Теория на конспирацията – част 1 :)

Прочетох всички мнения за протеста в събота

Селин, от която взех списъка
Йовко
Комитата
онлайн в-к “Писна ни”
Пламен Даракчиев
Ясен
ghibli
gotha
oggin
силвина

Каладан

Делян

Разгледах и всички снимки

забелязвам, обаче при почти всички следния пропуск – Митинг не се организира предварително като концерт или театър, а провеждането му много зависи от присъстващите – да, трябва да има няколко неща, които да се направят законово и планово (като разрешение, маршрут и основен сценарии), но всичко останало идва от събралите се хора.

Това е!

9 мнения за “Теория на конспирацията – част 1 :)

 • Reply Тимур 23.10.2008 at 16:06

  Само да вметна – въпросният символ „IYI“ може и да е бил символ на Дуло или някой друг феодалски род, но всякакво знание по въпроса се е изгубило преди поне едно хиляда години. Всякакво определение на смисъла му си е чиста спекулация. Подобен тип национализъм обаче изисква боравенето с подобен фетиш, натоварен с мистичност, древност, „расова“ идентичност и т.н. Ако не беше това, щяха да си намерят какво друго да драскат по стените и знамената.
  Иначе не се учудвай, че Расате се мъкне на всякакви протести – все пак трябва да си оправдава доходите като вожд пред знайните и незнайни спонсори.

 • Reply Селин 22.10.2008 at 18:45

  По дяволите, ОНЗИ ИДИОТ РАСАТЕ И НА ЕКОПРОТЕСТИТЕ ЛИ СМЯТА ДА СЕ МЪКНЕ!
  ОМГ, това е падение!!! Добре, че не отидох вчера, ама сериозно ми досади този човечец.
  Активен е пуснал този материал и в моя блог и му отговорих там, мислех да не цитирам отговора си тук, но ще го направя. Предупреждавам, че е малко по-емоционален от необходимото, но като го писах, бях леко поизнервена:))

  Изумително е колко може да се лъже, маже, изкривява, нагажда. Тези хора ме изумяват с наглостта си и с очевидните ди лъжи.
  Първо, лично Богомил Шопов ги помоли да махнат знамената. Той е организатор на протеста. Който не вярва, да види репортажа на bTV от протеста. Това стана преди Зелените да поискат същото. Една наша членка го стори, но след Богомил. И тя изобщо не обясни по мегафона, че той е на партия Зелените, каза го Богомил Шопов пред сградата на Еврокомисията, когато тя му го даде. Не го беше помолила за това, не го беше и очаквала. Той просто го каза от благодарност, защото когато му бяха услужили от БНС, после като си го прибраха веднага упоменаха „мегафонът, по който говорехте е на БНС!!”. Самите автори на този материал казват, че е смешно и жалко да се хвали човек с това, което е направил – съгласна съм!! – но те не спират да правят именно това. На самия протест, из интернет и в самия материал. Ние, простосмъртните ненационалисти (било то блогъри, природозащитници и т.н.) също сме „си мърдали пръста” за инициативата, освен с присъствието си на протеста, работата е там, че за разлика от БНС не сме самовлюбени самохвалковци, та да обясняваме постоянно великите си постижения и да трупаме червени точки.
  Не знам какъв е проблемът на авторите на материала със Зелените. Първо, какви са тия теории на конспирацията къде били знамената на Зелените. Какво ви грее къде са ни знамената. Това едно на ръка. Второ, не бяхме трима. Бяхме десетина някъде (не познавам всички по лица, всъщност повече бяхме, но групичката от познати, в която аз се движех наброяваше толкова, затова и цитирам толкова). Но бройката е най-маловажната подробност. По-забавното е обвинението в усвояване на пари от еврофондове. Абе, пичове, кога, къде, как станало такова нещо? Искам да видя едно доказателство, че партията „Зелените“ изобщо е имала досег с еврофондове, камо ли да е взимала нещо от тях. Това е автоматично обвинение към всеки, занимаващ се с екология и природозащита, който не е някому симпатичен. Първата простотия, която могат да ви родят мозъците, нали? Защото те не са много плодовити, но виж за крадене умеят да мислят. Асоциация ви е „природа -> ЕС-пари“, а не „природа -> живот“, „природа -> национално богатство“ (щото сте голееемите националисти), „природа -> устойчиво развитие“, „природа -> бъдеще“. Всъщност най-вероятно всяка ваша асоциация (или на водачите ви по-скоро) е „каквото и да е -> ЕС-пари“ или по-скоро „каквото и да е -> каквито и да е пари“.
  Да, отклоних се, извинявам се.
  За знамената – българският трикольор е нещо чудесно. Знакът на Дуло също. Но това е знакът на ДУЛО, на един велик род, направил толкова много за България. Кои, по дяволите, са тия смешници, че да си позволяват да го приватизират? И на всичко отгоре да го омърсяват с националистическите си идеи? Това е наглост. Да, на знамената НЕ им беше мястото именно, защото в ръцете на мутри-гвардейци, крещящи с цели гърла „НАЦИОНАЛЕН”, „СОЦИАЛЕН” и другите лозунги на БНС те се превръщат в нещо твърде далечно от рода Дуло и знамето на България. На нещо, което няма място на протест за СВОБОДА.
  Относно знамената на ФАБ. Когато видях, че на протеста има анархисти, отначало се притесних, че ще се държат гадно и ще го развалят. За мое учудване се държаха съвсем възпитано. И да, наистина си прибраха знамената, когато Богомил помоли. След това, обаче, наистина ги вдигнаха отново, предполагам, че ги е хванал яд на националистите. Но кой не го хвана яд?
  Относно въпросите към Богомил – той е поканил по мейллисти ужасно много хора, но като граждани, а не като групи. И е очаквал граждани, а не националистическа група, обсебваща всичко. Ето какво пише той и в блога на Ясен:

  „не сме искали да има хора от БНС със знамена и от другите — не ги знам какви бяха. Групата пред Невски беше от граждани, на които има бяха раздавани листовки със старото място на събиране, преди да ни изместят от общината на ново място. Обидно е да мислиш, че точно тези групи са нарочно доведени от мен, а и няма смисъл — целта беше друга.”

  Иии, продължавам да чета и пак обиди към Зелените. ОМГ, тези хора явно страдат от хронична омраза към Зелените. Щом организацията им е толкова родолюбива, защо нито веднъж не взе участие в протест срещу унищожаването на родната природа, а лошите крадящи от еврофондовете Зелени го правят всяка седмица и то неведнъж се е случвало изобщо да не споменават присъствието си? Ходим си като простосмъртни граждани и чат пат някой вземе и знаме, но се афишира минимално и рядко присъствие. Докато вие като отидете някъде не го правите заради идеята на протеста, а за да се накрещите „НАЦИОНАЛЕН” и „СОЦИАЛЕН” и да привлечете медийно внимание, та лидерът ви да се фръцка до насита пред камерите.
  И не, „псевдоеколозите” не се считат за „единствени достойни”. За какво, по дяволите, БНС са конкуренция на Зелените? За гласове на изборите? Нали не са партия, какви гласове тогава. За любовта на националистите? Зелените не се занимават с национализъм. За медийно внимание? Зелените се стремят към такова в много по-малка степен от Расате и компанията му и това се вижда ежедневно. Протестът беше за всички, представете си обаче, че националистическите ви идеи и агресивното ви поведение подразниха всички присъстващи, освен вас самите. И „псевдоеколозите”, и „циганите“, и „лесбийките” (ако изобщо е имало такива, а това какво ни бърка всъщност?), и „драскачите по блоговете”, и всеки, който дойде. Това не ви ли навежда на някаква мисъл?
  Къде сме били на предишния протест. Ами – на него. Медийният експерт Нели Огнянова беше там, природозащитникът Симион Патеев беше там, аз бях там, сигурно и настоящите Зелени са били там, но за това не мога да гарантирам, защото не ги познавах още по лица. Но, драги националисти, там бяхме. Като граждани. А ако вас наистина ви пука за каузата, щяхте да се държите съвсем различно и да не обяснявате на другите протестиращи как са „хомосексуалисти и цигани” и да си врещите вашите си лозунги, а да се държите поне малко по-културно.

  Изписах много повече редове, отколкото тази простотия заслужава. Спирам до тук.

  Не обичам националисти. Просто не ги обичам. Какво да се прави…

 • Reply Тимур 22.10.2008 at 14:04

  silvercoin – за онзи форум не знам, там ме остракираха преди 2-3 години :) Относно крайностите – повечето хора не разбират, че негативизмът сам по себе си не носи нищо. Наскоро гледах някаква статистика, според която България е страната с най-ниско доверие в институциите в целия ЕС. Това недоверие, масовото негласуване и т.н. обаче не водят след себе си никакво желание или визия за промени. Ако и аз се направя на народен психолог бих казал, че тази апатичност на обществото се дължи на някакво съчетание между особеностите на народния манталитет и размиващите реалността модерни комуникации. Да се обадиш в някое предаване по СКАТ или Нова и да напсуваш политиците, или още по-лесно – да го направиш в някой интернет форум, се счита за връх на гражданската активност. Така напрежението се изпуска бързо и безопасно и не се създава опасност за статуквото. Не знам какво трябва да стане, за да излязат хората на улицата – може би ако въведат непосилен данък „телевизор“ масите ще се развълнуват. Така че май остава само да се надяваме и да продължаваме да се борим по малки групички – зелени, черно-червени или пък безцветни :)

  Активен – няма да си кривя душата, съгласен съм с някой от критиките към организаторите в официалната позиция на БНС, която си цитирал. Мога обаче дълго да говоря за същността на организацията БНС и партийното й лице Гвардия, за начина, по който се държите на протестите, към които се прикрепяте, за правото ви да определяте кой е „най-българският символ“ и да го натрапвате. Но тъй като нямам желание да се занимавам само ще кажа как след протеста няколко от „младите патриоти“ решиха да покажат гражданска адекватност като ни замерят с камъни в Докторската градинка. Резултатът беше, че счупиха стъклото на някаква кола, застрашиха случайно преминаващи граждани и в крайна сметка избягаха с окървавени глави. Като съдя по хвалбите им в интернет явно за тях в такова поведение се изразява „националната съпротива“ и изобщо алтернативата, която ни предлагат. На вчеращния протест „Искаме природа, не искаме кич“ пък самият Расате е заплашвал със саморазправа хората, които са настояли да не си прави реклама на техен гръб. Няма нужда друг да изобличава лицемерието и гаменщината ви, вие се справяте чудесно и сами.

 • Reply Активен 22.10.2008 at 1:23

  На 11-ти октомври в София се състоя протест срещу тоталното наблюдение от страна на правителството и бизнеса. На него според различните източници присъстваха между 100 и 200 човека, сред които и около 40 представители на младежката патриотична организация Български Национален Съюз, около 30 представители на Федерацията на анархистите в България, няколко човека от политическа партия ”Зелените”, отделни интернет потребители и разбира се организаторите от ”Електронна граница” – България, начело с Богомил Шопов. От наша гледна точка протеста се отличи първо с лошата си координация и организация, защото сборния пункт беше променен в последния момент, заради което доста хора се чудеха от къде точно ще започне всичко, а други просто си тръгнаха, защото недоумяваха как е възможен такъв хаос. На самия протест, както вече споменах по-горе, присъстваха и представители на анархистката организация ФАБ, които принципно са наши идеологически противници. Въпреки това от наша страна нямаше никакви опити за провокации или конфронтации спрямо тях, защото в крайна сметка ние бяхме отишли да участваме в протеста като нормални граждани и със самочувствието на хора, които са направили доста да популяризират тази често премълчавана тема в обществото. За жалост още в самото начало станахме свидетели на тенденциозно отношение от страна на някои елементи на протеста.

  За наше учудване провокацията не дойде от страна на анархистите, а от страна на така наречените ”Зелени”. Техен представител ни прикани да свалим знамената си, защото били партийни, а те не искали такива на протеста. Тук изникват два интересни въпроса. От кога Българският трикольор със знака на рода Дуло върху него е партийно знаме или в старанието си да усвоят някой и друг лев от поредната западна екологична програма въпросните псевдо-зелени са забравили уроците по история от училище? А от кога участниците определят правилата в протеста? По принцип това е функция на организаторите му. А може би от политическа партия ”Зелените” всъщност ги е яд, че техните наистина ПАРТИЙНИ знамена не са били при тях, че да ги покажат, а са били в Пловдив по това време (както четем в блога на техен член). Даже и да е така – всеки има право да изразява свободно мнението си. Ние бяхме 40 човека, но не сме тръгнали да правим проблем на тримата представителя на Зелените, че носеха плакати с тяхното лого, за да си правят реклама, но явно за тях е било особен проблем, че 40 души носеха 10 български знамена. Твърдението от някои блогове, че ние не сме свалили знамената си, а ФАБ са го направили, пък е откровена лъжа. Още по-цинични са коментарите на различни самозвани драскачи в интернет, които са дръзнали да изказват всякакви, кое от кое по-фантастично и взаимноизключващо се мнения. Да се оборва всяко едно от тях е просто загуба на време, а и такива хора не зaслужават вниманието ни, но ще си позволя да им задам няколко въпроса, както и да им изложа няколко факта, след които се надявам, че съвестта и срама (ако имат такива) ще ги накарат да приключат с безмисленото тракане по клавиатурата. Въпросите ми са също така отправени и към г-н Богомил Шопов, защото и от негова страна се чуха меко казано неадекватни коментари, които не му правят чест.

  1) “Свобода, а не страх” се явява продължител на една друга кампания от същите организатори, която беше озаглавена ”Да спрем мониторинга на Интернет” и беше проведена през януари и февруари тази година. Тя също завърши с протест на 7.02, на който обаче не беше дадена такава гласност, както на този. Още за него нашата организация проведе серия от прояви, които включваха раздаване на листовки, присъствие на протеста и рекламирането му във всички наши интернет страници. Който се съмнява в това може да провери на адрес: http://opensource-bulgaria.org/data/thanks.php

  Нещо повече. Ние поканихме представител на ”Електронна граница” България в предаването ни ”Национална гвардия” по ББТ с водещ Боян Расате, с което бяхме едни от малкото, които дадоха поле за изява на тази организация и също така едни от малкото, които не само на думи, но и на дела подкрепихме провеждането на инициативата. И сега тук питаме всички дървени философи в интернет – вие какво направихте тогава за първия протест и защо даже не бяхте на него, а сега се опитвате да ни критикувате? Къде бяха на 7-ми февруари анонимните еколози и лесбийки от блоговете? Аз питам лично и г-н Шопов, защото поддържах с него контакт чрез електронна поща и лично съдействах за участието на техен представител в нашето предаване – г-н Шопов, защо тогава не се оплакахте от помощта ни? Защо тогава не бяхме лоши и не казахте, че политизираме протеста ви? Защо не отказахте да участвате в нашото ”лошо” националистическо и политическо предаване? Можете ли да отречете съдействието, което ви оказахме и то съвсем искренно, защото позициите ни съвпадат?

  2) По въпроса за актуалния протест. За него покана ни беше изпратена отново от г-н Богомил Шопов, който ми писа още през юли тази година. Разполагам с копие на писмото му и в случай, че някой се съмнява в думите ми или той дръзне да оспори този факт съм готов да го покажа в подкрепа на твърденията си. Тъй, че е меко казано смущаващо и странно той да заявява сега, че не е знаел за това, че ще присъстваме, и че не сме били желани на протеста. Факт за това, че ние бяхме поканени от него да участваме е и наличието на банери за протеста във всичките ни страници, както и кореспонденцията ни с него. Освен това само за протокола сме длъжни също така да отбележим, че за разлика от повечето драскачи по блоговете (да ме извиняват всички свестни потребители на блогове) ние сме заели активна позиция по този въпрос, която не се изчерпва само до това да се разходим на 11.10.2008 г. по улиците на София. В дните преди протеста в София и в цялата страна ние раздадохме близо 10 000 листовки, в които цитирахме дословно исканията на ”Електронна граница” и изразявахме възмущението си от идващото тотално наблюдение. На всяка една от листовките, за които също чухме доста олигофренски коментари ние бяхме изписали освен нашия адрес, така и този на кампанията, а именно http://www.svobodata.org Освен всичко това, ние проведохме и серия от срещи с наши симпатизанти, на които запознахме много хора с вижданията на организаторите, които съвпадат с нашите и с които се съгласихме. Ако някой е недоволен от това или е сърдит – да е направил повече, за да има тогава поне право да философства.

  3) Относно политизирането на протеста. Защо ли целия рев, че протеста бил политизиран идва точно от страна на политическа партия ”Зелените”? Защо те като политическа партия да могат да участват в протеста и то със смешната цифра от трима души, а ние като младежка родолюбива организация да не можем, въпреки че сме направили повече от тях (което е видно от изнесените по-горе от мен факти) и то с 40 души, които са отделили време и средства, за да изразят несъгласието си с тоталното наблюдение? А може би нашенските псевдо-еколози считат себе си за единствените достойни да присъстват на този протест? Останалите (разбирай 40-те човека от БНС и 30-те от ФАБ) явно не сме заслужили да бъдем там, защото може би им се явяваме някаква конкуренция? Питам и Богомил Шопов, не политизира ли именно той протеста като обяви ден по-рано подкрепата на ”Зелените” и Европейската народна партия (ЕНП) на Мария Капон? Да оставим настрана, че тя до скоро беше част от управляващата върхушка и така е пряк виновник за наблюдението, но и в какво се изразяваше подкрепата на тези съмнителни формации като цяло? Май само в това, че ден преди протеста си направиха PR. Къде бяха на миналия протест? Къде бяха в дните преди протеста? Естествено, че никъде. Да не говорим, че в много от участниците вчера предизвика смях постоянната хвалба на една дама от ”Зелените”, която повтори 10 пъти, че мегафона бил техен, а не на БНС. Смешно и жалко е човек да се хвали с това какво е направил и ние не искаме да звучим самохвално, но по-горе ми се наложи да ви приведа фактите какво сме свършили ние, за да видите, че ако някой има право да бъде на този протест – това сме точно ние, младите Български националисти.

  В заключение мога само да кажа, че е възмутителна наглостта на някои хора, които не само, че не са си помръднали пръста, за да направят нещо в подкрепа на инициативата, но и имат нахалството да се опитват да влизат в ролята на някакви морални съдници и учители, които определят кой какво може да прави в България, кой може да участва на даден протест и кой не. Тези пък от тях, които имат някакъв проблем с Българското национално знаме и с най-Българския символ, нека да са сигурни, че все по-често ще им се налага да го виждат и то навсякъде. Колкото и явно това да смущава жалките им душици. Нека също не забравят, че държавата в която живеем все още се казва България и Националната съпротива ще става все по-силна от ден на ден, докато техните дни са преброени. А от Богомил Шопов очакваме извинение за всичко, което каза и написа и което беше в разрез с истината. Проблемът на вчерашния протест не беше, че имаше 40 националисти със знамена или 30 анархисти със знамена, а че имаше само 30 други граждани. Ако с действията си Богомил Шопов и псевдо-зелените изгонят и тези 70 души, то на следващия такъв протест я има 30 потребители на блогове, я няма. Тогава кой ще им е виновен? Българското знаме, знакът на рода Дуло, знамената на анархистите или собствената им недалновидност, национален нихилизъм и нарцисизъм?

 • Reply silvercoin 20.10.2008 at 22:30

  Тамерлане, форумът, за който говориш, отдавна умря.
  Нейсе, драскам по блогове, предимно чужди, когато стопаните са гостоприемни :)

  На протеста видях доста познат народ, ама ме знаеш, че червено-черното не ми отива, повече зеленото ме тегли.

  Това, дето викаш за масовите прояви, си е истина, но те няма да се случат преди финала. А финиширането, дори и само заради участието, е съществен момент. Хората просто не ги е грижа. Не съм социолог, затова мога да си позволя да теоретизирам по въпроса чисто аматьорски – просто хората живеят по-лесно, отколкото манталитет и стереотип са им наложили в житейския им път. Малко по-лесно, но достатъчно, че да прескочат някои необходимости, гравитиращи към върха на пирамидата на Маслоу.

  А що се отнася до крайност – аз малко те водя :Р
  Ще ти напомня какво говореше за един, когото избраха за президент…

  Златко, прости невежеството ми, но ако си Златко К…, ти не беше ли от Анархосъпротива, а не от ФАБ?

 • Reply Тимур 16.10.2008 at 17:43

  Ооо, silvercoin – аз се чудех къде се загуби, а ти си минал от форуми на блогове :) Не сме се познали на протеста – разбира се, ти не си гледал за познати сред тия „крайни“ типове съз знамената :-Р Пък и без това едва ли щяхме да се познаем след толкова време.
  Не си прав за едно – масови прояви могат да променят нещата, стига разбира се наистина да са масови. Просто хората на първо място трябва да проумеят, че е нужно да се ангажират лично със защитата на правата и свободите си от посегателствата на властимащите. Чак след това биха могли да осъзнаят, че трябва да се лекува самата болест, а не само симптомите – което вече е каузата на нас – „крайните“ :)

 • Reply златко 15.10.2008 at 21:50

  Само да отбележа, че знамената след протеста влязоха в употреба, не по наша вина. Оставям ви да се сетите защо ги носим :-).

 • Reply Селин 14.10.2008 at 9:22

  И да не намалеят, както един от тях се изрази знамената им ще „се губят“ сред хората, ако има такива. Иначе, според мен трябва да има протести, но и всичко, описано в поста ти. Трябва и масова информационна кампания, но, уви, нямам идея как това би могло да стане.
  А пропастта е огромна, наистина огромна. :( Не само като пропаст на незнание, но и като пропаст на неразбиране, както и ти го описваш. :(

 • Reply silvercoin 13.10.2008 at 21:53

  Има пропаст в разбирането на този проблем сред хората.
  Това е правна материя, която макар реално да е ангажирана с ежедневната дейност на почти всеки, не се възприема непосредствено. Т.е. към момента няма реално пострадали и всичко се разглежда като хипотеза.
  Дори, смея да твърдя, че в обществото битува онова безгрижно становище, според което повсеместното наблюдение и контрол НАИСТИНА ще допринесе за повече сигурност. И лозунги от рода на „Който жертва А в името на Б, губи и А и Б“, минавайки през слуха на статистическата единица, се превръщат в „бабини деветини“.

  Какво може да се направи тогава?
  Според мен масови прояви от рода на протестите няма да свършат работа в случая – просто хората няма да дойдат. Борбата трябва да се води на друго ниво – като пример визирам EFF, те работят с казуси, ангажират правозащитни организации и политици с преки разговори. А хората научават новини. Успешни новини за ясни представени казуси. И ако преценят, че тези усилия си струват, тогава с дарение подпомагат идеята.

  Краят, разбира се, не се вижда. Защото „Биг Брадър“ е винаги няколко крачки пред обществото. Особено такова като нашето.

  А относно крайните националисти на вожда Боян Станков – те са един вид „плевели“ (плевелните растения се развиват масово там, където средата е нова и няма установени взаимоотношения, надявам се да не звучи прекалено обидно, просто считам, че тази кауза е доста далеч от идеите на БНС). Като започнат да идват повече хора, тази група ще изчезне от само себе си (БНС не могат да понасят мисълта, че няма да са център на внимание).
  Ситуацията с крайните анархисти е друга – това е до голяма степен и тяхна кауза. И макар ситуацията да засяга почти всеки, те са по-чувствителни на тая тема. Те също ще намалеят с времето и изясняването на проблема. Знамената обаче бяха излишна и дразнеща показност.

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.