Дискусия: За или против легализирането на ‘леките наркотици’

Реших да започна серия от дискусии по актуални теми в обществото. Едва ли ще се обхванат всички теми, но се надявам, да разбера мнението на посетителите на този блог относно доста от проблемите. Започвам с една ‘лека’ тема:

‘За’ или ‘против’ сте легализирането на леките наркотици, като марихуаната например. Ще се радвам да чуя мнения, дори да са „wazzzzzzupppp“, което ще броя за ‘Да’ :)

Какво мисля аз?

Личното ми мнение е, че те трябва да бъдат легални и дори вредните ефекти, които тютюна оказва на използващия го и на околните, тук липсват. Защо обществото разрешава да бъде тровено от цигарения дим или приема избора на хората, които всеки ден умират от това, че пушат тютюн (или пият тютюн), а не приема избора на хора, които искат да ‘дръпнат една трева’, които нито вредят на себе си (ако не прекалят), нито на околните.

Трябва да се даде свобода, но тя да бъде контролирана.

Тоест :

 1. Да не се използват на публични места. (Холандския модел не би вършил работа в България, според мен)
 2. Да не се легализира използването им от непълнолетни;
 3. Да няма реклами за тях по медии;
 4. Притежанието над определено количество да се счита за престъпление

Ако имате различно мнение, което аз се надявам да имате, пишете като коментар. Промяната на ценностите е трудно нещо и всеки си има собствено мнение, което да отстоява.

46 мнения за “Дискусия: За или против легализирането на ‘леките наркотици’

 • Reply ostin 21.10.2010 at 12:24

  za kakvo ti sa pritriabvali narkotici,po dobre ispii edna bira be bonak.samo kompleksarite polzvat tezi sredstva,tai kato misliat 4e pravi jivota im po rozov i6tasliv. koito e s slaba volia vaob6te ne triabva da se dokosva dori i do trevata.taka 4e ne gi pipaite tezi ne6ta,jivota e xybav i bez stimolanti. badete pi4ove,me4taite i vsi4ko 6te e nared.

  • Reply edi koi si 04.06.2011 at 9:52

   emi to po taq logika pyk dai alkoholici da stawame d3ba ogranicheniq tip deba ;DD

 • Reply plamen 07.07.2010 at 10:45

  конопа може да се използва за храна за гориво за лекарство и мн др неща не е казано че е само за пушене такаче аз СЪМ ЗА ЛЕГАЛИЗАЦИЯТА!

 • Reply Danislav 03.07.2010 at 8:55

  За легализирането на Марихуаната съм и със 2те ръце

 • Reply Galadriel 10.01.2010 at 0:10

  Моето мнение е, че легализиран или не, канабисът не трябва да е в различен статус от тютюна, т.е. ако тютюневите изделия са легални, нека е легален канабисът, а ако тютюнът не е легален, канабисът също да не е. По-скоро „за“ легализирането съм, но и да са нелегални, няма да ме интересува особено – не пуша тютюн, а марихуана и хашиш съм употребявала в единични случаи.
  За вредата от тези неща, искам да съобщя на midnightshadow няколко неща.
  Първо, задълбочи си малко познанията по химия (или, да кажем, общата култура). Катраните се съдържат в РАСТЕНИЕТО тютюн. Катраните са вещества. Никотинът също е вещество, а не РАСТЕНИЕ. Нали? ОК.
  Второ, примерът ти с водата беше покъртително тъп и явно не можеш да хванеш смисъла от закачката, а именно, че нищо не е безвредно, ако се използва не от когото или не както трябва. Не забелязах някой от коментиралите да смята, че тревата е безвредна и е абсурдно да се мисли това. Но тя е не по-вредна от цигарите и алкохола. Още повече, от тревата не се развива физическа зависимост. Надявам се няма нужда да обяснявам какво означава това и какви са следствията от това твърдение (по-точно този факт).
  Трето, контролът няма да го създадат законите тепърва – който иска да пуши, си пуши на воля. Идеята в случая е да не се създава проблем за няколко изпушени коза, и заради тях да се лежи в затвора.

 • Reply бобо 28.12.2009 at 1:02

  Никакви наркотици не трябва да се легализират, нито „леки“, нито „тежки“! Дори цигарите трябва да се забранят. Твърдението, че марихуаната не е вредна не отговаря на истината. Дори да оставим настрана влиянието, което оказва върху нервната система, тя пак е вредна. Тази вредност произтича от начина на приемането, а именно – чрез пушене. Навлизането в човешкия организъм на каквито и да било газове, отделени в резултат на горене, е вредно. Освен това всеизвестно е, че при не малко хора марихуаната е първата стъпка към по-тежка зависимост, т.е зависимост към „тежки“ наркотици.

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.