След дъжд качулка – АCTA, макта и бонбони лакта.

За пореден път българското общество се очудва на това, как може тези който са били избрани с техния вот за Европейския парламент да гласуват някакво глупаво решение, което да „забрани торентите“ или да наруши някакви права. ( там се гласува на кило и по политически съображения, а не с мисъл за отделния гражданин – поне нашите евродепутати, който се чувстват недооценени и правят каквото правят другите)

Ние сме добри в учудването и в правенето на Facebook групи, за да се „борим за правата“ си като падне мандалото и във вдигането на шум, който отминава само след 2 дни – дори не може да стигнем лимита „всяко чудо за три дни“ – защото сме мързеливи или просто защото така сме свикнали.

Когато започнахме (Електронна граница) борбата срещу АCTA – преди 2 години (ако не беше и по-рано) всички гледаха с недоверие и с известна доза глупост в очите – кви ги плещят тия – по същия начин, по който говорихме за „задържането на данни“, няколко години преди това.

Когато това се случи и когато хората осъзнаха, че доста от правата им се нарушават, започнаха да се „борят за правата си“.

Хора, борбата за права се прави постоянно, а не само когато прочетете нещо във вестника – тогава вече е късно – много късно и не може да се поправи – поне не толкова лесно, колкото преди да бъде гласувано.

Омръзна ми да бъда пророк, но знам какво ще се случи след 2-3 години – хич не е добре. INDECT му викат, да ви кажа ли и други проекти за „борба с престъпността“ – няма смисъл, наистина няма.

България е блато, в което тези, които имат смелостта и акъла да направят нещо, биват дърпани от другите надолу, само за да не се разплиска водата.

Журналисти, моля не ме търсете постфактум – помагайте на хората, които се борят още преди да се е случило!!! Моля ви!
Хора, организирайте се докато не е късно!
За всички останали – приятно киснене в блатото.

9 мнения за “След дъжд качулка – АCTA, макта и бонбони лакта.

 • Reply Габрово 10.02.2012 at 16:57

  АСТА – поредният тест, колко изобретателни могат да бъдат интернет потребителите!
  А иначе: „…кучетата си лаят – керванът си върви…“, така сме свикнали и научени – да търпим!

 • Reply Вени Г. 07.02.2012 at 22:28

  Упс!, Толкова се впрегнах, че омешах в едно това, което исках да кажа на Бого и на Селин.
  Извинете ме и двамата, моля.

 • Reply Вени Г. 07.02.2012 at 22:27

  Бого, съвършено си прав. Но си прав по принцип. Инак казано – прав си за същността.

  Но огромната част от хората не живеят по принципи. Не мислят за същността. За същността на каквото и да е. И промените в обществото се случват не тогава, когато хората дораснат до принципите, до същността – това е невъзможно и затова никога в историята не се е случвало – а когато усетят по някакъв начин, че принципите и същността засягат конкретните им, всекидневните, битовите, ако щеш дребничките и дребнавите интереси.

  Затова не ги презирай, не се дистанцирай, не им отказвай подкрепа на тези твои приятели, които са те „мъничко“ избягвали, а сега те търсят, защото са разбрали, че утре за торентите от замундата може да патят. Помогни им. Тоест, искам да кажа, че аз така правя.

 • Reply Ему 30.01.2012 at 13:40

  Мен и друго ме дразни. Ако с този договор не бяха засегнати торентите, никой нямаше да скочи, че му се ограничават свободите. Тъй де, не никой, но повечето от скачащите.

  Също много ме дразни, че разни певачици и сие са много доволни. Въобще не осъзнават, че това, освен че няма да им донесе повече стинки, ще им ограничи и техните права. Ама те си вярват на асоциациите за колективна защита, а те си ги стрижат доволно, доволно.

 • Reply Труден 30.01.2012 at 12:36

  Бого, трябва да знаете как да акцентирате върху сериозните проблеми, за да не слагаме качулките след като сме подгизнали, залети от чуждата алчност.
  Хората виждат само най-страшното.

  Примерно:
  Близо е времето, когато ще е незаконно да притежавате медия файлове в компютрите си, ако не притежавате донгъл, който да ги проверява и узаконява.
  Закупуването на донгъла ще е като закупуване на лиценз за притежаването на такива файлове.

  Срещу тихото и скрито манипулиране на алчния капитал, трябва да се работи с груба манипулация основана на най-кошмарните ни сънища.
  Изглежда ГРУБО, но е за доброто на хората.

 • Reply След дъжд качулка – АCTA, макта и бонбони лакта. 30.01.2012 at 11:25

  […] След дъжд качулк… via БЛОГ на Богомил Шопов – Бого by Богомил "Бого" Шопов on 1/30/12 […]

 • Reply Селин 30.01.2012 at 11:16

  Между другото, ми прави впечатление, че докато по време на кампанията „Свобода, а не страх“ приятелите ми в един период малко ме избягваха, за да не им говоря за това (а то им звучеше като глупост), сега същите ми приятели са се бая поуплашили от ACTA и искат на протест да излизат… Ще се сетят те… ама верно след дъжд качулка.
  Лошото е, че тепърва предстои същинската буря. Това нещо трябва Европарламента да го приеме или не през юни. До юни нещата все още не са безвъзвратни, но е необходима реакция съизмерима на досегашната срещу шистовия газ, за да излезе нещо… И то в цяла Европа, не само в БГ. Ама в Западна Европа по- ще се организират, отколкото тук… както винаги.

  • Reply Богомил "Бого" Шопов 30.01.2012 at 11:18

   Ще се справим!

   • Reply Селин 31.01.2012 at 15:51

    Вчера като ти написах, че е необходима реакция, съизмерима с таз срещу шистовия газ, не очаквах да стане (или поне не скоро). Сега гледам, че за протеста вече са потвърдили 10,374 души. Уоу! :)

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.