2: Какви инструменти да използваме за направата на малката страница на общността

Ако си спомняте в предния материал, говорих за това как да направим първата страница за общността, която да има ограничена функционалност. Сега ще ви кажа какви инструменти може да използвате за да я направите + още няколко практически съвета:

 

Пощенски списък

Що се отнася до създаването на ядрото на общността – пощенския списък е незаменим инструмент, защото:

  • Той ви дава прозрачна комуникация с всички в общността
  • Дава възможност на заинтересувани посетители да станат част от него, както и от общността ви
  • Дава информация за това с какви проблеми се сблъсква общността.


Как да си направите пощенски списък?  Google дава добри инструменти за това – стартирайте една от тук. Ако пък вашият хостинг доставичик, поддържа такава функционалност, можете да използвате и него.

Идея

Свържете формата за регистрация директно с пощенския списък или поне в първото съобщение до потребителя му съобщете, че имате такъв списък.

 

Може би ще ви хрумне да създадете няколко списъка – един за технически въпроси, друг за маркетинг такива и т.н, но не е сега момента да го правите. Когато съберете критичната маса, която ви е нужна и видите, че има прекалено много различни дискусии в този списък – направете нов. В повечето случаи, общността сама иска създаването на такъв.

Съвети за пощенския списък:

  • Нека първите няколко месеца този списък да подлежи на модерация. Идеята не е да пускате само добрите мнения за вас, а да можете да реагирате с необходимото време за размисъл на всяка реакция на потребителите. Отделете доста време за това в началото. Не ви препоръчвам да триете критиките, а да отговаряте на тях с нужното внимание.
  • Напишете на видно място, че всеки може да се запише – няма ограничения.
  • Добре е да имате правила, какво може и какво не може да се прави в този списък.

Идея

Вижте тук, колко пощенски списъка използва Mozilla. Всички са ръководени от общността на Mozilla с много малки изключения.

 

Споделяне на информация

Спомняте си, че първата ви задача е да привлечете определена група хора, нали – това разгледахме в статия номер 1 и 2. Дайте възможността на тези хора, да споделят с други , който много вероятно имат същите интереси за вашия проект/идея/марка. Това става много лесно с помощта на няколко реда код.

Ето тук, можете да видите как става това. Разбира се, можете да изберете и друга услуга, но помислете най-вече в кои мрежи искате да попадне вашата информация.

Под тази публикация аз съм избрал  няколко мрежи в които искам информацията която публикувам да бъде споделена. Вижте, колко малко са. Сега вижте този проект – там мрежите са значително повече. Отделете време и проучете какви мрежи за споделяне на информация има.

Идея

Попитайте общността си кои мрежи посещава най-често!

 

Блог

Една чудесна малка стъпка напред би било пускането на Блог за вашата общност – Това ще бъде тема на следващия материал.

 

Влезте в общността на блога ми.
8269 човека го направиха от 2004 година досега! Запишете се и получавайте нови материали от време на време.
Аз мразя спама. Няма да получавате такъв от мен.

Публикувано от

Богомил "Бого" Шопов

Емигрант. Пират. Революционер. А, още интересни факти има тук

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.