4:Да намерим бизнес стойността на общността си.

Няма да сгреша ако кажа, че основната причина за създаването на една общност е (бизнес) изгодата, но изгода както за общността така и за продукта. Важна стъпка е изработването на план на общността, който да отговаря на следните въпроси:

Какво приемаме за общност?

Със сигурност това са група хора, който са чували за продукта, но трябва да имате по-точна специфика:

 • Каква е рамката на общността – имате ли нужда от хора, които никога няма да ви бъдат полезни и вие няма да сте им полезни, но са добре за статистиката?
 • Какви специалисти ви трябват в общността. Ако продукта ви е насочен към определена група хора – те каква част от обществото ви трябва да са?
 • Планирайте добре развитието на общността си за няколко години напред; Ако планирате само за няколко месеца – след това много трудно бихте променили нещо.
 • Мислете в широки граници. Ако предлагате някакво много специфично решение – намерете начин да хванете принципа на полезност и след това да определите обществото си по него. Ако да речем предлагате продукт, който да прави работата на програмисти на малко известен език за програмиране по-лесна – се опитайте да въвлечете, хората, който се интересуват от техники за по-бързо програмиране – без значение езика – те могат да ви дадат идеи, както дори и да решат да пробват този език и вашия продукт и да станат ваши клиенти.

Пример:


В проекта „Мозила“ обществото разработва браузъра Firefox с помощта на едно ядро от  работещи за компанията. В този случай общността на проекта се състои главно от хора, който имат възможността да пишат код и да създават софтуер. От няколко години, обаче Мозила отвори спектъра и сега част от обществото са дизайнери, маркетинг специалисти, хакери, учители и т.н

Ето един пример за планиране на обществото в движение, което от опит ви споделям, че е доста трудно, защото все още на Mozilla се гледа като на „Firefox“ общността, отколкото на Mozilla общността, която прави хиляди други неща и разбира се създава Firefox.

Каква е целта на общността?

Това можете да си отговорите, като отговорите на въпроса – „Какво общността може да прави за мен?“

 • да ви помага да продавате продукта си?
 • да ви помага за поддръжката му?
 • да привлича нови клиенти, като говори за вас?
 • да създава съдържание?
 • да променя света?
 • да ви помага с неизпитата бира?
 • да бъде част от екипа ви?

Пример:

Искате ли общността да ви помага да поддържате вашият продукт? Защо не създадете заедно такъв механизъм, който да бъде в полза на двете страни. Можете да дадете свобода на хората около вас, който ползват продукта ви и дори го познават по-добре от доста от служителите си, да направят платен план за поддръжка от общността?  Вие предлагате поддръжка на големите корпоративни клиенти, а общността решава, че може да предлага поддръжка на по-малките ви клиенти при определени условия срещу заплащане, което не се определя от вас, а от тях.

Как може да я измерим?

Как може да сме сигурни, че това, което искаме се случва.

Всичко разбира се зависи от това как сме планирали целта на общността си – има голям набор от инструменти за измерване на стойността на бранда ви, как се изменя доверието към продукта, с колко процента са се увеличили продажбите благодарение на дадена дейност на обществото и т.н

Всичко, което се планира трябва да може да се измери – в противен случай, просто няма нужда да го правите.

Влезте в общността на блога ми.
8269 човека го направиха от 2004 година досега! Запишете се и получавайте нови материали от време на време.
Аз мразя спама. Няма да получавате такъв от мен.

Публикувано от

Богомил "Бого" Шопов

Емигрант. Пират. Революционер. А, още интересни факти има тук

Едно мнение за “4:Да намерим бизнес стойността на общността си.”

 1. wow. Доста силен пост. Общностите се изграждат изключително трудно. Проблемът е, че доста често ползата остава само и единствено за едната страна. Това прави общността недоверчива, а другата страна остава с пръст в уста. Е, има случаи, и то доста често, когато общността бива излъгана или подведена.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.