МВР – КАТ в КЗП

Тъй като аз съм един обикновен потребител реших да сезирам КЗП за нарушение на моите права от страна на администрацията на КАТ :)

Това се случва на много хора и е време вместо да псуваме да накараме МВР да си свърши работата, защото така или иначе ние им плащаме заплатите и даренията и е време да се размърдат малко.

Какъв е случая?
Плащам си аз глобата по Интернет (има ли смисъл да продължавам).

За незапознатите ще кажа, че като си платите глобата, акта, фиша по друг начин освен на гише в банка СИБАНК, системата на МВР я отчита като НЕПЛАТЕНА завинаги и трябва да си носите платежните винаги когато се наложи да бъдете любезно обслужен.

Не знам дали някой се е занимавал с това, но мен ми се иска да намерим начин да го решим тоя проблем. Другото е свинщина и изнудване да използваме точно определена банка и то на точно определено място.

А парите който са дошли в сметката на КАТ и не са отчетени като платени в системата сигурно се водят дарение, нали?

Какво точно се случва, ако досега не сте плащали глоба.

1. Плащам си през e-pay фиш със всички атрибути и кодове както го изисква КАТ. То и валидацията на e-pay не дава иначе да преминеш на следваща стъпка;
2. Плащането минава – парите ми ги няма в сметката – имам и потвърждение за плащането;
3. Минава време и трябва да си платя един акт, за който са ми взели талона, разбира се.
4. Плащам го и когато отивам да взема талона се оказва, че онова плащане от точка 1. изобщо не фигурира в системата на КАТ и не мога да се взема талона, ако разбира се не ида да платя още 23 лева на СИБАНК в гишето на КАТ (или да си нося платежното всеки път)

7 мнения за “МВР – КАТ в КЗП

 • Reply Филипов 03.10.2020 at 8:34

  Продължение на размислите:
  Въпросният фиш ми цъфна по ПИК като изпълнително дело в НАП за принудително събиране. На тези квитанцията не върви, трябваше да се разкарам до пощата за отделен документ с печат. Приложиха го и ми изчистиха от тях публичното задължение.
  Тази година стана време да си сменям ЛК и СУМПС поради изтичане на срока. В тъпата им система пак си висеше и лелката на гишето поиска пари. Повиших им малко тон , пратих ги да се разберат с НАП и тая с половин уста призна че го е хванала давност, но така и не го изчисти.

 • Reply Филипов 13.03.2014 at 15:55

  Как завърши моята сага за въпросния фиш 20 лв:

  2 срещи с началника на КАТ, който най-любезно ми обясни че са им иззели правата да исчистват подобни недоразумения в ТЯХНАТА система. Това ставало САМО и ЕДИНСТВЕНО за цялата страна в ГД Охранителна полиция – София. Понеже беше на няколкостотин метра от централна гара Си пуснах жалба заедно с копие от записа. Може би година нищо от тях, отговор не връщат, седи си неплатен в системата. Телефони естествено нямат. Та след година наминах лично и се оказа, че в тази сграда вече е друга служба, а ГДОП се били изместили в някаква нова сграда на Симеоново заедно с доста други служби. Успях да изкопая някакви телефони. на градските не вдигат, обажат се само на вътрешен МВР. Нервят се че ги „безспокоиш“ за несвършената работа и въобще не казват кога ще се изчисти платеното „неплатено“ задължение.
  Няма да си късам нервите повече, нито да се разкарвам още 15 км до Симеоново.
  Та преди месец ми цъфна в НАП при справка по ПИК. Оттам ме пратиха до пощата за бележка с печат какво, кога и по каква сметка е платено. Като им я занесох беше изчистено.
  Та парите в МВР „черната дупка“ продължават да си потъват.
  В момента заради обновяване страницата за проверка не е достъпна.

 • Reply Филипов 17.10.2011 at 17:37

  Късно се сетих да ровна тук.
  Същия случай. Повече от несец не ми отчита фиша като платен, Направил съм го чрес пощенски запис – първия изброен начин във фиша. Още повече че е значително по-евтин – само 1,10 вместо исканите от банката 3,50.
  Разкарах се до КАТ – служителят (доста по-образован от средното катаджийско ниво)се чудеше какви вицове да ми разказва само да не назове „кои “ не са си свършили работата. Накрая ме препрати към НАП, защото там постъпвали парите. Там ме гледаха умно, но все пак провериха – нямам задължения – фишът и сумата по него не фигурират в техните компютри.
  Защо разни банки трябва да ми натоварват значително плащанията вместо същия служител да ги взима на гише както е в МДТ (местни данъци и такси). Значи държавата ще ме товари, а общините могат да им платя нормално?

 • Reply Милен 15.09.2011 at 16:31

  Малко е играчка, но можеш да направи следното. Явно няма да ти дадат талона, защото „системата“ им не отчита плащането. То си е влязло по сметките им като бюджетно плащане. Затова можеш да направиш следното – пускаш едно заявление до КАТ – началник, където ти е талона и копие то КАТ счетоводен отдел. В заявлението пишеш, че си платил глобата и прилагаш копие на платежното нареждане. Казваш, че твоята банка е потвърдила вальора на получаването на плащането в тяхната банка.

  Казваш им, че ако неправомерно ти задържат талона ще заведеш дело срещу МВР, КАТ-еди-кой-си и ще привлечеш лично (без)отговорния служител, който не ти дава талона в делото, като потърсиш отговорност лично от него и от началника му по Закона за отговорност на държавата за вреди (http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2131785730), за времето, през което си останал без талон.

  Не че се хваля ама преди 3г. осъдих МВР за 200лв и ми ги платиха за 3 дни :P

 • Reply Евгени 14.09.2011 at 11:30

  Е тогава защо по дяволите пише на самия фиш, че можеш да платиш по банков път?
  Небрежно изключвам факта, че на моя фиш банковите сметки бяха стари и търсих в интернет последните валидни.

 • Reply Емил А. Георгиев 13.09.2011 at 13:36

  Интересно наистина какво ли става с парите платени не на гише в СИБАНК – в коя ли финансово-счетоводна нирвана попадaт?

  • Reply Богомил "Бого" Шопов 13.09.2011 at 14:32

   Ето ти тема за размисъл :)

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.