14.01.2010 – ден за протест

Да не беше зима студена, гол щях да се просна пред парламента, да ми се види дръжката на плаката с която казвам, всеки дето не знае какво е ЗЕС, а го гласува да я хване да я подържи…

Така или иначе иде време за зимата на недоволството, защото пак е зима, защото аз пак не съм доволен, че депутатите гласуваха един закон, който нарушава правата ни.

Не съм доволен и че парламента сега е само прост изпълнител на волята на една политическа формация, а не място за реална дискусия и намиране на консенсус между политическите сили.

Аз излизам на протест на 14.01 пред парламента, защото не искам 2010 да е 1984, ако ме разбирате какво искам да кажа. Ще се видим на площада, мили мои читателю.

Другарите от МВР, дето четат това, да знаят, че заявлението е пуснато.

АЗ НЕ СЪМ ТЕРОРИСТ, бе другари

Ето и текста на призива:

Една година след кървавото и насилствено потушаване на протеста на гражданите срещу безскрупулното управление на тройната коалиция, днес сме в ръцете на нова двойна коалиция: ГЕРБ и АТАКА, която отново нарушава гражданските ни права.

В милиционерски стил, управляващите от коалицията ГЕРБ – АТАКА са на път да приемат изменения в Закона за електронните съобщения (ЗЕС), които, казано най-общо, ще застрашат демократичните принципи и ще нарушат правата на гражданите, позволявайки нерегулиран и нерегламентиран достъп на МВР до лични данни. Освен това, типично по милиционерски, всеки един от нас ще може да бъде профилиран и проследяван според местоположението си, телефонните си контакти и Интернет трафика си.

П.П. Зелените, съвместно с групата „България е наша“, „Електронна граница“ и други формални и неформални граждански инициативи и организации, организира общ протест срещу предложените промени в ЗЕС, станал известен като Закон за електронното следене. Зелените канят всички организации, сдружения, политически партии и техните симпатизанти, определящи се като демократи, на общ протест срещу тоталното следене в на електронната ни комуникация, мобилната ни телефония и трафика ни в Интернет.

Протестът ще се състои отново на 14 януари и отново от 11:00 часа, под надслов:

„БЪЛГАРИЯ НЕ Е БИГ БРАДЪР! 2010 НЕ Е 1984!“

Каним всички свободомислещи граждани, несъгласни с това, че настоящият парламент е сляп изпълнител на еднолична политическа
воля, а не орган, излъчен от нас, избирателите, който взима отговорни и демократични решения, за благото на гражданите на Република България, да се присъединят към протеста на 14 януари от 11:00 ч. на площад „Народно събрание“.

Още по темата:
Асен

33 мнения за “14.01.2010 – ден за протест

 • Reply Balthazar.Ivanovich 29.12.2009 at 13:39

  Свежо: Бого, ako човек чете бойко, обикновено научава неподозирани неща за себе си :D :D :D

 • Reply Мирослав Джоканов 29.12.2009 at 9:39

  Г-н Шопов,

  Протестът от 14.01.2009г. беше изключителен с това, че беше автентичен. Той бе организиран от ГРАЖДАНИ и насочен към граждани. Протестът надскачаше партийните интереси на едно или друго ПП, за да постави началото на истинска гражданска инициатива, а не на фалшива такава.

  Това, което ПП Зелените ще направи на 14.01.2010г. не е нищо друго, освен изсиране върху чистия спомен на хиляди българи за миналогодишния НАЦИОНАЛЕН граждански протест, чийто смисъл бе символичен и мащабен, а не целеше решаването на конкретен, локален проблем като настоящия ЗЕС.

  Като един от малкото гласуващи за ПП Зелените съм длъжен да призная своето голямо РАЗОЧАРОВАНИЕ. Не мога да разбера откъде се е появила наглостта ви да стигнете до там, че да вадите чисто партиен дивидент от непорочния граждански спомен.

  Бих разбрал протест от името на „Ел. граница“, на който всеки представител на ПП е добре дошъл в ролята си на гражданин. Но да правите евтин ПР на ПП Зелените по този начин е най-малкото глупаво. Глупаво е, защото хората много ясно виждат не добре прикритите ви опити да спасите една замираща партийна организация.

  Пожелавам ви успех в акцията, която подкрепям на принципно ниво, но не и нейното осрано изпълнение.

  С горчивина,
  Един от вашите бивши поддръжници.

  • Reply Богомил "Бого" Шопов 29.12.2009 at 9:50

   @Мирослав Тъкмо това и аз написах: http://www.bogomil.info/3365/

   Апорпо сигурно не знаеш, но ЗЕЛЕНИТЕ миналата година пак са били сред основните организатори. Не виждам проблем, всяка организация, да призове по различен начин хората на протест.

   Зелените са решили да е по един начин, другите организации по друг. Прочети ми линка и помисли върху думите ми !

   P.S Моля, те ако имаш някакво мнение за ЗЕЛЕНИТЕ, сайтът е zelenite.bg, не е тук мястото за тези критики, това е моя личн блог, в който споделям лични неща и вярвания, които много често се различават от тези на зелените, червените, сините, виолетовите, безцветните и всякакви други формации.

 • Reply Богомил "Бого" Шопов 29.12.2009 at 9:09

  @Бай Ганьо – арю токин ту ми?

 • Reply бойкоСтефанов 29.12.2009 at 8:16

  Свежо: …“Богомил Шопов
  от Уикипедия, свободната енциклопедия
  Направо към: навигация, търсене
  Богомил Шопов
  български политик и защитник на права
  Роден: 22 декември 1974
  Шумен, България

  Богомил Борисов Шопов е български политик от партията „Зелените“ и защитник на свободата в Интернет.
  Биографични данни [редактиране]

  Роден e на 22 декември 1974 година в град Шумен. През следващите няколко години живее в Русе и Габрово, където завършва основното си образование.

  Завършва средно образование в Русе и следва в школа за сержанти към Българската армия. Работи за армията в продължение на 5 години (Горна Оряховица, Банкя и Русе). От 2000 година започва професионално да се занимава с информационни технологии, прави уеб-сайтове и портали.

  Понастоящем Шопов продължава да се занимава с технологии, както и с доста инициативи защитаващи правата за информираност, за защита на личното пространство и данни, и инициативи, подкрепящи свободата в много направления. През 2008 година става член-съосновател

 • Reply бойкоСтефанов 29.12.2009 at 8:11

  Свежо: „Бого не е модератор“

  Какъв е? Да не е сменил „професията“? То и без това модератор не е професия. Я да го видим „бого каво работи, сигурно се е представил някъде…

 • Reply justmonika 29.12.2009 at 8:07

  Свежо: бойкоСтефанов:
  1. Бого не е от силистра
  2. Бого не е модератор
  3. Бого и преди 3 седмици и преди 3 месеца беше в комисиите в парламента, за да се бори против ЗЕС – както рече, виж му блога.
  3. Ти имаш нужда от психолог. познавам един много добър – може би имаш сексуални проблеми, които прерастват в агресия и ставаш агресивен. Сериозно, ще ти дам контактите

 • Reply bogomil 29.12.2009 at 8:03

  Свежо: @Бойко – морски, винаги ме веселиш, като си измисляш разни нещица за мен. (thumb up)

 • Reply Obs3rv3r 29.12.2009 at 0:34

  Свежо: ППопулизъм.

 • Reply batspiro 29.12.2009 at 0:22

  Свежо: Отново да кажа – Богомил не е за мен пътеводна светлина, както между впрочем не си и ти. Не Богомил ме кара да отида на този протест, а това че съм солидарен с него. ТОВА Е МОЙ ИЗБОР. Той не ме прави перфетен гражданин, нито борец за граждански права. ТОЙ МЕ ПРАВИ МЕН, и БОРЕЦ ЗА МОИТЕ СИ ПРАВА. Тъй като аз се интересувам от своята си свобода. В този смисъл подкрепям всяка кауза, която е еднопосочна с моите идеи, и не покрепям всяка кауза която не е. Без значение кой я води, и кой е против нея. Защото отново да спомена – аз не си правя идоли, аз си правя живота. Приемам че Богомил не е перфектен и може да има много проблеми. Но мен това не ме интересува, аз отивам там защото не искам да ми следят трафичните данни безконтролно и да се отваря дупка в закона, а не защото Богомил е казал така. Ако Богомил беше ЗА следенето, аз пак щях да съм ПРОТИВ. Не знам дали усещаш финната разлика.

 • Reply Бай Ганьо 28.12.2009 at 22:30

  Не ти хареса коментара ли?
  Та срещу кого искаш да протестираш?
  Срещу себе си!
  Нещастник!

 • Reply Бай Ганьо 28.12.2009 at 22:08

  Тебе страх ли те е да те следят?
  Защото мен не ме е.
  През грездея ми е.

 • Reply бойкоСтефанов 28.12.2009 at 21:43

  Свежо: ако искаш нещо да ти носи стойност, влез в блога на Богомил Шопов, потърси какво е писал за модерирането на интернет общността и как той самият възприема нас, общата българска човешка маса именно като маса за модериране. Виж му активността. Виж му кухите глупости с които нахалства десетки пъти с кандидаство за европарламент този див провинциалист. Виж, че като не стана това, после се нашмули в партия Зелените. Че от името на партията прави изявления, без изобщо да е консолидирал мнение с никого от нейното ръководство.

  Един дебел, напълно безличен, абсолютно бездарен и ужасно гадно амбициозен Тартюф, който иска да възседне целия българсик народ, за да си докаже на себе си, че не е импотентен, а той е.

  Поинтересувай се. Материалите не са скрити, в интернет са. И в Свежо му потърси името и си направи сам изводите.

  А аз моите ги направих на няколко пъти и то изключително добросъвестно. С да срещу не. Докато накрая видях, че стоя пред един неоабсурд, кошмарно /наблягам/ КОШМАРНО тежък и нелеп. Направо фатален. Дадеш ли му шанс, считай се изяден.

 • Reply бойкоСтефанов 28.12.2009 at 21:28

  Свежо: батспиро, не си изобщо първият „смел“ радетел на граждански права, който „отстоява“ „достойна“, „гражданска“ „позиция“ по повод на изгубени граждански права.

  -Дали трябва да съм адски тъп, за да си задам елементарния въпрос: Къде беше Богомил Шопов преди месец, 3 седмици, 2 седмици, една седмица?

  -Кога и къде Богомил Шопов призова на граждански протест против модерирането на българския интернет?

  -И дали ти, батспиро, си се информирал достатъчно за личността Богомил Шопов, откъдено да ти стане ясно, че неговата основна „професия“ /която я няма в целия свят/ е ИНТЕРНЕТ МОДЕРАТОР, самообявен и нахално настоятелен в това?

  Иначе, не споря. Просто и лесно е да се направиш на много добър човек и мъжествен дори, като ме използваш за черна дъска и да пишеш с тебешир върху мен.
  Но тебеширът се свършва мнокгократно и за кратко, а черната дъска я почистват и пак пишат на нея.

  Преди да се правиш на достоен гражданин, първо се опитай да станеш такъв.

  За да говоря така на Богомил Шопов, аз с

 • Reply batspiro 28.12.2009 at 21:08

  Свежо: Последният коментар очевидно не казва нищо по същество, освен лични нападки и обиди срещу Богомил Шопов. Аз персонално не приемам да ми носи абсолютно никаква стойност и аз ще отида да подкрепя протеста, не защото Шопов е някой секси тип, когото аз харесвам, а защото подкрепям позицията на защитниците на гражданските права в този конкретен случай. Личноста на Богомил Шопов няма отношение към моето решение, само фактите. А тях всеки може да прочете сам – предложението за промяна на закона е публикувано на сайта на НС, дискусиите в парламента и в комисиите също, правозащитните организации също са си публикували мнението, както и МВР. Всеки може да направи своят избор на базата на тази информация. Аз моят го направих, а вие?

 • Reply krlkirilov 28.12.2009 at 19:32

  Радван се, че ще има този протест. Имам само една молба, нека всички които са против следенето в интернет и въобще против този законопроект на ЗЕС да са добре дошли, независимо от партийна принадлежност, в коя организация членуват и т.н., независимо дори дали имат различия по други въпроси извън ЗЕС. Само обединени можем да постигнем целите си.

 • Reply бойкоСтефанов 28.12.2009 at 18:36

  Свежо: На тоя еврокандитат от силистренското село какво му стана?
  Богомиле, ти протестите по график ли ще ги караш, бе човек?

  Изуми се с това уеб модераторство. Гледай какво стана с Бареков и Бедров. Изчезнаха от сцената на платеното модериране.
  Захвани се с труд да си изкарваш хляба, че почваш да бъркаш по мозъците вече. Къде ли не влезе и не излезе, с какви ли не шашми и сугестивни измами не се занима досега? Като те гледам, се сещам за Кембъла. Само дето той имаше талант и беше бохем. А ти си бездарен и скован, малко повече от самия Салиери. Да ти завиди и Салиери даже.

  Ще се засечеш някъде с някой работник и не знам тогава, кой кого ще измодерира и кой ще протестира на запазени дати от историята на България.

 • Reply optimiced | bg » 100 срещу всички граждани? 28.12.2009 at 17:58

  […] Шопов призовава за нов протест против несправедливия закон (”2010 НЕ Е 1984!”), който […]

 • Reply begeragus 28.12.2009 at 16:34

  Свежо: (thumb up)

 • Reply Balthazar.Ivanovich 28.12.2009 at 16:05
 • Reply Магнолия 28.12.2009 at 15:59

  Свежо: Весело посрещсне на Новата Година

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.