Гост-Блогър: д-р Любима Йорданова за протестите и хората

БЪЛГАРИЯ Е НАША, А НЕ ВАША!

/Протестът на младостта – блогъри и студенти –януари 2009 г./

доц. д-р Любима Йорданова, политолингвист, ljubima@abv.bg

Технологичната революция на младите и гражданският им протест

Ако нещо придава специфика на Мирния протест на българите през месец януари 2009 г. и ги отличава от Януарския мирен протест през 1997 г. е тоталното използване на новите технологии и Интернет за създаване на акценти, сочещи реалното положение в държавата и пътищата за излизането от тоталната криза чрез формата на гражданското участие и гражданския протест.

Впечатляващо е, че хора, чиято професионална подготовка е главно в областта на информационните технологии, а не обществото, са доловили изключително точно пулса на времето и характеристиките на политическата ситуация в държавата.

Клиповете, блоговете, форумите са жанровете, които изобилстват в Интернет и дават облика на всеки ден от протестите, започнали с Националния мирен протест на 14.01.2009 г., съдържат сериозни акценти на критика на политиката на правителството, законодателната власт, президента. Общо е яростното противопоставяне на агресията, все едно откъде идва тя, включително и от непремерените действия на полицаите в побоя на мирни демонстранти.

Патриотични акценти

Основни ключови думи в клиповете, блоговете, форумите са: България, обединение, единство, ключови лозунги – Стига сън, всички навън; България е наша.

Основен песенен фон на клиповете са обичани революционни български песни, песента на Камен Воденичаров за оставането на младите хора в България, на Васко Кръпката, които свързват Мирния протест през януари 2009 с мирния протест през януари 1997 г. и митингите и шествията на българите през 90-те г. Не липсва обаче и хард-рокът, особено в клиповете, демонстриращи насилието на полицията спрямо мирно протестиращите граждани, не провокаторите, а именно мирните демонстранти в драстично нарушение на техните граждански права.

На първо място в музикалния фон на самия протест пред Народното събрание е българският химн, следван от български рок и рап. В началото на хорото от българското знаме. Обединителният акцент е България независимо от семиотичните системи, които се използват в Протеста.

Инициативата на обединените блогъри – „България е наша”

Лозунгът „България е наша, а не ваша!” е призив към всички българи да отправят тези думи към тройната коалиция, безчинстващите полицаи и всички, които им помагат да останат безнаказани.

Обединените блогъри от цялата страна, като се присъединяват към каузата на протестиращите групи, отправят искания държавните институции да поемат политическата отговорност за масовите побоища в София; за вземане на незабавни мерки срещу тоталната корупция, която влошава живота на българите; за спешни и категорични мерки по въпроса с образователната и здравната реформа в България; за пряко гражданско участие и контрол при вземането на важни решения и пр.

Предстои нова битка за демокрация и живот в нормална държава, се казва в блога. И призива: „Събуди от амнезията, апатията и безразличието приятели, близки и познати!”

Форумът sofianci.com

Форумът, събрал за кратко време 1049 мнения, има четири отправни пункта: кога и къде е протестът; какво очакваме да постигнем; защо излизаме на протест; обръщение към гражданите.

Сред исканията са: работещи механизми за борба с корупцията; незабавна реформа на съдебната власт; незабавни мерки за подобряване на жизнения стандарт на всички Българи, по който показател сме последни в ЕС; незабавни реформи в образованието и здравеопазването; прозрачно правителство, незабавни мерки за защита на природните богатства на България; незабавна промяна в избирателния закон и мерки за стимулиране на избирателната активност; незабавна административна реформа.

Форумът изобилства от конкретни негативни факти на съвременния ни политически живот.

В призива се казва: „От сърце ви моля – изгледайте клипчето и елате на протеста. Политиците са свикнали да гледат един куп пенсионери по тези протести и затова не им обръщат внимание. Нека този път е по-различно. Нека този път видят бъдещето на България – и недоволството ни”.

Блогът СРОКСОС – Сдружение за развитие и обществен контрол

Блогът съдържа аргументация на серията протести с начална дата 14.01.2009 г., сред които са: бедността и корупцията в страната; безнаказаното избиване на колегите, приятелите и децата ни, живота в страх; липсата на възприети европейски практики в страната ни дори и след 2-годишно членство в ЕС; образование и развитие тук, а не в чужбина; бъдеще за децата в България.

„Стига мизерия, стига корупция – искаме обновление, искаме шанс, искаме да живеем нормално”, се казва в блога. „Настояваме за смяна на системата, а не просто на лицата. Настояваме за прозрачно управление и пряк граждански контрол. Важните за страната решения трябва да се взимат с прякото участие на гражданите”. По-нататък се казва, че СРОКСОС отхвърля всякаква дискриминация – на расова, етническа, верска, полова и социална основа.

Исканията на студентите в бюлетина „Призив”

Уводният материал на бюлетина сочи, че е възможно и наложително учащите се да вземат в своите собствени ръце делото по подобряването на условията за следване и извънаудиторийната /на общежитията/ среда.

Основна е борбата „Студентски град – на студентите”, основният метод – „натиск отдолу” и убеждаване, като се въвличат все повече студенти от наброяващия 40 000 души Студентски град.

Има съзнание, че в борбата за подобряване средата в общежитията са нужни продължителни, организационно добре обмислени и постепенно увеличаващи се като градация на силата на натиска спрямо властите усилия и действия.

Видеоклипът показва мрачната разруха и мизерия, в която живеят студентите в Студентския град – снимката на убития студент, мухъла в баните на общежитията, счупените пейки, липсващото осветление, небоядисаните блокове и интериора им на фона на казината и „ремонта” „made in МОН /Министерство на образованието и науката/”. В строен ред клипът показва исканията на студентите, за да стигне до призива „Стига сън! Всички навън! И констатацията – „От нас зависи”.

Бунтът на поколението – първото поколение от новия исторически период след Промяната от 1989 г. в България – и използването на високите технологии за разкриване на многообразните акценти и гледни точки на Мирния протест само показват, че за в бъдеще ще бъде все по-трудно да бъде манипулирано общественото съзнание. В клиповете се вижда не само насилието върху гражданите, дочуват се репликите на, явно, изнервените полицаи. А този факт от своя страна показва, че държавата трябва да положи много усилия за обучението на българската полиция, за да се превърне тя от милиция в полиция. Явно 20-те години от демократизацията на страната не са достатъчен период като време за промяна в редиците на българската полиция.

Като обобщение ми се иска да перифразирам крилатия израз на премиера Станишев „Демокрацията е скъпо удоволствие”. Гражданският протест през януари 2009 г., бунтът и стройната организация на младите хора, използването на Интернет-пространството за широк обхват на протестните действия показват, че демокрацията освен скъпо удоволствие е и отговорност – на политиците към гражданите и на гражданите – към политиците.

6 мнения за “Гост-Блогър: д-р Любима Йорданова за протестите и хората

 • Reply Любима Йорданова 17.05.2009 at 9:36

  Иван Кръстев не е политическият коментатор. Този ник и никът Ружка БГ са никове на политическия манипулатор в нета Ангел Пачев. Добре е да се знае от читателите.

 • Reply RoujkaBG 23.04.2009 at 22:52

  Кой сте Вие, д-р Зорге, пардон коя е хрантутницата на БКП?
  Дайте инфо, макар че никак не е трудно да се досети всеки сам как е станала доцент, сътрудник в БАН, че и специалист по Европеистика. Жената откровено е изперкала или се опитва да манипулира най- младата част от обеществото- децата ни. Ония, които са родени по време или след т.нар. нежна революция.Манипулира ония, които не се интересуват от отварянето на досиетата.
  Клевети, клепа и лъже, както могат само комунистите и техните агенти от ДС.
  Светла, четохте ли бисерите й във форума на БАН?
  А в Свежо, а в актуално…, а в Гугъл?
  Бабето има да каже много за себе си и свойто минало незабравимо, но предпочита да обобщава всички, които я разобличават в образа на Ангел Пачев Тачев. Аз съм и Лисса, и Светла, и д-р Уотсън,Чико, Мико и всичките на куб- сме Ангел Пачев Тачев.
  Не е истина просто, как една откачалка лепейки етикети на непознати хора за нея, но не и за другите разбира се, успява да впечатли…Боже, пази България от другарката Любима Йорданова и любимата й партия, нищо че в момента хитро се пробутва леееко къмто бат Бойко.
  Вярно е, че в България има тотална криза с боклуците.

 • Reply Иван Кръстев 24.03.2009 at 16:28

  Бих желал да се свържа с доц. д-р Л. Йорданова и да и задам някои въпроси.

 • Reply Любима Йорданова 22.01.2009 at 11:32

  За Светла

  Здравей, мило протестиращо момиче от 1997 г. И ти си пораснала, както забелязвам от блога ти, но нищо.

  Какви принципни разлики виждам между двата Януарски протеста през 1997 и 2009?Още не съм обработила лозунгите, защото се ядосвам, че не се прави нищо за комуникационна кампания за изборите за ЕП, а те са 7.06 и се занимавам с някакви чиновници, но и това ще направя тези дни. Сега, през 2009 г., протестът е против цялата политическа каста, която ни създаде и продължава да ни създава негативен имидж в ЕС, докато, спомняш си, ОДС макар и след побоя на 10.01.1997 г., пое политическата отговорност за Протеста през 1997 г. Сега става въпрос за граждански протест, за гражданско участие, за гражданско мнение за политиците. Израсло е едно ново поколение, което по друг начин гледа на живота у нас и е много, ама много информирано. Това – първо. И второ – видеоклиповете и комуникацията през Интернет позволяват голям обхват и бързина, както и бързо документиране на събитията, включително и престъпния побой на мирно протестиращи граждани. Ако полицията беше добре обучена, тя можеше да овладее положението и без кръв. Просто 1000 полицаи и жандармеристи срещу 30-40-50 провокатори.

  Изводът – всички трябва много да учим. В специалностите и, а и как да бъдем граждани.

  Най-много ме е яд и ме боли за факта, че трябва да мине още едно поколение, за да започнат истински нещата у нас. Сроко говорих с един немски журналист и му казах, че сме при увертюрата. Още едно поколение и ще бъдем в първо действие на спектакъла, наречен Преход.

  Поздрави и успех във всички посоки!

  Любима – ljubima@abv.bg :-)

 • Reply Марти 19.01.2009 at 20:53

  Страхотен коментар на събитията и заобикалящата ни действителност от един страхотен човек!

 • Reply Светла 19.01.2009 at 20:47

  Бого, с Любима се познавам от протестите 1997 и много се радвам, че си я поканил за гост блогър!

  Любима, освен в използването на информационните технологии (навремето вместо тях имаше това, което неформално наричахме „венелинки“ – онези листа А4 с картинки от WordArt и шеговити изходящи номера и текстове, които разлепвахме по коридорите на университета; после те бяха поместени в книжката „БСП с/у БСП“), какви принципни разлики виждаш между посланията от 1997 и тези от 2009?

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.