Ееееееестония – как взех цифрово гражданство и си отворих фирма и защо.

След като поне десет пъти обещавах да напиша този текст, ето го – само два дена след като моята естонска фирма официално е стартирала дейност и първото събитие, което ще организира вече е факт.

Как започна всичко?

Случайно видях за това, че Естония предлага цифрово гражданство преди няколко години, но в края на миналата година реших да кандидатствам. В общи линии е губене на време и пари, си казах тогава и на си пуснах документите, ей така от любопитство, за да подкрепя инициативата. В общи линии, получавате електронен подпис, който е валиден в Естония, скоро и в целия ЕС и имате право да си откриете фирма и да я управлявате онлайн, без никакви разправии.

Картата

След като попълних всички документи и си писах по мейла с граничната им полиция, защото бях си направил снимка, която изобщо не отговаря на изискванията, картата ми с електронния подпис беше доставена в естонското посолство в Прага и ми я дадоха на малка церемония. Беше супер яко :) Освен картата, получавате и USB четец и достъп до много е-услуги. Вижте сайта на инициативата в линка по-горе.

Фирмата

След като вече си бях подал документите, се позаинтересувах за отваряне на фирма, защото имам една в България и ми е голям зор със всички пълномощни към счетоводителите, със всички процедури и декларации и полълването на всякакви документи и най-вече с подписването на хиляди фактури и със признаването на разходи и …абе ако имате бизнес в България знаете за какво говоря – много бюрокрация.

Проучих нещата и ми направиха впечатления няколко неща:

 • Като управител на фирма (тип ЕООД), няма нужда да плащам никакви осигуровки на месец.
 • Всичко става онлайн – подаване на декларации, подписване на фактури, документи, комуникация със служби, счетоводство и т.н
 • Ако не искаш да си плащаш заплата или дивидент – не плащаш никакви данъци – тоест ако искаш да си инвестираш печалбата във фирмата.
 • Ако искаш да си платиш дивидент – се плаща 20% данък, но на следващия месец, тоест не се натрупва.
 • Срещу малка такса на месец (по-малка от „месечното обслужване от счетоводител“) получаваш услуга, което включва – регистрация на фирма, адрес, месечно счетоводно обслужване, поддръжка (почти веднага отговарят на въпросите) и още няколко услуги (като регистрация по ДДС) и съдействие за всичко в Естония.
 • Признават доста повече неща, като разход на фирмата, отколкото в България.
 • Правителството има грант за стартиращи фирми, но това е друга история :)

В крайна сметка реших, че е добре да си направя фирма в Естония, което ми излезе следните пари:

 • 100 Евро за цифровото гражданство
 • 190 Евро за регистрацията на фирмата (държавна такса) – стана за 15 минути
 • 120 Евра за билет за отиване и връщане до Естония (към момента за откриване на банкова сметка се изисква посещение офлайн, вижте по-долу)
 • Месечна такса след първия месец. (много по ниска от месечната ми такса при счетоводителите)

Банкова сметка

Услугата, която ползвам ми съдейства за откриване на сметка в банка. Към момента трябва да се отиде лично за разговор с банков агент, защото банките все още не са приложили закона, който беше приет в средата на миналата година, за онлайн интервюта, вместо за офлайн такива.

Сметката, която ми предложиха е без такса за обслужване, без такса за превод в страните на ЕС и с чудесно електронно банкиране.

Извод

В България ми беше бреме да си управлявам бизнеса, макар, че бях делегирал повечето задачи на счетоводителите си. Сега е удоволствие!

Въпроси?

Ако имате въпроси, повечето са отговорени тук, но ме питайте и мен, ако искате, със сигурност съм изпуснал доста неща :)

Ако сте тръгнали по моя път, препоръчвам LeapIn като фирма, която да ви поеме повечето от задачите, който бихте имали. Екипът им е супер!

А и в петък, 6.1 около 17:30 ще говоря по Bloomberg TV Bulgaria точно за бизнес климата в Естония :)

62 мнения за “Ееееееестония – как взех цифрово гражданство и си отворих фирма и защо.

 • Reply Йоан 07.03.2019 at 0:39

  Интересно! Човече махни я тази тема че ме заболяха очите, по-добре бял фон с черен текст, констраста е даже по-висок!

 • Reply Злати 11.06.2018 at 22:04

  Здравей,
  Как се чувстваш с фирмата вече повече от година? Забеляза ли някакви недостаъци или нови предимства?

 • Reply Костадин 12.12.2017 at 20:21

  здравейте много бих искал да се чуем по телефона за да ви задам няколко въпроса с отваряне на фирма в естония на мое име и какви са рисковете ако аз съм само лице на фирмата а тя същатата такава е на друго лице собственост

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.