Заблуди за гражданското общество

Така или иначе темата е за протеста на 14.01, който освен по форумите, вече плъзна и по медиите. Разбира се от ДСБ, скочиха и те да правят митинг (по информация на Нова телевизия) на същата дата и повечето хора си помислиха, че гражданския митинг и този на политическата партия са едно и също.

Винаги е по-лесно да се откажеш да направиш нещо по някаква причина, отколкото да го направиш. Има една много добра сентенция – „Ако искаш да направиш нещо – намираш начин, ако не- намираш причина“.

Второто заблуда е че протеста е форма на омраза. Грешка и пак грешка. Сигурно има хора, които мразят всичко и събирането на гражданското общество ги кара да пречупват през техния си мироглед, всичко което се случва и така стигат до извода, че с „омраза не се постига нищо“. А ако си седим в хола и не реагираме адекватно на всичко, което става в държавата и я прави лошо място и за живеене и за бизнес, дали е по-добре?

Третата заблуда, е че няма гражданско общество. Ей, тази реплика, можете да я чуете от всякакви усти по всякакви медии. Може би защото е по-лесно, да кажеш, че няма едно нещо, отколкото да помислиш защо то съществува и как да му помогнеш. Гражданско общество в България има, дами и господа, но е много младо и прави своите грешки и ако искате един ден да живеете свободно, започнете с първата стъпка – признайте си, че има проблем и че гражданското общество съществува.

Четвъртата заблуда е, че протеста не може да промени нищо. Отново поредната грешка на малодушните хора, можещи само да търпят хомота и да дърпат в посоката в която ги карат с остена. Самият акт на протестиране променя много и в начина на мислене на хората и в Държавата, но промяната няма да се види веднага, а лека по-лека, ще се промени начина на управление. Това е неизбежния начин за промяна на начините на управление на държавата и на мисленето на тези, към които е предназначен протеста. Колкото и да ни се иска, формата на протест с излизане на улиците и скандиране не е бърз начин за решаване на проблемите.

Eто тук, можете да намерите мнение на няколко човека за протеста в сряда.

Вземете банер за подкрепа на протеста:
Аз подкрепям националния протест на 14 януари

Какво мислите вие? коментирайте на воля.

Гласувайте за този материал, като натиснете „свежо“ бутончето:

13 мнения за “Заблуди за гражданското общество

 • Reply Йорданка Пенева 14.01.2009 at 12:07

  Хора, не се заблуждавайте, че протестите са ненужни! Напротив, трябва да протестираме не само срещу днешните безотговорни политици, но и срещу системата на избирането им. Трябва друг модел, друга система на избиране. Да избираме добри специалисти, личности с доказан авторитет.

 • Reply silvercoin 13.01.2009 at 0:34

  „Ако искаш да направиш нещо – намираш начин, ако не- намираш причина“

  Точно това е, което спъва хората да променят нещо в живота си. Емилиян правилно посочва, че голяма част от проблема ни е в манталитета на хората, на българите, на нас.
  Той обаче пропуска да забележи, че хората нямат мотив за промяна – всеки цъка с език колко е лошо, какви са загубеняци управляващите и как НИЩО НЕ МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ. Защото на никой не му пука.

  Да де, обаче протестът именно е декларация, че на някого му пука и той ИСКА ДА НАПРАВИ НЕЩО. Да промени това. Да проправи път там, където преди това е била „безизходицата“.
  Не знам по каква причина това трудно се забелязва.

  Трудно се забелязва и нещо друго – този протест НЕ Е ЗА ПАРИ. Сравняват го много погрешно с протестите през 1996-97. Но не. Тогавашните протести бяха мотивирани главно от тоталното изпразване на джобовете. Аз бих сравнил сегашните протести много повече с онези, които се случиха преди година и нещо за опазването на Природен парк „Странджа“.

  Сегашният протест е за преди всичко за граждански права, за държавност, за бъдеще, за морал. Тези неща изглеждат все още „съмнителни“ ценности, но подкрепата за тях ще расте и аз съм оптимист.

 • Reply туб 12.01.2009 at 18:51

  Много са проблемите на българската демокрация(забележете,че казвам българската а не демокрацията въобще), но най-големите са три:
  1. При нас прехода бе организиран, проведен и завършен от ДС която и преди и сега държи под контрол обществото, в това число и т.н. гражданско.
  2. Каквато и добра и родолюбива идея да се пръкне в България, все ще се намери някой Волен Сидеров, Костов или Грънчаров да я оглави,по такъв начин, че на всеки да му се отще да се нареди до тях.
  3. Една българска поговорка гласи:“ Ние сме взели земята която работим на заем от децата си.“ Ако се замислим малко, ще си направим извода,че нашите политици не работят земята на децата си, защото техните отдавна са в чужбина. Ето защо не им пука какво става с нея и много лесно я продават.
  А ЗАЩО НА НАС ДА НИ ПУКА И ДА ИМ ПОМАГАМЕ ДА СЕ КАЧВАТ И СЛИЗАТ ОТ ВЛАСТ? ДАЙТЕ МИ ЕДИН РАЗУМЕН ОТГОВОР И ЩЕ ДОЙДА!!!

 • Reply Емилиян 12.01.2009 at 12:09

  Богомил, отново си прав.

  Но аз контрирам с това, че никой не пречи на стругаря да намери нов начин – теоретично.

  Има една хубава детска приказка, за онзи дето изкарвал по три гроша на ден и бил щастлив. Царят разбрал и решил да го „изпита“ един вид ;) взел да забранява всички дейности, с които се захващал този… обущар мисля че беше. Но накрая се принудил да признае своя провал – той все така всеки ден изкарвал по 3 гроша.

  Знам, че може да звучи наивно, но то е до разбиране и усещане. Аз смятам така. Моля те, кажи ми по какъв начин държавата (България, Швеция, САЩ и т.н.) може да спре някой на който му се работи? И как пречи тук. Как пречи на теб да кажем.

  За свободата на словото не се притеснявам. След като толкова време може да се разминава на човек, който си позволява да пише глупости за президента. Притеснявам се за истериите около защитата му…

  П.П. Категорично съм против насилието, държа да отбележа

 • Reply Богомил "Бого" Шопов 12.01.2009 at 11:47

  Емо, ако „стругаря да прави там каквото трябва на струга?“, но няма какво да яде или няма как да реализира продукцията си е проблем.

  Ако на тебе ти забранят да пишеш свободно в медията в която работиш, също е проблем.

  Когато държавата ПРЕЧИ, няма как да работиш и живееш свободно и няма как да се развиваш най-вече. А ако не се развиваш – има ли смисъл да живееш и работиш?

 • Reply Богомил "Бого" Шопов 12.01.2009 at 11:37

  @Балтазар – По новините изтече вчера такава информация, и аз бях изненадан, но това със сигурност не е така. ДСБ могат да си имат свой митинг – тяхно право си е, но той ще е различен от гражданското обединение на идеи.

 • Reply Емилиян 12.01.2009 at 11:32

  Абсолютно си прав.

  Таксиметровият шофьор трябва да знае да кара кола, да го прави по правилата, да ти осигури комфорт сигурност, коректност и т.н. За сметка на това той е чувал, че е голяма сила в съвременното общество и това му дава правото да задръсти София.

  Уверен съм, че имаш конкретни примери за това как някой пречи за осъществяването на нещо. Но какво ми пречи на мен да ставам по-добър в професията си? Или стругаря да прави там каквото трябва на струга? Или кой пречи на бакшиша да кара по правилата? Говоря за мънички, дребни нещица, които трябва да са в началото на промяната. Тя ни е в главите и манталитета.

  Не мога да завиждам на човек, който със собствен труд и усилия е постигнал нещо в живота. Само мога да се опитам да го направя и аз по начин, по който да не преча на останалите.

  Има и нещо друго, което според мен не се взема предвид. Ами хем искаме капитализъм, хем да сме равни. Е как да стане? С твоите умения ти ще имаш по-големи възможности за развитие (не само в една сфера) отколкото някой със средно образование, който е в Кремиковцим нали? Значи някой е дал повече, за да живее по-добре, а друг въпреки, че не е дал (причини за това обективни и субективни) – иска същото. Невъзможно е според мен.

  Това са реалности, които не могат да се променят. Който го направи – ще обърка света. :)

 • Reply БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ 12.01.2009 at 11:23

  Честно да си кажа в началото се заблудих, че протеста е на ДСБ, което силно ме отблъсна да взема отношение към проявата. Смятам, че ДСБ глашатаи от рода на Грънчалов, съвсем преднамерено изкривяват нещата в тази посока. Ако човек погледне в блога на въпросния дървен философ, няма как да не си помисли, че студентите и костаците едно в протеста, което си е чиста проба мамене на дребно. Подобно нещо направиха и през 1997-а – приватизираха си протеста, а после 4 години го материализираха. Няма да се изненадам, ако този път вземат в заем челен украински опит и някой „братовчед“ си запази символите на протеста, като търговска марка.

 • Reply RoujkaBG 12.01.2009 at 11:23

  Емилияне,

  -докато не опитаме, няма как да разберем,
  колко и какво можем, нали?

  -студентите могат и трябва да променят ситуацията в държавата, но те ТРЯБВА да бъдат подкрепени от всички нас.

  – не се заблуждавай от тяхната липса на опит, ще го придобият. По- важни са моралните им качества.

  Ония, дето вече могат да говорят добре, изпечени демагози, цял живот са правили само това.Пример- депутата от БСП- Георги Атанасов.Само той ли е? Списъкът е дълъг, почти до 240.

  Хора, които 20г ядоха, пиха и спаха в парламента, а когато се пробудят ни знимават с усвоеното ораторско изкуство.
  По- вечето закони калпави, недействащи като ония, които ги „изковаха“.

  -нека не критикуваме себе си, а да се подкрепяме взаимно. „Съединението прави силата“ и наш дълг е да не опровергаваме завета на дедите ни.

 • Reply Богомил "Бого" Шопов 12.01.2009 at 11:16

  Емо, това е несъмнено. Ако всички разберем, че трябва да работим за промяната – всеки както умее – тогава, ще имаме ефект. Да махнем завистта и разбирането на всичко от всички и се съсредоточим върху това, което наистина умеем – тогава ще се оправим, но протестът е срещу тези, който правят невъзможно това да се случи.

  Колкото и да се мъчиш да работиш и да правиш полезни неща в тази държава – те го обезмислят с неадекватната си политика и начин на работа. От личен опит го знам :)

 • Reply Емилиян 12.01.2009 at 11:14

  Здрасти ;)

  Това, което искам да кажа е, че всички трябва да се стегнем и да работим здраво. И разбира се качествено. Да се отнасяме към държавата като граждани, а когато видим че нещата се развиват в една посока само – тогава ще се протестира. Сега нямаме база за сравнение.

  За мен лично нещата са ясни, жалкото е, че много хора пак ще се чувстват употребени.

 • Reply Богомил "Бого" Шопов 12.01.2009 at 10:57

  Здрасти, отдавана не сме се чували :)

  Причини за каквото искаш, винаги можеш да намериш, където и да се обърнеш.

 • Reply Емилиян 12.01.2009 at 10:47

  Богомиле, искаш да протестираш, но тук даваш много причини някой ДА НЕ ОТИДЕ на протест.

  1. Признанието, че ДСБ, без да се притеснява, иска да извлече политически дивиденти. Няма да са само те. Е, видях ги младите лидери какви са. Глупави до немай къде и не могат да казват „Р“.

  2. Сентенцията „Ако искаш да направиш нещо – намираш начин, ако не- намираш причина“ е много хубава и безкрайно вярна, но не намират ли всички недоволни прекалено лесно причината за незадоволителния си живот? Държавата, комунизма и толкова. Нито дума, че народа ни е мързелив и чака да до хрантутят.

  3. За теб може да не е омраза. Ти си интелигентен човек, но ще ти дам примера как позната използва събитие от личния живот (освобождаване на родител от пост в общинската администрация в провинциален град /нямам идея за причините/) в повод да стане верен фен на ББ. А на бас, че хабер си няма от политика.

  4. За Гражданското общество. Ще призная, че има такова, когато започнем да се държим като граждани – да си плащаме данъците, сметките за парно, да спазваме правилата за движение по пътищата и т.н. Тогава граждански извисени, ще имаме право да изискваме. Сега обаче не.

  5. Чакай малко. Казваш че имаме младо гражданско общество, на което трябва да се даде шанс. 100% съм уверен, че истинските представители на това гражданско общество няма да скачат и да крещят в четвъртък.

  6. Последната ти заблуда е и най-голямата. ПРОТЕСТЪТ НЯМА ДА ПРОМЕНИ НИЩО!!! Да, той ще размаха пръст на властта, възможно е и да е началото на края на управляващите, но уверявам те – Господ да е на власт – манталитетът ни няма да се промени. Ще чакаме вечно на държавата, ще псуваме колко е лоша и как видиш ли иска да ни накара мръсницата да спрем да си варим домашнярката. Ще си го местим от единия в другия и ще псуваме. До следващия протест.

  Извинявам се, но аз и надявам се още много българи на 14-ти сме заети. Знаем, че бъдещето ни не е в ничии други ръце освен в нашите собствени.

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.