Спрете АЕЦ най-сетне

Кога най-сетне ще спрат полемиките около АЕЦ. Все едно, че България е ядрената сила на Балканите и имаме много ядрено гориво и начин да се справим с отработеното гориво.

Много по икономически изгодно е да се инвестира във ветро-генратори и във фотоволтаици, които освен, че са екологични, което не може да кажем за АЕЦ, са и доста ефективни и най-вече няма да зависим от чужди сили и влияния в енергийните игри.

Българска независима енергия от вятър, слънце и вода – нали това са нашите ценности – що не ги използваме?

Какво да направим?

1. Насърчаване на компаниите, които се занимават с такъв вид дейност – не е като да ги няма на пазара – даже са много (ВЕЦ, ветро-генератори, слънчеви полета и отделни клетки в обща мрежа)

2. Спиране на строежа на АЕЦ – Белене

3. Постепенно спиране и на АЕЦ Коздлодуй, като мощностите му бъдат поети от новите източници.

Срок за изпълнение : 15 години

34 мнения за “Спрете АЕЦ най-сетне

 • Reply az 26.10.2009 at 9:10

  Aбе, дрисльовци, платени копелета на Западна Европа, какво разбирате от атомна енергетика бе, келеши? Вие знаете ли поне къде се намира Козлодуй, не АЕЦ „Козлодуй“? Вятърни мелници, фотоволтажи… глупсоти на търкалета! Или мутрата пожарникарска Бойко ви плаща допълнително да плюете по АЕЦ? Вървете всички на майната си! Копелета безподобни!!!

  • Reply Богомил "Бого" Шопов 26.10.2009 at 9:41

   @az – Тъкмо си получих чека от Бойко, ех, що ме издаде, бе :)))

 • Reply Милан Митев 31.01.2009 at 16:16

  Здравей Бого!
  От скоро започнах да следя блога ти, а коментара ми по темата е следния:
  Според мен всичко идва от правителството. Трябва да се обърне внимание на ценовата политика с ядрената енергетика, на управленските стратегии на големите компании, от които зависи доставката на ядрено гориво, а останалите проблеми като замърсяване, риск от аварии, разходи за поддръжка и др., са просто второстепенни. Аец Козлодуй, според мен, трябва да се спре, както и строежа на Белене, НО едва след около 3-4 години, когато да са факт построени достатъчно слънчеви, вятърни и водни електроцентрали, успяващи да покрият продукцията на Козлодуй! Ползите за икономиката ни ще са много по-добри, защото ще има възможност за по-добра рекламна стратегия, за работа на множество фирми за поддръжка, доставка, услуги. Естествено идват и множество проблеми, свързани с алтернативните източници на енергия. Място за строене, разходи, площ, построяване на допълнителни далекопроводи и т.н. ще се свързват с доста проблеми при взимането на решения. Но в крайна сметка за какво живеем – единствената цел на човека е това, какво ще остави на поколението си, всичко друго е само временно, докато сме живи. За това нека помислим за децата си – да им осигурим един по-чист живот в България, а определено спирането на АЕЦ и ТЕЦ ще ни помогне ;) Това е положението.

 • Reply Боян Юруков 23.01.2009 at 12:30

  Иде ми дойде ми значи. Не мисля, че трябваше да спират АЕЦ-а, но сега вече е спрян. Започва да става като проблема с Македония в началото на миналия век – всички го използват като политическа карта, но на никой не му пука за последствията.

 • Reply Ivaylo Ivanov 22.01.2009 at 13:13

  Да уточня цифрите на Бого:
  „Количеството на средногодишната слънчева енергия е в диапазона от 1350 до 1600 kWh/m2 (киловат часа на кв.м).“

  За да няма недоразумения това е слънчева енергия, а не ел енергия.
  За ел енергия цифрите са същите, но за 1 кВ инсталирана мощност. А един киловат инсталирана мощност е около 7 кв. м. панели.

 • Reply Ivaylo Ivanov 22.01.2009 at 11:31

  nforcer, Тези преференциални цени са да се стимулира изграждането на такива алтернативни електроцентрали. Проблема идва от там, че АЕЦ Белене сигурно има 10 години срок за възвръщане на направените инвестиции, а фотоволтиците не могат да си позволят това. Всички малки слънчеви електроцентрали се правят от малки фирми със собствен капитал и очакват възвращаемост от 1-2 години. Ако държавата тегли изгоден кредит от световната банка и заложи срок на възвръщане на инвестициите 10 години, цената на полученият ток от слънце ще е на половина от тази от АЕЦ. Просто слънцето е безплатно. Поддржката е няколко човека от селата които да чистят снега през зимата и прахта през лятото. Това са хора които едвам са свързвали двата края със земеделие, което е изцяло ръчно и непродуктивно. Ако говорим за мощности от няколко гигавата, ще се открият доста работни места в селата.

 • Reply Lissa_waw 22.01.2009 at 9:17

  Свежо: Във Франция има 66 атомни електроцентрали от друг, по- модерен и безопасен тип. При тях проблема е само с радиоактивният отпадък.
  Проблемът при нашето АЕЦ е, че НЕ Е БЕЗОПАСНО и това е достатъчно.То е от същият Чернобилски тип. Знаем какво се случи там. Този факт е достатъчен,
  за да изплюем тази дъвка веднъж завинаги.

 • Reply maksoft 22.01.2009 at 8:31

  Свежо: Хора този вятър от Америка ли ще го докарваме. Проверете ефективността на няколкото работещи вятърни централи в България. Това с вятъра ми звучи доста несериозно… Дано се намери някой специалист, който да каже повече по темата.

 • Reply nforcer 21.01.2009 at 16:25

  Екологията е хубаво нещо но има една малка финансова подробност цена на електроенергията 0,12178 лв
  и
  Съгласно действащото законодателство преференциалните цени за изкупуване на произведената електрическа енергия са:
  – за фотоволтаични системи с мощност до 5 kWp: 0.782 лв. без ДДС за kWh (киловат час)
  – за системи по-големи от 5 kWp: 0.718 без ДДС за kWh
  – срокът за изкупуване на електроенергията по преференциалните цени по Закон e 25 г., а за тока от ВЕЦ и от вятърните генератори е 15 г. при изкупна цена от 9 евроцента за киловатчас, през който период горепосочените цени могат само да бъдат увеличавани.
  Ако някой хора могат да си позволят да плащат по 5 повече за ток , аз не съм от тях.При такива цени половината ми заплата трябва да отива за сметката за тока.

 • Reply Богомил "Бого" Шопов 21.01.2009 at 11:06

  Количеството на средногодишната слънчева енергия е в диапазона от 1350 до 1600 kWh/m2 (киловат часа на кв.м).

 • Reply Богомил "Бого" Шопов 21.01.2009 at 11:05

  Според проектодиректива на Европейския съюз за токa от алтернативни енергоизточници, до 2013 г. около 11 процента от енергията у нас трябва да бъдат с екопроизход. През 2020 г. този процент трябва да бъде 16 на сто. В момента едва 9.1 процента от ел. енергията у нас е от възобновяеми източници, като от ВЕЦ идва 9 процента. В останалите 0.1 на сто влизат производството от всички ветрогенератори, фотоволтаици и биомаса.

 • Reply аз 21.01.2009 at 11:01

  Доволен съм от това, което виждам тук. За първи път забелязвам истинска дискусия по темата за енергетиката.Единственото, което липсва, са малко числа и повечко дадени линкове към конкретни решения. Аз лично съм за АЕЦ на този етап, но смятам, че трябва да се вкарат повече средства в развитието на нови и осъвършенстването на наличните източници (това разбира се в световен мащаб тъй като България няма достатъчен ресурс)

 • Reply Lissa_waw 21.01.2009 at 9:10

  Свежо: АЕЦ е дъвка за глупаци, служеща за отвличане на вниманието от ония, които черпят с нея.И докато има такива, които с удоволствие са хвърлят на дъвката-
  ще има и кой да я подхвърля и кой да е джвака.

 • Reply Мишо 21.01.2009 at 8:34

  Бого, обоснови мнението си с цифри… няма да ти излезе сметката. Хубаво е да си социалист, ама трябва и да се мисли.

  turin е прав за всички, само за ВЕЦ-овете не е, вижте в сайта на ДКЕВР какви ВЕЦ мощности имаме…т.н. каскади.

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.