Защо се издъни Google и защо и други го правят

Дълго време се събира в мен информация и впечатления от доста събития и сега реших да ги из(б)ложа. Ставаме свидетели на това как от Google Uni се издъниха със събитието си у нас, само преди няколко дни. Преди време от еTarget се бяха поиздънили, преди това от други чужди и наши компании.

Какъв е проблема?

Българския уеб и българските потребители се различават много в сравнение с другите такива по отношение на поведение в уеб и извън него, но по аспекти свързани с уеб. Смея да го твърдя защото съм свързан от доста време с уеб и като интерес и като работа, а и съм участвал в организацията и планирането на над 15 събития свързани с тази тема и имам поглед върху цялата материя.

Компаниите, които идват на пазара, наблягат на PR агенции, за да планират стратегията си в Уеб. Грешка, грешка, грешка. Що се отнася до работата с хора и с уеб-аудитория тук не трябва да се доверяваме на традиционните ПР похвати и най-вече на агенциите, който си мислят, че да продаваш влияние и идеи в уеб е същото като на друго място.

Имам познати уеб-маркетолози, имам познати в уеб-агенции, но те и традиционните специалисти правят огромната грешка да пренебрегнат хората зад общото лице на аудиторията. Да, говоря за директен достъп до обществото на ползвателите на дадена услуга или по-точно до достъп до целевото общество.

Community Management от уеб-маркетинт гледна точка

Управлението на обществото ползватели и на потребителите които биха били заинтересувани от определена услуга е нещо, което никога не би минало през главата на даден PR или по-задръстен уеб-маркетолог, който работи в традиционната PR медия.

Изграждането на общество от потребители на дадена услуга или консолидиране на обществото на такава, ако вече е използвана е големия пропуск и големия минус на подобни опити да се борави с материя която не се познава.

Какво може да направи CM?

Това е човекът или команията, която ви предпазва от грешки, що се отнася до директния контакт с обществото ви. Всяка фирма има клиенти или поне би искала, особено, ако е нова на пазара у нас, дори и да има голяма история извън България. CM екипа прави анализ на очакванията на компанията и ги сравнява с анализа на очакванията на евентуалните ползватели. Комуникира и се „сприятелява“ с хората или компаниите, които ще ползват услугата и по този начин това, което се предлага ще отговори на очакванията на на двете страни.

Изграждането на общество около една компания е трудна задача, но пропускайки този елемент на уеб ще продължим да ставаме свидетели на провалите на кампании и компании.

Какво да направите?

Искате ли вашата уеб-агенция да научи повече за това как да се справи с този проблем? Знаете ли колко е важно да можете да обедините хората около това което предлагате и да създадете общество, което да ви разбира и да си имате взаимна полза?

Пишете ми

4 мнения за “Защо се издъни Google и защо и други го правят

 • Reply Ljube 26.02.2008 at 13:37

  Поздрав за реакцията. Когато открих линка за Унито се регистрирах със страшен кеф… и после… хоп пак имало по-зелени. Искаш да останеш в БГ-то, бориш се, прескачаш дупките и си казваш: „Е те ще ги запушат, не може все така“. ама не ги запушват. И зейват все по-големи и в мозъците, и в душите. http://ljube.com/341

 • Reply Богомил "Бого" Шопов 26.02.2008 at 9:11

  @Антония: Няма компания в България, която да знае какво е Community management и как да го използва. Ходил съм в големи компании и грешките им се виждат, може би има няколк омалки такива, които осъзнават ролята на хората не като таргет група, а като общество, но те уви не получават големите проекти, които като се издънят се чува веднага.

  Да си голям, не значи да имаш много пари.

 • Reply Антония 26.02.2008 at 0:21

  Компаниите, които идват на пазара, наблягат на PR агенции, за да планират стратегията си в Уеб. Грешка, грешка, грешка.

  Всъщност не си прав. Грешка е да наемеш неопитна/некадърна агенция. А ако избереш да работиш с професионалисти, доказали уменията си… мисля, че определено ще ти е много по-лесно и ще постигнеш значително по-добри резултати.

 • Reply Боян 25.02.2008 at 18:17

  Ми Бого, отдавна е ясно че България не е останалия свят. Тука нормалната гравитация не работи, ако мога да се изразя тъй.

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.