Защо ще отидете или няма да отидете на протеста на 14.01

Много е трудно да се намери баланс между различни групи хора и техните искания. В много форуми, блогове, групи и канали онлайн се говори за този протест. Някой искат „да изринат червените боклуци“, други да разкарат народните представители, трети да се понабият с вражеските агитки, а има и хора, които ще идат да гледат „сеир“.

На много хора им е писнало да получават малко заплати и искат да се накрякат пред парламента, на други професионалните им искания ги карат да скочат пред народното събрание да си скъсат ризите и да извикат „Мрете вии тирани“

Нека не забравяме и революционерите, който искат „дорде е мъничка змията с крака да й строшат главата“.

Вие за какво ще отидете или няма да отидете на този протест?

Вземете банер за подкрепа на протеста:
Аз подкрепям националния протест на 14 януари

31 мнения за “Защо ще отидете или няма да отидете на протеста на 14.01

 • Reply sdiankov 11.01.2009 at 18:53

  „зелен бетон“, много добре си го написал, подкрепям напълно.
  въпреки това смятам, че управляващите „се пооляха“ и няма да е лошо да ги стресне една тълпа. но те явно изводи не си правят: след „виденовата зима“, би следвало всички управници насетне да имат едно наум. да сте забелязали нещо такова?
  последното пак подкрепя писаното от зелен бетон:)

 • Reply azz 11.01.2009 at 17:40

  няма да отида защото:
  подозирам кой стои в основата
  не обслужвам мутри
  не вярвам,че има готова политическа сила,която да промени изначално битието ни
  не искам да имам нищо общо с политическият слугинаж
  не вярвам в „гражданското“ общество
  не вярвам,че протестите не са инспирирани и платени от мутрата кмет,полицията и пр.сволоч
  със здраве

 • Reply Селин 11.01.2009 at 17:10

  Моля всички „футболни фенове“, атакисти, расате-исти и т.н., които четат този блог, да прочетат коментарът на Зелен бетон. Поне два пъти.
  Има доста неща, за които не съм съгласна с него, но и много, с които съм – като например това, че псувните, средните пръсти и камъните няма да променят нищо. Сега ще ми скочат няколко човека и ще кажат „Опитвахме мирно, но нищо не излезе. Те освен от камшик от друго не разбират!“. И в тези думи има логика, признавам, също признавам, че и на мен периодично ми идват наум такива мисли. Но пещерните изпълнения няма да свършат работа, защото само ще компрометират исканията, вместо да им придадат тежест. Поне аз така го виждам. Знам, че мнението ми ще е различно от на повечето, но…

 • Reply Зелен Бетон 11.01.2009 at 15:51

  Аз така или иначе съм на доста километри от София – но и там да бях, не бих отишъл.

  Не бих отишъл защото за мен необходимата промяна няма да дойде от парламента или от смяната на правителството. Нито от промяната на този или онзи закон, нито дори и от промяна на конституцията. Естествено – нито от изритването на няколко екземпляра, които явно не стават за длъжностите, които заемат.

  Няма да дойде от груповия израз на негодувание и омраза, от онова „ЪЪЪЪЪХХХ!!!“, от което треперят стъкла, и от насочените надолу палци.

  Няма да дойде от няколко хиляди души които, сбрани заедно, се самонавиват и самонадъхват по класическите принципи на тълпата – докато изчезне мисълта и останат само инстинктите.

  НЕ уважавам тълпата – това мощно, но безмозъчно чудовище, което поразително лесно може да се насочи от някой тарикат точно натам, накъдето тарикатът иска.

  Тълпите са били инструмент за промяна на обществото по времето на Френската революция. Днес да опитваш промяна на обществото по този начин е като да изпълняваш смъртни присъди с гилотина. Не че няма да свърши работа – но си погледни годината на календара и си дай сметка дали ТОВА Е НАЧИНЪТ.

  Оставям настрани факта, че днешните тарикати, въоръжени със съвременните теории за контрол на обществените настроения, са значително по-силни и умели от подобните им, съществували в залеза на френската монархия. Нагледно казано: ако аз съм един дребен собственик, напълно съгласен с декларираните искания на тълпата, това въобще не значи, че същата тази тълпа – умело направлявана или просто като collateral damage – няма да ми потроши магазинчето така, че да фалирам.

  Бих отишъл на МЪЛЧАЛИВ протест на МИСЛЕЩИ хора. Които не проронват и дума, но носят такива лозунги, че моментално ти става ясно ЗА КАКВО ВСЪЩНОСТ става въпрос. И че това, за което става въпрос, НЯМА КАК да бъде оставено току-така.

  Протест, от който няма да излезе нито една псувня, нито един камък и нито един блъснат полицай.

  Бих се присъединил към група от индивиди СЪС СОБСТВЕНО мнение, не „заредени“ с мисловни щампи до козирката. Ако и мненията ни да не съвпадат докрай. Защото ще знам, че те – както и самият аз – знаят много добре КАКВО искат, и ЗАЩО го искат. И никой не може да им каже копче – не защото са устати и ще го надвикат, или защото са силни и ще му потрошат колата, а защото ЩЕ ГО ОБОРЯТ. И то така, че да млъкне и да се подчини.

  Бих се присъединил към хора, които не само НЕ СА ИНСТРУМЕНТ, а и НЕ МОГАТ ДА СТАНАТ инструмент. Ничий.

  Та така… Тъй като гледам, скоро няма да имам такава възможност. Затова предпочитам да правя това, което мога. Примерно – да пиша такива коментари, които (дай боже) биха накарали някого да се замисли.

  Промяната започва в съзнанието на хората. Не в емоциите и не в мускулите. Другото е пещерна история. А вече – щем или не щем – сме в 21-ви век. И ако не достигнем нивото, което ВРЕМЕТО изисква от нас, си заслужаваме пещерите.

 • Reply Маруш Денчев 11.01.2009 at 11:49

  Няма да отида, защото съм в сесия, на работа и честно казано, ако отида ще си загубя времето.

 • Reply Лъчезар Томов 11.01.2009 at 10:22

  Протестът е форма на обществен натиск над правителство и парламент, който дава своите плодове, стига да е достатъчно масов. Една от ползите му е събуждане на заспалите хора, друга полза са отстъпките на правителството (винаги има отстъпки, за да не се събудят заспалите).

 • Reply За или против Ивайло 11.01.2009 at 3:33

  Тъпата ти работа ще се обезмисли още повече ако не отидеш,а тогава ще се скубеш и ще викаш сам в къщи „ЗАЩО не отидох да подкрепя протеста срещу простаците…?“Но ще е късно.Егоистичното,елементарно и повърхностно ТВОЕ решение днес е определящо за УТРЕ! Петко Войвода

 • Reply Румен 11.01.2009 at 0:13

  Ако не ги свалим тези Некадърници и следващите ще се чувстват като тях-Неуязвими и Ненаказуеми.

 • Reply borec 10.01.2009 at 23:49

  ЩЕ ОТИДА, защото

  Не е редно да ми съставят акт за не съобразена скорост пр положение, че съм спрял, не е редно плащам 200 лева данък и да няма къде да паркирам ПРЕД ВКЪЩИ, не е редно да се хлъзгам на непочистените жълти павета, не е редно в Университет да НЕ СЕ ПРЕПОПОДАВА не зависимо, колко плащаш, не е редно да има напречна на целия път дупка с дълббочината на половим петнайсет цолова гума, не е редно и ….. сащо протестът на 14 да няма сносна организация, а най- не е редно интелигенцията да пише из блоговете, какво ще стане или не с овцете на площада, а да не ги поведе… но какво ли разбирам аз….

 • Reply три уши 10.01.2009 at 23:46

  eldred, целта на протеста не е да свали тези, за да дойдат други боклуци. Целта е да се покаже и на тези, и на следващите, че вече българският народ има нетърпимост към бездействието им. Ако следващите продължат тази линия на (не)управление също ще бъдат свалени.

 • Reply Lady Frost 10.01.2009 at 23:45

  Няма да отида, защото няма кой да се грижи за детето ми.

  Но дори да имах избор… пак нямаше да отида… Трудно ми е да кажа защо. Нямам категоричен отговор! Представям си общо взето два сценария на развитие на събитията. И двата са с кофти край (разбирайте – безполезен). Не бих казала, че не подкрепям този протест! Но пък определено не го подкрепям достатъчно… Някак си си мисля, че всички предоставени избори са еднакво лоши. По-малко зло няма!

  Знам, че това ми изказване на пръв поглед звучи все едно си противореча с призива да бъдем единни, но не е точно така… Абе… де да знам! Сложно е, търся някакъв друг изход… Но май не съм достатъчно умна!

 • Reply три уши 10.01.2009 at 23:42

  Само свалено правителство може да ме удовлетвори.

 • Reply dsad 10.01.2009 at 19:43

  Ще отида заради всичките неща, които се случват от много време насам. Ще избягам от работа, за да покажа моята гражданска позиция. Тези, които казват, че трябва да работят и не могт да доидат са лайна (изключвам пожарникари, лекари и други подобни).

 • Reply silvercoin 10.01.2009 at 19:26

  „Искания на протест“?
  Хубаво звучи. Високопарно и заучено. Но преди всичко звучи адски фалшиво.

  А защо е така?

  Ами защото хората отиват на протест, когато усещат, че има някакъв проблем. И че този техен проблем не е решен (или дори е създаден) от онзи, който е избран да го разреши. Протестът не е петиция, макар да не я изключва.

  Защото ако аз, той и всеки друг можеше да отдели достатъчно много от времето си, за да обмисли и приложи напълно решенията на съществуващите проблеми, тогава онези там нямаше да ми бъдат изобщо необходими.

  Какво искам аз ли?

  Ами ето какво:
  1)искам законите да не си противоречат един на друг като писания на шизофреник;
  2)искам законите да не позволяват такова „шмекеруване“, чрез което се ограбват ресурси, признати и обявени за обществена ценност;
  3)искам тези закони да се спазват и да важат за всички.

  От онези там, наречени „законодатели“, искам тези неща. И не ме интересува кои точно ще са в парламента – ако не се справят, ще намеря начин аз пак да съм при тях, да им крещя обидни думи и да соча с палец надолу!

  Ще се видим на 14-ти януари.
  Успех!

 • Reply Acnapyx 10.01.2009 at 18:57

  Аз все още се колебая. Страх от ДАНС-аджиите, от каквито ще гъмжи там, нямам. Друг е въпросът, че като цяло липсва ясна стратегия какво да се прави, липсва точен и конкретен списък с искания… и най-вече не виждам в момента реална алтернатива. Казано другояче, от тези ме е гняс, но пък не виждам кой от другите ще направи нещо по-добро.

  За предсрочни избори съм, но… не мисля, че дори и да сменим системата с напълно мажоритарна, нещата ще станат много по-добри и ще цъфнем и вържем. Протестите пред украинското посолство показаха колко много са заблудените, които вместо където трябва, се помъкнаха пред посолства да крещят. Ех, ако протестът беше на Ларгото… та да изгоним и Гоце, и СерГЕЙ… по-охотно сигурно щях да отида.

  Абе в чест на годишнината от събитията от 97-ма около парламента, най-вероятно ще отида. Пък и вече съм казал какво ми е отношението към сегашния шеф на НС…

 • Reply Селин 10.01.2009 at 17:06

  Ще отида, защото (не са подредени по важност) :
  1) Законът за горите, който тези престъпници вътре се опитват да приемат, е скандален и недопустим.
  2) Положението в Студентски град с дивата реституция е ужасно.
  3) Положението с газовата криза е ужасно – да, виновни са руснаците и може би отчасти украинците, но и българските управници, че не са подсигурили достатъчно запаси за разлика от другите държави, изпаднали в нашата ситуация.
  4) Положението в цялата страна е ужасно – престъпност, корупция във всички сфери, съсипано здравеопазване, лениво правораздаване. Мафиоти коват закони, такива, каквито ще са им удобни за престъпленията.
  5) Когато народът мълчи, мръсниците не просто вършат всички тези безобразия, ами и го правят спокойно и щастливо, без никакви опасения. Някой трябва да им помрачи спокойствието.

  И още много. Мога да карам така до безкрай, та спирам. :P

 • Reply eldred 10.01.2009 at 17:01

  Аз така и не разбрах, какви са исканията на този протест. Гледам на сайта на СРОКСОС някакви високопарни фрази и изказвания и нищо конкретно и ясно. Не мисля, че е нормално да се изсипем пред Народното събрание и да крещим „Протеееест! Протест, ваш’та мама!“. Та, аз питам за какво точно е този протест? Ако исканията като тези тук: http://priziv.org/index.php?option=com_content&task=view&id=73&Itemid=2, вкъщи ще ми е много по-добре. Да се иска оставката на правителството, няколко месеца преди избори също го смятам за тъпо. Това което в момента ми се вижда най-смислено е да се иска нов избирателен закон с мажоритарен вот. Очевидно е, че ако я караме както до сега на изборите в парламента ще влязат същите боклуци. Промяната трябва да започне от там. Гледам, че из блогове и форуми се пише за искания на студенти, природозащитници и какви ли още не. Всичко това сегашното правителство е ясно, че няма да изпълни за оставащото време, затова нека се съсредоточим върху нещо по-конкретно и постижимо.
  Също така смятам, че много хора трябва да осъзнаят, че само с един протест нищо няма да се промени. Някои май са решили, че като се съберем, щурмуваме парламента и го подпалим положението ще се оправи. Да, ама не! За един ден нищо няма да се промени. Ще трябва много труд и усилия за да се постигнат някакви резултати. Затова отново казвам, че не трябва да се стоварват недоволствата на всички само върху един протест. Нека да започнем с нещо върху което да може да се гради останалото. За мен в момента това нещо е нови правила по които да се избират управляващите.

  Да обобщя накратко, ако организаторите обявят конкретни искания и сред тях се наблегне на нов избирателен закон ще го подкрепя, ако ще се иска забрана продажбата на алкохол в Студентски град или оставката на правителство, което така и така скоро ще си ходи – без мен.

 • Reply Ivaylo Ivanov 10.01.2009 at 16:52

  И да добавя…
  Едно свалено правителство има и поучителен ефект. Да знаят следващите какво ги чака ако крадат като тия. Иначе БСП ще се бият в гърдите: Изкарахме успешен мандат.

 • Reply Ivaylo Ivanov 10.01.2009 at 16:49

  Няма да отида. Защото съм на работа.
  Парво трябва да се грижа да си запазя работата а после да свалям некадърното правителство.
  Иначе съм много за предсрочни избори. Защото редовните ще са през отпускарския сезон и много млади хора няма да гласуват, а пак ще гласуват предимно пенсионери. Време е всеки да си сърба попарата каквато си я е надробил.

 • Reply Димитър Николов 10.01.2009 at 16:45

  Защо не бих отишъл?

  Единствено акция за сваляне на правителството би имала някаква стойност. Протести много, ама тройната коалиция не ги интересува.

  Ако на 14 целта бе да ги извадим от работните им места, това щеше да даде послание и към бъдещи управляващи.

  Естествено, това не означава че не бих размислил.

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.