Яицазимитпо лъгуг или помен с чужда търсачка

Автор: Даниел Илиев

Увод:

Наскоро вниманието ми бе насочено към състезанието „Яицазимитпо лъгуг“. В първия момент реагирах с всеобхватния въпрос, включващ в себе си всички останали въпроси: „wtf!?“. След това моя милост, като отявлен и себеуважаващ се простак, реши да се информира по темата с долната цел да придобие ниво на познания. позволяващо да се правят цинични коментари. Ето, че сега се отваря и удобен случай.

„Открития“:

Първоначално разбрах, че има организирано състезание с награда от 1000 лв. Победител ще бъде притежателят на сайта, излизащ на първо място при търсене на словосъчетанието „яицазимитпо лъгуг“ в търсачката на Google. Обогатявайки общата си култура с жаргони (нарочно не употребявам думата „термини“) като SEO – Search Engine Optimization/оптимизация за търсене, PR – page rank/ранг на страницата (изненада! – не било, както си мислех, public relations/връзки с обществеността) и други подобни, аз осъзнах, че иде реч за псевдо-наука, от която доста хора (се надяват да) изкарват пари.

Как? Много просто – чрез обещание за реклама, твърдейки, че могат да направят така, че дадена Интернет страница да се появява на челните места в списъка с резултатите от търсене на определени думи и/или фрази.

Открих също, че Google имат изписани няколко правила за изработване на страница, чието спазване спомага работата на търсачката им. От друга страна Google предупреждават да не се правят опити за „оптимизиция“ на Интернет страниците извън посочените от тях правила, защото ефектът може да е отрицателен.

Въпреки тези предупреждения има фирми, които предлагат подобна услуга. Още по-забавно ми стана, когато научих, че голяма част от участниците в състезанието Яицазимитпо лъгуг си мислят, че разбират от SEO и дори са самопровъзгласили се „експерти“ в тази област.

Казвайки „област“, у мен възникват едни въпроси, чийто отговори, подозирам, са доста жалки.

Въпроси:

Област на какво? На науката ли? Коя е тази наука? Къде се изучава? Как се прави бизнес с подобна услуга? Как се гарантира тази услуга?

Размисли:

Да речем, че отида във фирма, предлагаща услугата „SEO“, и пожелая сайтът ми да излиза на първо място при търсене на „яицазимитпо лъгуг“. Очевидно никой не може да изпълни подобна поръчка, защото, въпреки усилията на всички SEO специалисти, които участват в състезанието „Яицазимитпо лъгуг“, на първо място излиза: Блогът на Богомил „Бого“ Шопов. Сайт на човек, който твърди, че не е професионалист по SEO.

„И са ко праим?“ Ще си получа ли парите обратно? За неустойки може ли да става дума?

СМЯХ!

Яицазимитпо лъгуг или помен с чужда търсачка:

Образовайки се по темата, моя милост се натъкна и на факта, че състезанието „Яицазимитпо лъгуг“ е придобило по типично български начин много грозен вид. Сформират се отбори, обижда се конкуренцията, използват се всякакви средства без оглед размера на падението. Важното е да спечелиш. Дори някой е регистрирал кирилското име на домейн „яицазимитпо-лъгуг“ в зоната COM.

На фона на цялата дивотия като върхов идиотизъм се откроява фактът, че един човек, опитал се да направи нещо добро, бива оплюван. За какво става дума и кой е този човек, ли? Това е Богомил Шопов, който обявява, че ако спечели състезанието Яицазимитпо лъгуг, ще предостави наградата за благотворителна цел.

Леле-мале, колко кофи с помия се изливат върху него заради това изявление. Бил правел помен с чужда погача; като искал да прави благотворителна дейност, да бил дадял от себе си и т.н. Няма да

изброявам всички подобни кретенизми. Само ще разгледам най-силният „аргумент“ на тази теза, а именно, че нямал право да обещава награда, която още не е спечелил.

Ха! Къде го пише!? И забележете, кой го казва – хора, които си мислят, че могат да постигнат излизане на сайт в първите места в списъка на чужда търсачка! Хора, които си правят сметката без бармана, които слагат масло в тигана преди да са хванали рибката. Кой точно прави помен с чуждата (в случая собственост на Google) погача (в случая търсачка), а!? Иначе казано, яицазимитпо лъгуг или помен с чужда търсачка.

Е, те това, ако не е наглост, аз съм трамвай! Един се чуди да се смее ли, друг – да плаче ли, а на мен лично ми се доповръща.

Съждения:

Тук идва моментът, в който всеки нормален човек би се запитал защо някои реагират по този начин. Защо всички участници не се включат в тази инициатива? Та, нали това би елиминирало предимството на Богомил Шопов и всички ще имат равен старт. Едва ли става дума за сумата от 1000 лв, тъй като тя не би трябвало да е стимул за един мастит „експерт по SEO“.

Обяснението е много просто. Разбира се, че не става дума за хилядата лева. Проблемът е, че „професионалистите“ не искат да изгубят състезанието, без да имат извинението: „Е, да, ама той понеже ще даде наградата за благотворителност, много хора му помагат“. За да остане валидно това извинение, трябва да се намери причина, да не се постъпва, както е направил Богомил. Е, в случая посочени причини или липсват или са пълна олигофрения от сорта „е, аз па няма да си дам наградата“, „няма да правя като него, щото не е честно“. Пълно безумие!

В подкрепа на извода, че не е важно за какво е предназначена наградата и дали е честен метода, а кой ще я спечели, добавям и факта, че има и други, поели инициативата за благотворителност, но срещу тях няма нападки. Нормално. Те не са на първо място, няма проблем, че „правят помен с чужда пита“, защото не засенчват професионалистите. Дори е по-добре – после ще може да се казва „аз съм най-добрия, дори победих такива, дето получиха помощ, защото обещаваха да дадат наградата за добри дела“.

Заключения:

Подозирайки, че поради генетична обремененост или друга подобна причина, голяма част от въпросните SEO корифеи сами са си повярвали, че разбират от тази „наука“, се чудя колко ли зле се е отразило това на самочувствието им, Не, всъщност не се чудя. То си личи по поведението им и по реакциите им. Разбираемо е. Бих казал, че е доста обидно да изгубиш в областта, в която се възприемаш като експерт, от някой като Богомил Шопов, който твърди, че не разбира от въпросната материя. Дори да не изгубиш, обидно е дори, че не си успял да постигнеш победа с лекота срещу непрофесионалист. Представям си колко вбесяващ е този факт за една камара продавачи на подобна услуга.

Край:

Завършвам с „нека най-добрият победи“. Фраза, която не искам да се приема погрешно като добро пожелание от учтивост. В случая е използвана като проклятие към дребните душици, които участват в състезанието Яицазимитпо лъгуг, към тези. които поради вродените си бездарност и безсилие, заливат с мръсотия наистина добрите хора.

9 мнения за “Яицазимитпо лъгуг или помен с чужда търсачка

 • Reply За SEO-то и SEO-тата 11.12.2007 at 15:45

  […] от SEO, а SEO специалистите са едни гадове които само обещават чудеса, без да дават нищо насреща и взимат парите на бедните […]

 • Reply d.iliev 15.11.2007 at 16:12

  gotha, бих участвал в чисто техническа дискусия на тема SEO, стига тя да бъде с познавателна цел, да е базирана на факти и логични аргументи, без горещи и прочувствени изказвания, произтичащи от развихрените страсти около състезанието Яицазимитпо лъгуг.

  Стига г-н Шопов да няма нещо против използването на личния му сайт за такива цели, аз съм готов да изнеса сбито моята теза и да се аргументирам извън контекста на състезанието. Както виждам, tech_noir е направил нещо подобно, макар и без аргументи, а прогнозирайки (много вероятни според мен) резултати.

 • Reply tech_noir 15.11.2007 at 2:35

  На времето имаше някакъв бум на „Извънземните са сред нас“, „Как да спечелим n-милиона от лотарията“, „n-идеи за бизнес дето ще ви направят супербогат“. След това май дойде Spedia (и tutorial-ите за Photoshop за начинаещи)… и т.н. Явно участието в такива увлечения е страст на определена категория хора.
  Докато е кротичък бизнес както на тия дето живеят от изнасяне на лекции и организиране на конкурси тип „как да забогатея“, „как се прави добър сайт (т.е. как ние го правим, другите ясно че са тикви)“ няма лошо, след както има балами да плащат – така и те трупат опит. Не хубаво обаче да се нарушава добрия тон и възпитание.

  Две бележки:
  – да има начин да се подобри позицията на даден сайт, а с това и да се придобие определен механичен трафик. За какво ви е той?
  Един прост пример е как американска компания А наема германец Б. След 2 седмици – висок ранг и щур трафик. След 3 месеца компания А прави равносметка и се оказва че разходите и за хостинг са се повишили драстично а реализираните продажби се равняват на 0 бройки от 0 артикула. За да е по-интересно се оказва че голяма част от линковете са в нелегални руски и арабски сайтове, в резултат на което американските търговци на мебелировка са класифицирани в доста сива зона.
  Това което на практика правят няколкото истински SEO компании (освен регистрирането на n-места), е с част от парите на клиента да закупят рекламни връзки. PR има ли – има, посещаемост има ли – има. Стискат си ръцете, получават си парите и… следващия. След месец-два падат обратно. Поддържането така е просто икономически неефективно.

  Разни начинаещи „експерти“ обикновено се мислят за ужасно хитри. Не е точно като да си умен, ама понякога помага за оцеляването. Вадят торба трикове, четени в някой блог и давай – манипулации до дупка. Гугъл (и другите големи търсачки) обаче гледат да не наемат идиоти. Естествено, че не им харесва някой да ги манипулира. Освен моралния аспект с чистотата на мрежата, това намалява качеството на услугата им, а с това им бърка и в джоба.
  И какво правиме като за пореден път обърнат дъската – стискаме палци тия тарикалтъци да не сме ги прилагали към собствен проект.

  – Бизнеса, правен с механичен трафик от търсачки прилича на сергийната търговия – ниско качество (обикновено и цени), разчита се на големия поток и че ще можеш да свиеш набързо такъмите като дойде полиция или клиент с рекламация. Нищо не заменя доволните от качествения продукт потребители, които го запомнят, връщат се, ползват и го разпространяват.
  Ниското съотношение уникални/импресии от търсачките спрямо директни попадения и вътрешно пренасочване всъщност е доста добър показател.

 • Reply gotha 14.11.2007 at 19:04

  Г-н Илиев, по голяма част от казаното приемам за напълно правилно, но не мога да се съглася с пълното отричане на SEO. Не ви познавам но ми се струва, че отричате нещо което не разбирате. Готов съм да ви покажа примери, които могат да ви уверят, че SEO няма нищо общф ос „народните лечители“.

 • Reply d.iliev 14.11.2007 at 17:39

  Като автор на горната „статия“ и човек, който е непознат за всички вас, реших, че е редно да отговоря на коментарите.

  Към „коментара“ сх нямам какво да кажа.

  kspirov, радвам се, че ти е харесало написаното от мен. Още повече, че то е в отговор на твоята инициатива да се насърчи Б.Ш. да не се отказва. *НАЗДРАВЕ*
  :)

  sasho, приемам критиката за неграмотността. В своя защита, ще кажа, че изпод перото ми не е излизал текст, различен от сухи административни мемота и форми, откакто съм завършил училище преди има-няма 20 години. Предполагам, че в близко бъдеще това няма да се случи отново.
  Удовлетворяващо за мен е, че много точно си разбрал подхода. Исках да представя как изглеждат нещата в очите на непосветен във SEO „науката“ човек. btw, наистина смятам, че предлагащите подобна услуга, са, да речем, нещо като „народни лечители“.

  voxy, нямам блог, нито съм редовен посетител, камо ли известна личност в българското Интернет пространството. Просто поддържам идеята за благотворителността и в този сайт виждам най-големият шанс тя да се реализира.
  Да, ругая, но не виждам какво друго бих могъл да направя в конкретния случай. Ако имаш по-добра идея, давай смело.

  Драги, евентуални автори на бъдещи коментари, не ме съдете прекалено сурово, защото това е първата ми, а доста вероятно и последната, подобна изява. Забележките към стила и грамотността са добре дошли, но смятам, становището ми е нещото, което трябва да е обект на дискусия.

  Бъдете здрави!

 • Reply cx 14.11.2007 at 13:18

  БОГО ве-ей! Най-сетне дочаках „статия“, в която мога да пиша. Много исках да ти кажа колко си смешен и досаден и какъв спамър си. На какво са готови хората за победа, ех…

 • Reply kspirov 14.11.2007 at 12:23

  Много се изкефих на тази статия! Даниел Илиев има *едно голямо виртуално ръкостискане* от мен! Бляскав текст, написан от човек с дар-слово! Казал е нещата както са – директно, изчерпателно и право в целта!

 • Reply sasho 14.11.2007 at 12:06

  Доста неграмотен опит за статия. След като авторът й в самото начало признава, че до преди малко не е чувал даже за SEO, дава оценка на хората, които се занимават професионално с това… Интересен подход.

 • Reply voxy 14.11.2007 at 11:08

  Даниел Илиев има ли блог… страница, форум който посещава изобщо присъства ли някъде в нета, или е от редовните читатели?
  Между другото интересен момент е че самия той плюе, а се възмущава от плюенето на другите

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.