Цветанов: „Търсим най-достойния“ … За какво?

Като чета следното в пресата…

„В Гуантанамо търсим затворника, който се е държал най-достойно там и който все пак изповядва някакви семейни ценности, защото това е много важно“

…мога да си помисля, че Гунтанамо е някакво райско кътче на земята, в което са приютили най-достойните хора на земята, за да ги пазят от покварата на външния свят.

Ами ако не е …

Ако някой е достоен (за какво) и изповядва семейните ценности то едва ли мястото му е в Гуантанамо. Защото, ако това е така, то би трябвало да видим САЩ в трибунала в ХАГА, за престъпления срещу човечеството, защото прибират там който им падне.

Така или иначе няма да ги видим, поне не в близките 50 години, докато противниците им не наберат сили или докато не направят някаква още по-голяма и безотговорна простотия.

Ами ако е …
Всеки един „експерт“ по тероризъм, може да ви каже, как действат клетките на тероризма и как стоят не активирани в продължение на години. ДАНС щяла да нищи, дали даденото лице е безопасно за нашата страна и да бъде интегрирано то у нас (от кога ДАНС са специалисти по тероризъм).

Интеграцията на елемент от терористична мрежа, макар и недоказан, е по-голям риск, отколкото допускането на Доган до важни ресурси на страната ни (като земеделието и всичките им продукти и горите). Защо? Защото Турция ни е съседка. Така или иначе нашето разузнаване работи с години по това направление и може да се каже че си знаем и кирливите ризи и броя на въшките на всеки военен. Знаем и защо и как ще използваме язовир Кърджали, ако случайно турската армия тръгне към нас по ръкава към София.

Дали знаем същото обаче за тази мрежа, която работи някъде по света. Дали сме подготвени за това направление при положение, че нямаме дори отдели, които да работят по доста такива, например Индия, която може да не ви се струва като заплаха, но разполага с изключително голям потенциал да започне да се превръща в заплаха в региона.

Знае ли ДАНС, как да проучи човека. Сигурен съм, че службите на САЩ, много добре могат да ни вкарат в „трета глуха“ и бързо да ни убедят, че този човек е най-.. как беше „който се е държал най-достойно там и който все пак изповядва някакви семейни ценности“, а след това да се окаже, спяща клетка на терористична мрежа или нещо по-лошо.

Сестрата
Винаги го има варианта за „сестрата“ , ха сега върви разправяй, че не си терорист. Ама в Гуантанамо не се влиза, ако си чиста сълза, нали?

3 мнения за “Цветанов: „Търсим най-достойния“ … За какво?

 • Reply Георги Бонев 01.02.2010 at 16:59

  Абе, Бого, аз от време на време хвърлям по някой поглед на блога ти и като бивш колега се чувствам по някакъв начин съпричастен. Освен това идеята за свободата, която ти се „ЩЕ“, ми се „ЩЕ“ и на мен. Не ти ли се струва обаче, че критикуваме и лекуваме само симптомите?

 • Reply Иван 29.01.2010 at 12:44

  Бого, САЩ наистина са за трибунал.

  Препоръчвам ти да гледаш документалните филми „Taxi to the Dark Side“ (носител на Оскар), „Ghost of Abu Ghraib“ (темата се застъпва) както и екранизацията по истински случай „The Road to Guantanamo“.

  А относно международната терористична мрежа, бих ти препоръчал документалната поредица на BBC „The Power of Nightmares“, малко е дълга и мудна, но трябва да се гледа.

 • Reply Joko 29.01.2010 at 11:28

  Изказването е странно, така е. Но те съветвам да гледаш Taxi to the Dark Side – мисля, че до голяма степен ще отговори на последния ти въпрос.

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.