„Електронна граница“ срещу МВР по БТВ

В събота ще бъда опонент на главния секретар на МВР в предаването на бТВ „Сеизмограф“. Ще се говорим ЗАЩО МВР не са доволни от гласуваните промени в Закона за електронните съобщения и как ние виждаме промените

Да гледате, ако имате възможност.
Бого

Eто и анонса

Тази събота, 21 февруари в рубриката „Ребром“ ще гостуват лидерите на ГЕРБ Цветан Цветанов и на СДС Мартин Димитров. Освен скандала с източване на ДДС и оставката на директора на НАП Мария Мургина, те ще коментират и какво преследва предстоящият седми вот на недоверие към правителството, както и скара ли посещението на президента на ЕНП Вилфред Мартенс десните партии у нас.

Дискусията в „Контра“ този път ще е за промените в Закона за електронните съобщения. Генералният комисар на МВР Павлин Димитров и председателят на сдружението „Електронна граница“ Богомил Шопов ще спорят наистина ли новите текстове ще попречат на полицията да разкрива „по-горещи следи“ убийства, отвличания и бомбен тероризъм или просто предотвратяват тоталния полицейски надзор в интернет.

В зрителската рубрика „Хастар“ Марта Петрова ще разкаже за корупция в КАТ Видин и как двама нейни познати са си купили шофьорски книжки.

12 мнения за “„Електронна граница“ срещу МВР по БТВ

 • Reply Зелен Бетон 22.02.2009 at 19:56

  Очевидно не му е мястото тук – но днешното предаване „бТВ репортерите“ (неделя, 22.02.) още повече затвърди у мен мнението, че бТВ води съзнателна и системна политика на омаловажаване на стойностното съдържание на Интернет. За сметка на което вади уродливите страни на Мрежата и (макар и не изрично) ги обявява за същностна характеристика на Мрежата. С подтекста, че те са същностна характеристика И НА ХОРАТА, които ползват Интернет.

  Не знам доколко това е с цел дискредитиране на възникващия конкурентен източник на достоверна информация – или е изпълняване на политическа поръчка за дискредитиране на оформящия се основен комуникационен носител на гражданското общество. И в двата случая, лично аз оттук нататък възнамерявам да наблюдавам бТВ под лупа и да реагирам незабавно на всякакви по-нататъшни проявления на подобна политика.

 • Reply Зелен Бетон 22.02.2009 at 5:59

  Напоследък все повече ми се затвърждава усещането, че „Сеизмограф“ не е нито „сеизмо-„, нито „-граф“, а се превръща в трибуна, предоставяна „на когото трябва“. При това цялата работа е само маскирана като дискусия. А Светла Петрова или действа под диктат, или синдромът на автоцензурата я е нападнал яко, или си е изгубила журналистическия рефлекс и не може да се усети кое е важно и кое – не.

  За съботното предаване:

  Пределно ясно е, че за 15 минути спорните законови детайли и аспекти не могат и да се изброят дори – камо ли да се разяснят за аудиторията, камо ли да се дебатира по тях. Да не говорим за даване на разбираеми примери за илюстрация.

  За аудиторията интересното беше какво ще каже „Електронна граница“. Не Павлин Димитров и не присъстващите политици, тях ги слушаме достатъчно и ги знаем какво имат да казват. Бого обаче едва успя да си отвори устата.

  Защо не е предвидено повече време за темата, вместо да се натъпкват няколко обекта в предаването (плюс доста протяжни реклами), не ми е ясно.

  Извод: Когато си поканен в „Сеизмограф“, трябва да си подготвиш пет изречения, възможно най-драстично формулиращи основната ти теза, да ги изстреляш наведнъж и да оставиш опонента ти да обяснява защо не било така, ами еди-как си. И още пет, пак такива, ако евентуално ти се удаде възможност отново да си отвориш устата. Явно иначе не става.

  В добавка – като че ли долавям в предаванията на бТВ едно систематично и съзнателно неглижиране на всякакви мнения, които идват от Интернет. Доколкото ми е останало в ума, днес (неделя) в 19:30 „бТВ репортерите“ ще са на подобна тема, та ще гледам да видя дали съм прав.

 • Reply Добри Божилов 21.02.2009 at 22:11

  Шопов,

  Гледах ви по бТВ. Разбрах какво искахте са кажете, но ме съмнява 99% от тълпата да го е разбрала. Нямате никакво публично излъчване. Не умеете да се изразявате бързо и ясно, нито да реагирате на прекъсванията. Не може една фуражка като Павлин Димитров да говори повече от Вас и да е по-ясен. Вземете потренирайте малко. Политиката изисква твърде много говорене, за да се пренебрегва. И да станете евродепутат, нищо няма да направите и там, ако не умеете да говорите. Не става така, човече…

 • Reply Иван 21.02.2009 at 20:41

  Гледах предаването. Беше пълна боза. Бого не можа да се изкаже, генералния комисар постоянно прекъсваше, надвикваше и само разтягаше локуми. Само лидера на ГЕРБ успяваше да каже нещо.

  Според генералния комисар тези данни им трябват за да проверят подозренията си. Теза която не беше парирана достатъчно силно. Събирането и използването на тези данни е равнозначно на обиск. МВР може да иска да прави обиски при подозрение за да си улесни работата, но това не значи че трябва да му бъде позволено.

  Аз лично смятам че „компютърни престъпления“ е толкова широко понятие че с него неминуемо ще се злоупотреби. Дефакто това е не вратичка а направо магистрала за злоупотреба.

  МВР искат тотален контрол над всеки инакомислещ.
  Трябваше да се спомене и инцидента с optimiced който беше привикван в ГДБОП във връзка с това какво е препечатвал в блога си. Някой да е бил наказан за тази злоупотреба? (да,бе да, това е нормална процедура).

 • Reply krassyo 21.02.2009 at 18:44

  Милиционерска работа беше цялото предаване. Дивен P.R. на милицията в стил: вие трябва да се лишите от правата си за да работим за вашата сигурност.

  Сякаш тия престъпления ги нямаше преди да има интернет, сякаш до сега нямаха неписано право да събират информация за интернет активността на потребителите.

  А водещата „по телефона си говори както по телевизията“. Нима?

 • Reply Делян Делчев 21.02.2009 at 10:04

  Аз мисля, че приетия закон дори в тази си форма е прекалено отворен към нарушаването на личния ви живот.
  Той предлага следното:
  Задължение към всички мобилни оператори да могат да локализират потребителите с точност до 100м в градска среда за своя сметка.
  Възможност всяка служба, включително НСО, да спрат безусловно, за неопределено време, каквато и да е електронно съобщителна услуга въз основа на куп основания, сред които и (неопределеното) застрашаване на сигурността дори леко на охраняемо лице. Значи президента се притеснява че някой сайт му застрашава сигурността? Ми няма проблем, НСО ще го спре.
  Законът изглежда изважда компютърните престъпления (чакаме запетайките) от контрол по закона за срс.
  Тотална забрана за предоставяне на каквато и да е телекомуникационна услуга, срещу която не стои документ (паспорт) даващ възможност идеално да се идентифицира лицето, съгласно СРС. Тоест вече и ваучер за карта за IP телефония не можете да си купите без да си дадете личната карта за идентификация, а при провеждане на разговор оператора ще ви пита дали наистина сте вие, да не би да е случайно някой друг, и я си цитирайте третата цифра от паспорното ИД за проверка?

 • Reply Алекс Дичев 21.02.2009 at 0:56

  Следя темата с интерес и ще гледам…
  Успех, Бого!

 • Reply Dimitar 20.02.2009 at 0:40

  Много бих желал да гледам въпросното предаване, но живея/уча в UK. Би ли могъл да постнеш запис тук, след самото предаване?

 • Reply Любима Йорданова 19.02.2009 at 23:17

  Бого,
  получих този текст от Германия от надежден източник. Може и да те интересува. Успех в „Сеизмограф“, а и по-нататък.
  Любима :-)

  O2 и T-Mobile планират по-бърз мобилен интернет в Германия

  Мобилният оператор O2 иска през тази година да стартира в Германия значително по-бързи мобилни интернет връзки. През средата на 2009 г. първо клиентите в Мюнхен ще могат да се възползват от широколентови връзки с даунлоуд скорост от до 28 мегабита в секунда, както обяви Хайме Смит Бастера, шеф за Германия на
  дъщерната фирма на испанския концерн Telefуnica по време на Mobile World Congress в Барселона.

  Това отговаря на скоростта на бързите DSL-връзки. Скоростта ще е осъществима чрез техниката HSPA +.

  Конкурентът T-Mobile също иска в пилотен проект да предложи мобилни широко лентови връзки с даунлоуд скорост от 28,8 мегабита на секунда.

  O2 очаква броят на клиенти им с мобилен интернет да се утрои през 2009 г. Както подчерта Бастера, новите бързи връзки ще улеснят използването на мултимедиа услугите като видео даунлоуди и игри.

  Мобилните оператори се надяват да компенсират спада при постъпленията от говорната телефония с помощта на оборот на данни от мобилния интернет.

  Осем години след обявяването на търг на UMTS-лицензиите в Германия най-после мобилният интернет е реалност, казва Бастера. Водеща сила били иновативните крайни апарати като смартфон и нетбук, по-евтини тарифи, както и мобилното използване на специализирани програми.

 • Reply mont 19.02.2009 at 22:25

  Как ще са доволни, от като МВР искаше да ни надничат под юргана деноннощно, а те им гласуваха само да гледат през прозореца.
  И сигурно ще продължат да копаят в посоката да получат безконтролен достъп до всички и всичко в така наречената „държава“ България.Но какво може да се очаква в „държава“ в ,която армията е 20000 а полицията 65 000.

 • Reply GaN 19.02.2009 at 22:17

  О, ще гледаме :)

 • Reply krassyo 19.02.2009 at 21:04

  bTV ми е най-противната ТВ към момента, но ще направя изключение и ще те гледам по нея, Бого!

  Няма да ти пожелавам успехи, защото вятвам, че ще натъркаш носа на милиоционера.

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.