Опасно ли е да си с промита душевност

Забелязвам в последно време, че депутати ( Иво Атанасов по БНТ сподели това мнение и депутат от БСП- член на въррешната комисия пред радио Фокус) споделят мнение, че те не са против да бъдат подслушвани, защото не криели нищо ?!?

Ученици от езиковата гимназия в Благоевград не виждат нищо лошо във факта да им бъдат четени мейлите и да им бъдат слушани телефоните. Преди време бях попаднал и на подобни мнения от хора в Добрич.

Явно машината за смазване на желанието на човека за свобода вече работи. Хората дори не осъзнават, че факта да ти подслушват телефона и комуникацията в Интернет и нещо много страшно за правата ни. Простете ми, че съм параноичен, но това не мога да го понеса. Ставаме свидетели на зомбирани маси, които нямат собствено свободно мнение за себе си.

Дали пък само хората извън София мислят така или ….

Вие какво мислите, читатели мои?

14 мнения за “Опасно ли е да си с промита душевност

 • Reply Валка 03.10.2008 at 18:30

  Щом вчера в предаването на Млен Цветков цяла група журналисти оповестиха, че нямали нищо против да бъдат подслушвани, как да реагират тези които ги гледат по телевизията. А пък „журналиста“ Милен Цветков се оля през 2 минути да повтаря как не му пука дали го подслушват, защото той не прави нищо незаконно. Това си е промиване на мозъци, особено пък с тези, които имат малко количество от него е още по-лесно.

 • Reply И.Е. Станков 01.10.2008 at 13:52

  Разговорът в онзи форум е много показателен.
  Дори тук в Германия, където до преди 10-20 години е имало простести срещу съвсем нормално преброяване на населението, сега хората са с мисленето „няма какво да крия“. Страшно е това.
  Не разбират, че когато някой друг знае всичко за теб, ти си абсолютно в неговите ръце. Елементарни безобидни факти от ежедневието ни могат да се превърнат в компромати срещу нас в бъдеще, където могат да важат други норми и закони.

  Най-лошото е, че вече няма световен лидер в опазването на човешките свободи. Та как да се надяваме, че България ще е по-различна от останалите „западни демократични държави“…

 • Reply Гонзо 01.10.2008 at 10:14

  За да се стигне до това положение, е изминат доста дълъг път. В източната част на Европа 40 години ни промиваха мозъците. В западната част използваха тероризма, за да оправдаят наблюдението и подслушването, и това започва доста преди 9/11. Преди време, когато ми разказваха за първия експеримент тип BigBrother, се бях замислил, че това е много добра манипулация, подготвяща обществото за истинския Голям Брат. Също както рекламната индустрия ни подготвя да бъдем следени – „Ще ви показваме само реклами, които ви интересуват, но за това ще трябва малко да си записваме какво правите, какво купувате, кои сайтове посещавате.“ Въобще интереси хората да бъдат следени има от много страни – реклама, носители на авторски права, правителства, мафия… А обществото лесно се манипулира, защото акъла му е колкото на най-тъпия индивид.

 • Reply Алекс К. 01.10.2008 at 7:15

  Все още на са забранили излизането извън държавата.Ще ме извиняват…Обичам страната, но не и държавата.Затова не съм сигурен дали ще съм тук да ме подслушват.И не само ти си параноичен. ;)

 • Reply Teresa de Avila 01.10.2008 at 6:42

  Това, което трябва да стане, е просто хората да излезат на улиците и да се чуе мнението им, защото иначе няма как да стане. ТАКА Е БИЛО ВИНАГИ!

  Не мога обаче да разбера едно- защо след като конят вдига крак и ние като жабата трябва да го следваме….

  В този случай е САЩ, преди беше СССР…
  Хайде да нападаме ИРАК–-ние, първи! После целият свят ни се смя заедно с простотията на G.W.Bush. За хората, които ползват английски и го слушат как говори, (а не нагиздените преводи) им е ясно, че две изречениния логически свързани не може да каже и лъха на непрочетени книжки…И така ние следваме всичко, което се казва мъдро отгоре!

  Ако България си мълчи и не се бута в предните редици, нито тероризъм, нито дявол ни заплашва!

  Евала на испанците! За мен това е истинска демокрация!

  После- Русия нападнала Грузуя! Ние пак сме първи да говорим срещу Русия и да се доказваме във вечна вярност на Америка! В политиката такива измерение НЕ съществуват…, за сметка на това има интереси.
  Кой ни пита обаче?!

  Защо подкрепяме винаги неправилната страна, защо винаги сме толкова късогледи… Проблемът не е в нас, хората, а в политиците, които не слушат хората, а интересите си и собствения си страх за самосъхранение на политическата скамейка. И в Англия имаше милиони протестанти срещу Ирак, но големите си знаят работата. После обясняват как са били видели грешно ситуацията и не са преценили добре… Нито оръжие за масово поразяване, нито нищо не намериха…Само вкараха американския данъкоплатец в стрес и криза. Но това си е чисто техен проблем.

  Още примери…цяла книга може да се напише!
  Лисабонския договор!
  Пак ние да се покажем най-бързи, най-смели, най-сръчни!

  А дали има неща, които не са в наш интерес, като например начина на взимане на решения и гласуване–
  WHO THE HELL REALLY CARES?
  Важно е да има показност, а последствията…ами те са ми за после!

  Браво на Ирландия този път!

  Естествено, ние като послушни коне с капаци…припкаме подире им!
  И си се радваме!
  После се свиваме от срам.

  Да, има дебат на всякъде по света за подлушването, интернета и свободата на мнението, но хората не са съгласни така да им се взима СВОБОДАТА НА СЛОВОТО.

  НАЛИ сме ДЕМОКРАЦИЯ? Нали Америка е носител на ДЕМОКРАЦИЯТА….ПРАВАТА на ЧОВЕКА…., пък се е превърнала в политически режим на капиталовата аристокрация…. Това са същите хора, които призоваваха за СВОБОДА НА СЛОВОТО и развяваха байрака на „Свобода, равенство и братство“…, обаче at the end of the day преразпределиха богатствата на монархиите и запяха друга песен.

  В малката ни България…за тази ДЕМОКРАЦИЯ И СВОБОДА на СЛОВОТО моите близки са червясвали по затворите.

  И не съм съгласен някой да ме подслушва!

  Това е първо въпрос на самоуважение и самокритика!
  Второ, не желая да живея под натиск какво и как ще кажа…!
  Трето, стага толкова!

 • Reply turin 30.09.2008 at 21:41

  Живеем тоталитарно, Бого, това е — дори и без външни прегради, отвътре сме с пранги самите ние. Нормално е май… Тая нагласа се руши много бавно. А то ние поне „преход“ да имахме, а то… Та борбата ще е безмилостно жестока. Борбата с нагласата. Ако потръгнат нещата за едно поколение време, пак добре ще е…

 • Reply мдам 30.09.2008 at 21:30

  Депутатите ми е обидно да ги коментирам изобщо (те или са напълно изкуфели дегенерати, или „финансово мотивирани“ такива).

  Учениците… Не случайно съществува понятието „пълнолетие“. Някои подрастващи са достатъчно интелигентни и преди навършване на пълнолетие, докато други ментално така и не влизат в този житейски период. При всички положения обаче пубертета смуче (sucks) :). Не искам да обиждам форумците от препратката по-горе, но ми се струват изключително наивни и късогледи в мненията си. Те подслушвали само лошите (да бе, да); така се намалявала/спирала опасността от терористи (сигурно); кой щял да подслушва ученици докато говорят с баба си (а утре когато вече не са ученици и говорят сериозни неща не с баба си сигурно законите и разпоредбите ще отпаднат от самосебе си?) и т.н. И изобщо доста хора писаха пределно ясно и подробно за абсолютно сигурните вреди и съмнителните ползи от подслушване/филтриране/мониторинг/цензура и т.н. Явно децата не са се интересували от темата особено. Затова и не могат да видят нещата в дълбочина. Да си гледат поне уроците, че неграмотността вече е придобила чудовищни размери. Но това е съвсем друга тема…

 • Reply growchie 30.09.2008 at 21:00

  Хлапетата просто още не са пораснали. Типичното мислене на мижитурката – аз съм дребен глист и такъв ще си остана и няма да ме закачат. Да му мислят хората които искат да направят нещо с живота си. Това същото като „приведена главичка – сабя не я сече“ и тон подобни „мъдрости“ за оцеляване.

 • Reply Gustav 30.09.2008 at 20:48

  Съвсем заприличахме на САЩ – подслушване на всичко – Интернет и телефони. Практиката с подслушването явно не даде резултат на 11 септември 2001-ва година.
  Но целта е ясна – ограничаването на мисленето у хората, това води до по-лесна манипулация от малк елит. Но явно и това не води добрите последици – фалират множество банки. Няма сила която да ме убеди, че ограничаването на свободата е в интерес на обществото. В каквито и насоки да е ограничаването, в каквито и мащаби да е то.

 • Reply Богомил "Бого" Шопов 30.09.2008 at 18:41

  @Веселин: Има и На пресата ли ще вярваш или на очите си – Много добър плакат за много добра кампания, тук:
  http://picasaweb.google.com/shopov.bogomil/Prague20YearsAfter1968#5244761669147342114

 • Reply krassyo 30.09.2008 at 18:41

  Ами нямам думим. Това и е чиста манипулация. Казва един депутат, че не му пука от шпионирането и навлизането в личното му пространство и веднага ще се намерят симпатизанти – съпричастни с неговото болно мнение.

  Донякъде се радвам, че такива парадокси се случват сега… Дават ни шанс поне да оценим хората, които избираме и потенциала им и да си направим сметката от сега за кой да не даваме гласа си.

 • Reply Marian 30.09.2008 at 18:39

  Това си произлиза от цялостното затъпяване на хората. Тези с много по-ниско ниво на образование просто немогат да осъзнаят проблема и поради тази причина не се притесняват за собствените си свободи

 • Reply Станислав Божков 30.09.2008 at 18:38

  Аз мисля, че това което казваш е факт – машината работи, но не е непоправимо. Според мен има, както липса на информираност при много хора, така и моментът на „какво мога да направя аз“. За съжаление, много от хората тук в България не са осъзнали, колко по-силни можем да бъдем, ако се обединяваме. Първично, всеки се взима като самостоятелна бойна единица, казва си, „какво мога да направя аз“ и до там.

  Също, може би ще е хубаво да се подхване някаква блог кампания, при която да се показва, какво е липсата на свобода. В смисъл, хората оценяваме най-добре нещатата, когато ги нямаме…

 • Reply Веселин 30.09.2008 at 18:34

  http://dzver.com/strange/grafit.jpg

  Който контролира какво виждаш, контролира какво мислиш.

  Няма значение какво мислят учениците, важно е какво са дали по телевизията. Или какво тиражира агенция Фокус.

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.