Изпит по Философия

Доколко може да изкласи човек, ако интерпретира теориите на някой философ през своята гледна точка, а не анализира какво са казали те?

6 мнения за “Изпит по Философия

 • Reply turin 11.07.2008 at 15:13

  Като каза по-горе, че имаш предвид интерпретиране на идеите през друга гледна точка — ами то това е идеята на цялата философия ;) Тъй че да, определено е ценно за входен изпит.

 • Reply turin 11.07.2008 at 15:12

  И аз ще потвърдя, уважава се и се търси собственото мислене. Зубренето е най-лошото, което може да се направи и дори и да „мине номерът“, след това ще има проблеми в самото следване, ако само зубри. (Разбира се, при някои въпросни другари и зубренето помага, но освен тях има и достатъчно мното наистина ценни и свестни преподаватели).

  Все пак трябва да се прави разликата между философско есе и съвсем свободно съчинение. Имаше колеги, които например са опитвали с поезия да влязат, или пък с някакви съвсем отнесени съчинения и шизофренни свободни асоциации.

  Собствено и оригинално мислене — определено да. Но пак казвам, да не се изпада в крайности. Ирония — също да. Не са нужни „купешки“ думички, важното е да си проличи, че човекът се интересува от темата и я разбира и обмисля. Но все пак да се поддържа нивото и да не се стига до прекалено отклоняване на темата или съвсем свободни и отнесени съчинения.

 • Reply Богомил "Бого" Шопов 11.07.2008 at 15:04

  @MiCRoPhoBIC – мерси много- даде ми надежда.

 • Reply MiCRoPhoBIC 11.07.2008 at 15:02

  Специално за това, мисля, че мога да ти дам доста точен отговор. Кандидаствах с изпит по философия в СУ разбира се спец. Философия преди около 5 години. На изпита въобще не се съобразявах с общоприетите анализи, тълкувания и т.н
  Интерпретацията си беше чисто моя, като на моменти избиваше на полу-иронична, полу-цинична критика и прикрита гавра. Бях решил да напиша без да се съборазявам какво пишат другите. Може би писах както пиша в блога, без кой знае какви високопарни и надути думи. На изпита имах 5 или 5 и нещо – не помня. Бях втория или 3-тия по успех в моя курс при кандидатстването. Виж след това вече имах сблъсквания…особено с другаря Калчев, заради който и в момента нямам желание да ходя в университета скоро. Но може да се варира….уважава се мисленето и философстването като цяло повече от колкото зубренето. Не и при другаря Калчев разбира се.

 • Reply Богомил "Бого" Шопов 11.07.2008 at 14:45

  За кандидатстване в университета. Не говоря за не познаване, а за интерпретиране на техните идеи през друга гледна точка, а не просто анализ на това, което те мислят :)

 • Reply turin 11.07.2008 at 13:50

  Зависи дали питаш за общообразователния курс в средното училище или за висше образование по философия. Целта и на двете е да се изградят и разработват основите на философското мислене, да се работи по философската нагласа.

  Все пак, понеже средното образование не е специализирано, курсът по философия там има малко по-различни цели от този в университета (нормално, при всички други специалности също е така).

  Накратко — може да изкласи, ако освен своите гениални и от никого несподелени мисли все пак чете и анализира и книгите на много по-умно говорилите преди него ;)

  Собствените разсъждения винаги се ценят много високо. Но за разлика от общоприетото разбиране, ако човек не се занимае първо с класиците, почти винаги говори неадекватни неща или на ниско ниво. Изключение правят гениите, но те така и така ще се забележат ;)

  Дали това помага? Защо по-конкретно питаш, ако решиш да споделиш, разбира се? ;)

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.