Да запомня – електронната комуникация се следи от държавата

Има неща, които не трябва да се забравят. Едно от тях е че държавата следи комуникацията ни в Интернет и пази данни за нея в продължение на една година с неясни цели.

От 10 май тази година влезе в сила поредната промяна на Закона за електронни съобщения, чиято сага започна доста отдавна с един протест наречен „един свободен обяд“, след това разговори, сезиране на още институции, няколко парламентарни сесии, заседания на комисии, драми и какво ли още не, което можете да прочетете навсякъде, ако потърсите за Наредба 40, ЗЕС и „Електронна граница“.

Данни
Целта на този материал е да напомни какво всъщност се съхранява и от кого:

От Мобилния оператор:

  • – Какви телефонни номера се водят на кого (човек, ЕГН, адрес)
  • – Какви разговори са провели всички в мрежата на дадения оператор за една година назад;
  • – Информация за всеки разговор: Продължителност, кореспонденти (кой е говорил) и местоположение на тези лица с точност до 1 метър;

От доставчика ви на Интернет (общи изисквания):

  • – Кой зад кой IP адрес се намира в дадено време;
  • – Собственика на този адрес какви лични данни има (по договор с доставчика);
  • – Какви активни услуги се използват в Интернет;
  • – Кой на кого какво съобщение е изпратил и кога (e-mail кореспонденция)

Стейтуоч е създадена през 1991 г., с цел наблюдението на европейските политики, засягащи гражданските свободи. Вчера те публикуваха нашия доклад и информация на техния сайт.

В доклада се даваше информация за последните мерки, които предприехме по повод наредба 40, която дава право на МВР да събира и съхранява чувствителна и лична информация за всеки потребител на Интернет, както и един преглед на всичките събития до тук, публикувани в Global Voices.

Изисквания:
– Операторите ще трябва да предоставят на МВР трафичните данните във възможно най-кратък срок, но не повече от 72 часа от постъпването на разпореждането за достъп.
– За направените искания спецслужбите ще водят специален регистър, който не е публичен. Операторите също ще водят регистър за постъпилите до тях заявления (като няма изискване да не е публичен)
– Комисията за защита на личните данни е наблюдаващ орган относно сигурността на данните (Комисията все още няма такива практики)
Народното събрание чрез комисия осъществява парламентарен контрол и наблюдение на процедурите по разрешаване и осъществяване на достъп до данните, както и за защита на правата и свободите на гражданите срещу незаконосъобразен достъп до тези данни.
– Министерството на вътрешните работи, Министерството на отбраната, Държавна агенция „Национална сигурност“, Националната разузнавателна служба и главният прокурор всяка година до 31 март трябва да изготвят обобщена статистическа информация за направените искания, издадените съдебни разпореждания, получените и унищожените справки, която предоставят на комисията в парламента.

Всичко изглежда привидно спокойно и гражданите на републиката не се притесняват, нали …. Браво

„Мишка в действие“ – акция против мониторинга на мрежата

Имате ли стари мишки – някъде, потънали в кашони, пликове, шкафове и мази. Говоря за компютърни мишки :) Аз имам доста, някой от тях работят, други не. Ето една идея как да ги върнем отново в работата за която са създадени – да помагат.

Тази инициатива е част от „Свобода, а не страх 2008“, която ще завърши с огромен протест на 11 октомври и има за цел всеки, който не е съгласен с това да бъде подслушван в Интернет, доставчика му на Интернет да филтрира достъпа му, МВР да събира данни за него от телефонните му разговори и поведението му в Интернет и да не е принуден да слага софтуер за следене на работата си в световната мрежа, да го покаже и по още един начин.

Факти: От миналата година МВР съхранява данни за всеки гражданин в едно досие наречено социограма, която с пакет от закони обсъждани сега в ЕС и предстоящи да се въведат и в нашето законодателств, ще се допълва. Прочети повече за това, тук.

А какво да я правя мишката си

logo

Ако цениш свободата и неприкосновеността си, направи следното:

  • 1) опаковай мишката си в малък пакет или плик, напиши писмо, че тази пратка е по инициативата „Свобода, а не страх“ и я изпрати на медията, която следиш най-много – вестник, радио, телевизия, електронна или друга медия, като я накараш по-този начин да те чуе. Сложи и препратка към http://svobodata.org в писмото си или напиши нещо повече.
  • 2) Пиши като коментар тук, ако желаеш къде си я пратил и кога.

Нека старите мишки да изживеят живота си свободни.

Ето няколко адреса, на които можеш да пратиш мишката си:

Бтв
Национален Дворец на Културата,
пл. „България“, ет. 11,
София 1463

Българска Национална Телевизия
ул. „Сан-Стефано“ 29
1504 София

Нова телевизия
бул. Христофор Колумб 41,
Порше Бизнес Център
1592 София

Re:TV
София 1113
ул. „Незабравка“ 25
Парк Хотел „Москва“, ет. 5

вестник „Дневник“
ул. Иван Вазов 16,
София 1000

Радио zRock
бул.Янко Сакъзов 3
1527 София

Телевизия Европа
София 1113
бул.“Цариградско шосе“ №101, ет.3

Намерете адреса на любимата си медия и пратете там. Срокът е до 10 октомври. Нека да покажем, че имаме мнение и можем да го изразяваме по всякакви начини, а този е уникален и полезен.

/Изображението е публикувано под LGPL от www.yellowicon.com, а втората е дело на http://www.teenproblem.net/

Един месец от протестите срещу наредбата

Ето, че мина един месец и малко от протеста срещу наредбата на МВР и ДАИТС, станала по известна като наредбата за ‘подслушване на Интернет’. Много впечатления събрах и много реакции. Този протест, макар и малоброен освободи куп реакции от пресата, от телевизии, радиа и над 4000 сайта в мрежата.

Имахме участие в ток-шоута, сутрешни блокове, срещи с народни представители, адвокати, специалисти, Омбудсмана и много експерти.

Проблема е сериозен и се простира отвъд нарушенията в наредба 40. Въпроса е доколко трябва да се ограничат правата на гражданите в името на сигурността им и какво трябва да жертваме за да можем да сме сигурни, че живеем сигурно.

Разбира се, това има много фактори и когато обществото е уплашено е готово да даде всичко само и само да не се повтори това, което се е случило или да се предотврати.

Пример ли? След трагедията във влака, от БДЖ прокараха наредба за събиране на имената на пътниците и дадоха права на персонала по гарите да пребърква багажа с цел да не се носят спиртни напитки. В общото мислене за трагедия и паника, това се прие безропотно от обществото, а както всички знаем тази мярка е повече от глупава.

Едностранчивото оповестяване на новините също е проблем, когато обществото не разбира проблема е много лесно да се манипулира.

Пример ли? МВР казва – с помощта на skype заловихме този педофил и този наркобос, вижте колко хубаво е да събираме данните. И стадото потегля след „водачите си“.

Нивата

Друг голям проблем в България е, че всеки иска да копае сам в нивата. Към момента на протеста никой не беше чувал за наредбата и никои не беше осъзнавал проблемите, които тя носи. След като се разшумя, много ‘организации’ се хванаха с нея и започнаха да ‘работят’ във своята си насока и разбирайки или не разбирайки те продължават да копаят и вместо да се обединят в името на правата на гражданите или в името на махането на тази наредба, те се мъчат да станат велики, като бъдат първите, които да направят нещо и по този начин да попречат на другите да ги изпреварят, но не и с мисълта да свършат работа.

Обединението на интереси не е възможно в България. Дали поради културата ни, дали поради доверието или силата на разделението, не се получава и затова, ‘разделяй и владей’ си е направо попадение в целта, понеже срещу големия проблем се борим с малки оръжия, вместо да се обеденим и да имаме голямото оръжие, което да ни е съюзник.

Проблема с Наредба 40 не е само правен, той е и социален, той е и психологически, той минава и в една друга плоскост на доверието. Борбата му само с правни термини и аргументи ще е загуба и ще даде повече възможности за обличане в по-неатакуема правна дреха в последствие.

Това са нещата, които ми направиха впечатление.

Aко сте градивни хора, които искат да помагат и да работят в сферата на цифровите свободи – станете част от „Електронна граница“.

Имаме нужда от хора във всяка една област и във всеки един град на страната. Станете част от нас, за да браним заедно правата си. Имаме нужда от помощ.

Снимка Емил Иванов

Чели ли сте конституцията?

Чели ли сте Конституцията? Аз я прочетох снощи от началото до края. Интересно четиво е.

Днес, попадам на следната новина в Нетинфо, благодарение на Komitata:

… И още едно заглавие от изданието: „Родното ФБР ще ни чете мейлите“. Неограничена възможност да четат електронната поща и да ровят из писмата на гражданите ще имат бъдещите спецагенти от Държавната агенция „Национална сигурност“ четем в публикацията.

Нейните служители ще имат право на „контрол на пощенската, телеграфната и друга кореспонденция и да събират „информация от технически канали за комуникация“. Това са само два от общо 20 способа за оперативно-издирвателната дейност на агенцията, които парламентът одобри на второ четене вчера.

Основният ни закон, казва по случая:

Чл. 34.
(1) Свободата и тайната на кореспонденцията и на другите съобщения са неприкосновени.
(2) Изключения от това правило се допускат само с разрешение на съдебната власт, когато това се налага за разкриване или предотвратяване на тежки престъпления.

Maй ще станем свидетели на това как един закон има върховенство над Констутуцията ни, което ще е правен абсурд. (ама да не забравяме къде сме.)

Но все пак ви съветвам да използвате GPG и да им кажете на тези дето ви слушат пощата едно здраво „Да ви *** мамата“

Доколко сте готови да отстоявате позицията си.

Интересно ми е, ако нещо ви дразни доколко сте готови да отстоявате позицията си. В последно време от различни държавни институции се скъсаха да правят глупости, това образованието, това социалната политика, здравеопазването, да не говорим за Държавната администрация.

Сигурен съм, че все нещо не сте доволни, я поради факта, че вземате малка заплата или поради това, че ви е писнало да ви лъжат или като отидете на доктор ви режат главата от кръста, или ви писна да ви мачкат на пешеходната пътека или по пътищата или …. (колко много несправедливости има на тоя свят)

Какво бихте направили вие?

Дали бихте работили да се подобри положението и как? Дали бихте мрънкали? Дали бихте участвали в граждански протести? Дали бихте искали да се чуе позицията ви?

Обществото не е безсилно пред глупостите ( или опитите за такива) , които държавата прави. Нека да покажем, че ни има и че имаме позиция. Ние трябва да контролираме държавата, а не тя нас.

Какъв е начина според вас?