отговорност затова, че биха невинни хора и че управляващите направиха сценарий за потушаване на протеста. Направете съпоставка за реакцията на полицията при убийството на студента Балтов и това при отвличането на студента Гунински! Напълно противоположна!

 2. нещо те разбирам – нали борислав сандов е едновременно председател на сроксоз и член на зелените. за какв ое тая караница?

 3. Докато минат поправките в закона, ще твърдят, че се събират данни само за конекциите. Кога, с кого и колко време, кой е бил сайтът, какво си чел, какво си свалял… Проблемът въобще не е ясен на хората. Чета тук и чета там как коментирате… НО ВЪОБЩЕ НЕ ОСЪЗНАВАТЕ КАКВО НИ ГЛАСЯТ И ДО МОМЕНТА КАКВО СА ПРИЧИНИЛИ В НАРУШЕНИЕ НА ГРАЖДАНСКИТЕ НИ ПРАВА

  Осъзнавате ли, че трафичните данни ще се използват в СЪДЪТ!?

  Осъзнавате ли, че с този ЗЕС се заобикалят контролните механизми заложени в закона за разязнавателните средства ЗРС

  Осъзнавате ли, че няма точна дефиниция за терминът- “Оперативно интересно лице”!?

  Осъзнавате ли че от пасивно събиране на трафик, ВЕЧЕ не им е никакъв проблем да преминат без ДОКАЗАНА причина към АКТИВНО такова

  Осъзнавате ли, че трафичните данни, нарушената банкова тайна, данните за позиционирането ви от мобилните оператори, публичните общински регистри, и още и още се обработват автоматично от системи създаващи вашият пълен социо-профил?!

  Осъзнавате ли, че полицията и службите немогат да се закълнат, че сред тях няма информатори за престъпният свят и за прекалено амбициозни журналисти?!

  Осъзнавате ли, че институцията която ще контролира този пасивен интерфейс за достъп няма да е само една?! Няма да е само МВР

  Осъзнавате ли, че в европейската директива никъде не се говори за създаването на пасивен интерфейс за събиране на данни. Ако изобщо подходът е създаване на интерфейс, искаме интерфейс, който се контролира само от полицията, а ТЕ не мислят подобно нещо…

  В случай на реализация с интерфейс, то за него се предполага от закона да не съществува регистър или контрол от страна на оператора за достъп до интерфейсът (а това не е така), тъй като е изцяло вътрешно решение на МВР!!! Така се получава ефектът на достъпа чрез интерфейс е изцяло вътрешен за МВР, оставен на тяхното добронамерено предварително искане на разрешение от съдия, или регистрация. Ако те решат да достъпят данни, но и да е поискано съдииско разрешение – могат и да не го регистрират вътрешно, имаме закононарушение по общите правила на ЗЕС, но същевременно нямаме механизъм за хващането му. Щом няма контрол, значи законът в този вид е неприемлив!!!

  Осъзнавате ли колко силно е разширено тълкуването на европейската директива?! Съществува разширяване на смисъла на директивата в добавено проследяване, и събиране на физическото местоположение на лицата в реално време (по мобилният Ви телефон). Това е принципен проблем, тъй като физическото местоположение НЕ СА „лични данни“!!!!!???

  Осъзнавате ли липсата на дефиниции за термини като “Оперативно интересни лица” и „проследяване“ Това са най-общи термини и може да означават всичко („проследяване от любопитство“, неудобни граждани с активна гражданска позиция, журналисти не признаващи цензурата).

  За това категорично и безрезервно подкрепям протеста. Трябва да се огласи факта че в резултат на некомпетентността си нашите избранници пишат калпави закони с които погазват демократичните традиции извоювани от българското общество още в началото на прехода. Аз не приемам законът в тази му вид, защото той изисква пълно преработване до хармонизирането му с конституцията и останалите действащи в момента разпоредби! Съществуват подозрения за натиск върху МВР за въвеждане на такива мерки от страни застрашени от тероризма. Нека припомним, че степента на заплаха за България не е същата и нашите си проблеми са различни за да въвеждаме полицейщината само за да угодим на една или друга свръх-сила (държава)

 4. @Селин, предполагам, че не си била нито на прес-конференцията за 14-ти, нито на интервютата с техните представители, когато говориха. Ако желаеш, щом търсиш примери, ще продължим с теб дискусията в сайта им. Това, че говоря за тях не означава, че нямаше и други партии – за ДСБ и БНС си напълно права, че се опитваха на наш гръб да извлекат дивиденти; лично съм критикувала и тях: http://news.ibox.bg/material/id_1766755309/fpage_2/

  Така че каквото говоря, го говоря от опит и съвсем не съм „далеч от истината“. Така че моля те, избягвай подобни прибързани заключения.

  На читателите на блога благодаря за търпението относно отклонението ми от темата – наложи се да отговоря тук, тъй като имаше реплика към мен.

  Отново – това, което ни обединява тук са промените в ЗЕС – на никого от нас не му харесват.

  С поздрав,

  – Адриана

 5. Аз се извинявам, ама тия неща дето ги говориш, Адриана, са не просто далеч от истината, а направо откровена неистина. Следях непрекъснато репортажите по телевизиите и никъде не съм видяла кипрещи се Зелени, рекламиращи партията си. Те се съобразиха с молбата ви, нямаше един път партиен символ през цялото време и през всичките протести, за разлика от лепенките на ДСБ и символите на БНС. Но виж тях не ги споменаваш, а обвиняваш Зелените.
  Много добре знаеш, че именно най-активните членове на ПП „Зелените“ помагаха. И го правеха без афиширане на партия – заради вашето искане.
  Четящите тук не само са мислещи и ориентиращи се, но и повечето са ходили на протестите и следили медиите и такива твърдения много бързо и лесно лъсват като неверни.
  Малко по-горе Богомил помоли тези неща да се изясняват в сайта на Зелените, а не в блога му. Предлагам ти да сториш тъй. :)

 6. Към Богомил „Бого“ Шопов

  Приеми моите извинения.

  Мина известно време, докато се появи поста ми и реших, че си го изтрил.

  Още веднъж моите извинения.

 7. Първо, подкрепям напълно инициативата за ЗЕС.
  Не подкрепям начина, по който се прави пореден опит да се присвои датата 14-ти януари от политическа партия.

  Богомиле, „Зелените“ не са „едни от основните организатори“ просто защото:
  1) Имаше забрана за партийни изяви;
  2) Те се включиха като природозащитници и граждани, а не като членове на партия;

  А основният ми довод срещу тях е, че страхливо отказваха да се подпишат като организатори, които носят материална отговорност, докато аз, Миро, Кънчо и колегите от СРОКСОС го правехме редовно. А когато ставаше дума за медийни изяви, бяха първи кипри.

  Единственото, което търсиха преди, а търсят и сега ПП „Зелените“ е да използват медийното внимание покрай гражданската вълна за самореклама. От една страна говореха, че са „само граждани“, а от друга всячески се опитваха да рекламират партията си по време на протеста, което лично аз туширах на много от съвместните ни медийни участия.

  В заключение ще кажа, че не е безобидно това кой как призовава. Това е така защото хората започват да си мислят, че видите ли, наистина „няква политическа партия“ е организирала 14-ти януари 2009 и почват да псуват наред всякакви граждански инициативи, защото някой ги е заблудил, че става въпрос за чисто партийни интереси.

  Аз обаче вярвам в силата на мислещия човек и че четящите тук ще се ориентират добре каква е истината.

 8. Свежо: „Роден e на 22 декември 1974 година в град Шумен. През следващите няколко години ЖИВЕЕ в Русе и Габрово, където завършва основното си образование.“ – цитат от статията във уикипедия.

  Социопатия. Синдрома на Хитлер, който е честолюбиво дете на кръвосмешение, роден в опустошена държава.

  Не РОДИТЕЛИТЕ МУ ЖИВЕЯТ еди къде си, където той завършва основно образование. Ами ТОЙ Живее там и завършва основното СИ образование. Сякаш се е родил сам и образованието в света е създадено заради него.

  Социопат. Величествени претенци на база на неизразима семейна тайна.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.