PHP на Symbian – най-сетне.

Ех, доживяхме и появата на PHP върху Symbian OS. След месец ще бъде представен пакета наречен PAMP, което е абревиатура от Personal Apache, MySQL, PHP. Kъм момента има тестова разбработка, която обаче ‘гълта’ много памет.

Премиерата на пакета ще е за изложение в Лас Вегас през януари догодина. Остава по-малко от месец до появата му.

Ролята на РНР, обаче ще бъде да работи само в уеб папките, а не както Perl, Python и Ruby, да може да работи с всичко в телефона, което може би ще се промени съвсем скоро. Аз лично очаквам да има php_sms модули скоро с примерно:

send_sms();

int smsid();

manage_sms($smsid,’delete’);

4 мнения за “PHP на Symbian – най-сетне.

 • Reply Богомил "Бого" Шопов 06.01.2008 at 12:06

  Аз чакам само да излезе и го подпуквам. Обещаха ми да ми пратят версия преди официалното представяне, ама да видим :)

 • Reply Любомир Петров 05.01.2008 at 20:09

  Исках друго да напиша, но като видях коментара не се стърпях :)
  От години ми се искаше да си подкарам PHP на старият тел и да си пиша аппс (на Nokia 6600), но от толкова чакане и каране с C++a Symbian, си купих PDA :D

  Дано по скоро да искарат PHP за WM6 :)

 • Reply Любомир Петров 05.01.2008 at 20:08

  @Зеридон, ако направиш една статистика в % за надупчения софтуер при PHP и го сравниш със друг такув сравнително млад език с такова количество проекти с отворен код, чиято цел е да се изпълняват през уеб (т.е. да са достъпни, нужни, видими за всеки потребител на земята), сам ще забележиш че няма друг език като PHP.
  Или малко по сумаризирано да се изразя, PHP е изкл. добър и удобен език за програмиране, недей да бързаш да вадиш мнение от хората които преписват examples от разни туториали и ги пускат онлайн с XSS, remote file inclusions и т.н. и т.н.

 • Reply zeridon 19.12.2007 at 12:10

  Както всички знаем на PHP и голяма част от писачите не може да се разчита. PHP има ужасно дълга история от проблеми и недомислици. Едни от най надупчените приложения са писани на PHP.

  След всичко това … не искам такова нещо да може да ми се разпорежда напълно с телефона. Така че ограничението до web папките смятам че е удачно.

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.