Wimax – мобилни данни

Вече втори месец съм клиент на Mакс Телеком и тествам услугата им. Подобрение в обхвата има и то значителен, преди трябваше да хода да го търся, а сега навсякъде  у нас има доста стабилен обхват, дори и в мъртвата зона между блоковете, към която гледа терасата, но не за това ми е думата сега.

Доколкото знам, от Макс Телеком са започнали да предлагат услуга, която може да предава данните на автомобила по Wimax мрежата до краен получател, което може да се използва по много начини, знам, че има и идея за хардуерни телефони в колите, които да работят по всяко време на обхвата на мрежата.

Мисля, си че ще е много добре да се сложи и екран, които да обменя пакети от данни, за които потребителя се е абонирал, това, може да донесе много печалба на компанията, която се наеме да го направи. Какво може да се обменя, ли/

Прогнозата за времето, например е доста критична във зимно време, ето една чудесна възможност да се достави много бърза информация до всички клиенти, новините са другото важно нещо, борсовите индекси, са третата важна информация.

Пакетирането може да стане изключително лесно, без да се налага да се обменят големи количества данни, което пък ще гарантира, бързото време на достигане до потребителя.

Всичкия абонамент, може да става на база на OpenID, което е вързано с потребителския идентификатор на клиента на Макс Телеком  и информацията може да се визуализира директно в колата на получателя или на екрана на лаптопа му, докато е извън нея.

Бъдещето е в представяне на интерфейси за достъп, Ето още една идея, направете това възможно, като разработите начин външни изпълнители да предоставят ресурси на потребителите ви.

Остава ми още 1 месец до края на тестовия период на wimax на макс телеком, не съм решил още дали ще го продължа или не, поне докато обхвата им е само в София и на места на които не ми се налага да ходя.

4 мнения за “Wimax – мобилни данни

 • Reply xotspot 26.01.2008 at 12:13

  Горното предложение е интересно, но попада в графата средносрочни проекти. Докато WiMax мрежите не наберат достатачно абонати бизнес решенията са в стагнация.

 • Reply Богомил "Бого" Шопов 22.01.2008 at 8:34

  Не е въпроса колко пари ще вкараш, въпроса е какво ще направиш с тях. Аз също много лесно мога да изхарча едни 300 млн лева, ак оми ги даде някой, но мога и да направя технологични чудеса с тях :)

 • Reply владо 21.01.2008 at 22:07

  карта на задръстванията в съответното населено място също е гениална идея ;-)

 • Reply ocueed 21.01.2008 at 20:02

  Скоро ще се появи нов играч на Wimax пазара, в който ще се налеят 100-200 пъти повече пари от налятите в Макс Телеком.

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.