Дискусия: За или против легализирането на ‘леките наркотици’

Реших да започна серия от дискусии по актуални теми в обществото. Едва ли ще се обхванат всички теми, но се надявам, да разбера мнението на посетителите на този блог относно доста от проблемите. Започвам с една ‘лека’ тема:

‘За’ или ‘против’ сте легализирането на леките наркотици, като марихуаната например. Ще се радвам да чуя мнения, дори да са „wazzzzzzupppp“, което ще броя за ‘Да’ :)

Какво мисля аз?

Личното ми мнение е, че те трябва да бъдат легални и дори вредните ефекти, които тютюна оказва на използващия го и на околните, тук липсват. Защо обществото разрешава да бъде тровено от цигарения дим или приема избора на хората, които всеки ден умират от това, че пушат тютюн (или пият тютюн), а не приема избора на хора, които искат да ‘дръпнат една трева’, които нито вредят на себе си (ако не прекалят), нито на околните.

Трябва да се даде свобода, но тя да бъде контролирана.

Тоест :

 1. Да не се използват на публични места. (Холандския модел не би вършил работа в България, според мен)
 2. Да не се легализира използването им от непълнолетни;
 3. Да няма реклами за тях по медии;
 4. Притежанието над определено количество да се счита за престъпление

Ако имате различно мнение, което аз се надявам да имате, пишете като коментар. Промяната на ценностите е трудно нещо и всеки си има собствено мнение, което да отстоява.

Влезте в общността на блога ми.
8269 човека го направиха от 2004 година досега! Запишете се и получавайте нови материали от време на време.
Аз мразя спама. Няма да получавате такъв от мен.

46 мнения за “Дискусия: За или против легализирането на ‘леките наркотици’”

 1. аз сам сагласна с него хората триябва да се откажат от цigarite

 2. Абе аз малко по никое време се включвам в дискусията, но какво да се прави. Та „за“ или „против“, ами какво да ви кажа, аз съм за по принцип, защото ако случайно някои ден реша да си потърся, купя и изпуша една вела цигарка през такива глупости трябва да мина…Но идва и другата страна, ако е легална какви ще са мерките да не сезлоупотребява с това, че е легална и до колко евентуалния контрол ще е адекватен. Сега всички искаме искаме… Уффф абе с няколко думи съм за легализирането но с много резерви.

 3. midnight shadow.. ти с всичкия ли си ? Масура съдържа 30% ПО-МАЛКО катран в главите си от тютюна. Каш;ца също не може да ти донесе защото отваря дихателните пътища. Всъщност е препоръчително всеки активен пушач, поне веднъж месечно да пуши марихуана.

 4. легализирането е наи малкия проблем ама за фас да ти бият глоби и да те вкарват в пандиза е смешно . абе човечеството на зле отива има хора с милиарди дето нямат харчене а в същото време на 3 секунди от глад омира сете ми е .м. те в аплюят вие им се кланяйте . някво растение забранили ами да си забранят воините ама нали тряа производителите да лапат пачки абе скоро сички ше сме путници. аз като пуша сам си весел не мисля лоши неща не правя лошо на хората и ми е кеф … един ден всички умираме и колкото и кинти да има човек дори гроба да му зариат с пари тои пак ше се вмирише.. даите взаимно да си помагаме и да се оважаваме . и не е проблема опиата а човека схто аз като се напия се смея и ми е весело и ако ме настъпят казвам няма нищо а някои кат се набият търсят с кои да се збият сичко си е до човека ама тя земята са прочисти от нас спокич нали хахахахахах аиде честито апокалипсис и живи и здрави

 5. абе кви магазини кви данаци пак ве вии сте откачили сички промити мозаци сами гледате да се прецакате. марихуаната трябва да се легализира и трябва секи да е свободен да си гледа и пуши. а не пак по магазини и монополи да си троши парите. абе и да не е легализират аз ще си гледам …чист сам пре савеста си. който иска да си остане роб да си остане с нашите данаци те си копуват коли и си строят палати

 6. Аз мисля, че декриминализацията е по-добрия вариянт в случея.

 7. Трябва да бъдат легализирани!И нещата ще се развият на по-високо ниво,към по-добро за всички нас,независимо употребяващи или не.

 8. Аз съм твърдо за….Не мисля, че е редно някой да определя кое е вредно и кое не е за мен самия.Това дали ще пуша мара или не си е мое решение и хиляди политици да решават каквото си искат ми е все едно.Като че въздуха който дишам в столицата е по- безвреден от канабиса.НЕ Е ама не е забранено да се диша.Основния мотив на законодателния орган е обвързан с факта, че марихуаната е вредна.Бих попитал ако всичко вредно се инкриминира на къде!!!!Майната им пушете си на воля и си гледайте кефа и да не ви пука.

 9. Весо, ти луд ли си, извинявай, да се отглежда на закрито?! Ти знаеш ли изпаренията колко са мощни? Хората, които работят в плантациите в Холандия са на смени по не повече от 2-3 часа и пак им става зле и искат изобщо да не са се захващали с това…
  Против легализирането съм, защото няма да доведе до никакъв контрол, както много смятат. Може би ще го има за известно време, някога и цигарите и алкохолът са били под някакъв контрол. Някога. А сега какво е? Без коментар.
  Да, вярно е, че смъртни случаи няма, но, бога ми, никой ли не схваща, че това е вредно? Най-добрият ми приятел, който употребява от няколко години редовно марихуана, няма спомен за почти нищо, което сме рпавили заедно. Увреждането на паметта е едно на лице. Фактът, че канабисът съдържа пъти повече катрани от никотина, изобщо не ме успокоява. Смях се на глас, докато четох коментара, в който пише, че щяло да помогне на някои болни… Как ще им помогне, като им докара по-бързо рак на белите дробове? Като им пречи да дишат като хората и им докара една хубава кашлица? Разбира се…
  Най-тъпото е, че смятате, че тревата е безвредна. Както каза г-н Юлиян Караджов, експертът по наркотиците в България: „В Англия двама души годишно умират от препиване с вода. Водата безвредна ли е?“.
  Съгласна съм напълно с Benedetto, специално за забраната на тютюнопушенето. В Германия вече е забранено да се пуши в заведенията, на обществени затворени места, в обществения транспорт. Така трябва да бъде и тук. Аз съм човек с алергия към дима и мога да кажа, че бих била много щастлива, ако се забрани така. Останах не просто огорчена, когато един ден излязох с приятелка, която не бях виждала от много време. бяхме заедно за 2 часа, тя държеше да запали. Много ме болеше главата тогава и я помолих да потърпи малко, докато сме заедно. Последва скандал и бях обвинена в дискриминация. Хубаво, така да бъде. Ако дискриминация е дефиницията за нежеланието ми да пречат на моето здраве… Така или иначе за тяхното нищо не мога да направя. Но моето здраве е от значение. На таксиметровите шофьори им прави чест, че питат „Пречи ли ви, да изхвърля цигарата…“
  Отвлякох се. Идеята ми беше, че тютюнопушенето е наркомания в повечето случаи. Те не го съзнават, за съжаление.
  Против съм легализирането, против съм декриминализирането, против съм децата ми да израстнах в среда, където могат съвсем легално да си докарат физически, здравословни и може би психически проблеми.

 10. в България има много пушачи на марихуана и нейното легализиране би дало правото на всички тези хора да бъдат ЩАСТливи,както и пеавото на всеки човек да бъде свободен

 11. не могат ли да разберат че даржавата може да печели от цялата тая работа вместо да гонят деца с по едно каше…………….

 12. ами аз определено сам аз но само за лица над 18 да има специали магазини така ще баде сложен краи на диларите,да може да се отглежда на закрито,но тожа няма да стане само с фороми и говорене трябва да се наддаде гластност на вапроса митинги публични изкания писма до депотати и медий

 13. Категорично за.

  Бих могъл да се аргументирам на дълго и на широко (и тръгнах да го правя) но като гледам не се заформя голяма дискусия и реших, че ще съм скучен :P. Така че накратко: смятам, че не е редно да се слагат всички наркотици под един общ корен, защото има различни видове, различни ефекти и различни вреди (и различни ползи). Специaлно за тревата например, не виждам причина да е нелегална. Първо всички я пушат и без това, и единствените (поне в България), които са облагодетелствани са куките (които обичат да прибират по някое подкупче като те хванат с трева) и дилърите (защото най-вероятно ще стане по-евтина ако се легализира и (евентуално) комерсиализира). Второ (и по-важно) правителствата си позволяват прекалено избирателно да решават, кое е вредно и кое не: Факт е, че тютюна и алкохола са си наркотици, но е и факт, че са индустрии за милярди долари. Факт е, че за не чак толкова „известни“ „дроги“ не ги е еня политиците и не си играят да ги правят нелегални, нищо, че да използваш DXM или Salvia е доста по-сериозно от гледна точка на ефекта. Факт е също, че мога да си купя пистолет, който както и да го гледаме не смятам, че е „полезен“ за здравето. Факт е, че мога да предрусам с развалено сирене (примерно). И все ще е легално…

  П.С. То все пак тръгна да се получава надълго и нашироко (и с тъпи примери), така че спирам дотук. :D

 14. Аз съм категорично за легализация на марихуаната… предпочитам да си ходя по улицата и да си пуша без да се притеснявам от никой и от нищо, отколкото да се крия по някакви „дупки“.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.