Общество е когато имаме дускусия

Преди няколко месеца се проведе първата вечеря на “Екип Нула” в която се дискутираше какво е това общество в он-лайн сегмента, какво представлява ролята на мениджъра на това общество и как да използваме тези хора и ресурси за да постигнем това което ще е полезно и за тях и за компанията ни.

Малко теория
Нека да приемем, че имаме един сайт с 20 000 посетителя на ден, защо не и повече. Те се разхождат из сайта, гледат съдържанието или купуват нещо и отиват на друг сайт. Това според компанията е обществото й.

“Да, ама не”. За да имаме общество, трябва да имаме активна дискусия.

Това е все едно да имаме гражданско общество – за да го имаме, трябва всеки да се научи да споделя своята ясна позиция. Същото е и в обществата он-лайн.

Ако потребителите на този сайт не споделят и не дискутират проблемите, решенията и услугите на сайта или на компанията то те са само група, на която се продава реклама и нищо повече.

Друг интересен пример, е ако имаме ползватели на една и съща услуга – примерно потребителите на браузера firefox. Да, те дискутират проблемите си и работят за подобряване на продукта, но дали те се възприемат като общество?

Общество, определено е група хора, събрани заедно или събрали се заедно под общ чадър, които активно дискутират общи теми и задъжлително осъзнавайки, че са част от една идея и своята групова принадлежност.

Какво е Community Manager
CM не е адвокат на компанията нито на обществото, той трябва да се грижи за това да намира необходимата информация и правилния подход за прилагането й. Той е по-малко и от двете.

Какво да прави
1. Да слуша: Използвай всички възможни средства, като блогове, услуги, форуми, уикита и лични страници, за да следиш какво се случва и какво се говори за компанията ти
2. Да отговаря: В зависимост от това какво е казано – отговаряй умно
3. Да информира: Кажи на подходящите хора какво точно се случва. Бъди като информационна агенция за това, което си научил и работи за постигане на целите на компанията.
4. Мълчи и си стой на мястото: Свържи вътрешните хора в компанията в зависимост от специалността с клиентите и с обществото. Проблемите трябва да се решават от хората, които ги разбират
5. Слушай повече: Трябва да имаш много малка уста, а много големи очи и уши.

Разбира се това официално понятие звучи доста клиширано, но ролята на един добър човек от общността е да работи за управлението на обществото, но не и за създаването му.

Създаване …
Създването на обществото е роля на цял екип в който CM има много малката роля да планира отношението си към екипа и да планира начина за комуникация между двете групи, които ръководи.

В разговора се достигна до убеждението, че за да се изгради едно общество трябва да има:

– ясно изявен лидер или лидери, за да може личностно да привличат хора с идеи;
– човешко лице, за да може да се гради доверие в компанията или в идеята за нея;
– необходимите технически средства за това;

Разбира се, че ако нямаме лидер на едно общество или най-малкото човек, който да ходи и да върши основната работа от началото на създаването му, то е обречено на провал. Ники Бачийски даде, чудесния пример със зараждането на flickr, когато целия екип се е впрегнал в набирането на участници в тестването на услугата. Това, дори и малко в страни от темата е показателно за ролята на екипа и на лидера.

Човешкото лице на една компания е много важно. Колко човека от компаниите, чиито услуги използвате всекидневно познавате? Задайте си този въпрос и мисля, че няма нужда от повече разяснения. Дали са ви отговорили на въпрос зададен на мейла за контакти? Кога и най-важното кой?

Компаниите трябва да покажат лице пред потребителите си и то трябва да е човешко лице.

Много полезен се оказа разговора, макар и често да се минаваше и по други плоскости, като предварително създаване на общества и последващата им продажба на клиенти или лошите страни на обществата и опасностите в защитана на бранда он-лайн и други.

Вечерята беше полезна и скоро ще има продължение.Темата е интересна и със сигурност ще има развитие.

One thought on “Общество е когато имаме дускусия

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.