Велико Търново: Пореден абсурд

Днес в един от местните вестници излезе статия с ей това:

Все повече туристи предпочитат да пътуват на две колела. Те са не по-малка атракция във Велико Търново, наред с основните местни забележителности

Сигурно има десетина туриста, който да минали един път през Велико Търново на колело и след това са се проклинали цял живот. Тук е почти невъзможно да караш колело, особено през „активния туристически сезон“, защото:

– Улиците са тесни и пълни с коли
– На тротоара не можеш да се разминеш от хора, защото са тесни – просто няма място за по-широки улици
– Организацията на движение е безумна.

Няколко организации искаха вело-алеи – добра идея, но няма да стане, защото просто няма място – нито можеш да отнемеш част от тротоара, нито можеш да отнемеш част от пътя, прост защото няма място.

Според мен, скоро ще започне да има отлив на туристи, именно заради инфраструктурата и заради това, че повечето от правилата не се спазват – знаете ли колко е приятно 3-4 незаконно влезли коли по Самоводската чаршия да бипкат на 30 човека група да се разкарат.

Апропо мисля да предложа на Гинес да обявят рекорд за най-масово нарушение на правилата под носа на полицията.

Всеки ден над 100 коли минават незаконно по Чаршията, доста често под погледа на патрулката, стояща близо, ама това е България, тук всичко може.

3 мнения за “Велико Търново: Пореден абсурд

 • Reply Ивайло Иванов 13.10.2011 at 15:11

  Бого, а ти защо не се обади на 112 да съобщиш за полицейска небрежност. Да дойдат и да ги уволнят тия в патрулката, да видим после дали ще го позволят.

 • Reply Камен 16.09.2011 at 13:15

  И да и не съвсем. Контрола за паркиране в централната част е пословичен, за миути слагат скоби ако си спрял на улицата или на тротоара (поне в частта от съдебната палата до царевец). Това за чаршията е друга бира – колите са на хора които живеят горе или имаг магазини / дюкяни там. Реално за да се стигне до по-голямата част на варуша няма откъде да се мине освен по чаршията. Иначе Търново е безумен град за автомобили. И въпреки късите разстояния автомобилът е фаворит за придвижване от единия край на центъра до другия (задължително с 20км/ч, отворени прозорци и надута музика :))

  • Reply Богомил "Бого" Шопов 16.09.2011 at 14:08

   Контрола или т.нар „синя зона“ е инструмент на общината да събере пари, защото иначе би фалирала. Туй като този път наистина нямаше от къде да открадне, реши да ги вземе по „елегантен“ начин – с балтията:)

   За Чаршията – има си път бе пич, разрешен за коли, минава се по Опълченска и после нагоре. Аз говоря за влизането по улицата на която има голям знак „забранено минаването в двете посоки“ и е винаги пълна с туристи, деца и какво ли не. Няма друг град, през който да можеш с кола да минаваш така през стара част, която е и основна атракция.

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.