Пишете за сигурност и криптиране

Сега се говорих с лъчко и той има една интересна идея в общата вълна която бяхме приели в електронна граница преди време.

Хайде да напишем серия от материали – който както може и в каквито области е добър и да ги съберем на едно място на тема как да зашитим комуникацията си в Интернет.

От TOR през PGP до ZRTP и на всяка една друга тема, която мислите, че е полезна. Пратете линковете като коментар тук или направо материалите на bogomil@spisanie.com и ние ще се погрижим да ги популяризираме.

11 мнения за “Пишете за сигурност и криптиране

 • Reply Кирил Арсов 30.03.2009 at 10:40

  Спасение няма. Програмата Гугъл Аналитик показва, че възможностите за проследяване и анализиране, в т.ч. и недобронамерено са огромни. Даже и ние, в стремежа си да се самоконтролираме и усъвършенстваме, проследяваме кой ни чете, какво чете, колко време престоява в блога ни… Това си е също шпионаж, макар и на ниско ниво. Аз лично проследявам кои партийни централи ме четат. От това си правя разни изводи. Шпионирам с помощта на Гугъл Аналитик, който ни предоставя само част от възможностите си. Другата част от тези възможности е предоставена на истинските шпиони. Това е положението!

 • Reply бойкоСтефанов 28.03.2009 at 8:04

  Свежо: Явно да. Толкова накърнено самолюбие, просто няма кой друг да е.
  Таман си мислех да ти дам всичките си знания за криптиране и сигурност, че да ги приложиш тъкмо срещу мен и без това си включен в системата за преравяне на интернет, срещу която хората роптаят, но те мислят за един от нас.

  Много се надявам скоро да ви изтече времето и най-после да започнете да работите, вместо да картотекирате хората в клетки информация.

  Досието на Богомила, модератор от форумите АБВ е видно още докато влезем във форумите и започнем да четем по темите. Цензуриращата роля на Богомила от последната година е очебийна, подбудите също са ясни. Богомила не е жена и това го пише във форумите.

 • Reply Григор 27.03.2009 at 23:43

  Какъв е срокът за материала? Аз имам един за eDonkey мрежата (http://www.gatchev.info/blog/?p=290), но е от юли 2006 и е доста постничък. Ако влиза в обхвата на темата, мога да скалъпя по-добър, с описание за начинаещи, включително на популярни клиенти. Ако не, мога да се опитам да напиша нещо за принципите зад идеята да си пазим личното пространство.

 • Reply Емануил 27.03.2009 at 15:52

  Здравеѝте,
  Харесва ми идеята да създадем малко проблеми на ченгетата, поне така го разбрах. Аз отдавна ползвам една безплатна програмка, МЕО и си криптирам кореспонденцията, приятелите ми знаят паролата и си декриптират писмата.
  Предложението ми е всички да започнем да си криптираме кореспонденцията си и да видим какво ще четат ченгетата тогава, бая ще се озорят да декриптират целия трафик.
  Програмката е безплатна и върши добра работа, можете да я свалите от тук
  http://www.nchsoftware.com/encrypt/index.html

 • Reply Богомил "Бого" Шопов 27.03.2009 at 11:40

  @Beast – материалите ще са за НАЧИНАЕЩИ и нищо не разбиращи потребители

 • Reply beast 27.03.2009 at 11:37

  На хората, които не се занимават програмиране, мрежи и други подобни, с една дума можеш да обясниш кръгла нула. Коментарите тук по мое мнение ще тръгнат в абсолютно грешна посока. Коментари от хора, които ползват нещо конкретно и просто казват: те т’ва е, не могат да помогнат на никой, защото ще ги разберат още пет човека (примерно), които и без това знаят за какво става въпрос.

 • Reply Марто 27.03.2009 at 0:48

  С една дума: OpenVPN

 • Reply Спас Колев 26.03.2009 at 18:45

  Страници в efb.bg? След като вече е сглобен, добре е да се използва за нещо. А и това е добър повод да се привлекат хора, които да редактират в сайта.

 • Reply Филип Петров 26.03.2009 at 17:26

  Мога да помогна с материали на тема „сигурно програмиране“, т.е. изграждане на приложения, които осигуряват както вътрешна, така и сигурност на комуникацията с клиента. Всичко написано от мен е налично на адрес:

  http://www.cphpvb.net/category/network-security/

 • Reply бойкоСтефанов 26.03.2009 at 16:13

  Свежо: Ти ли си Богомила, модератора от форумите АБВ на Гювеч?

 • Reply И.Е. Станков 26.03.2009 at 14:52

  Добра идея! Ето два поста от мен, последният, доста актуален:

  http://www.e-stankov.com/blog/?p=164
  http://www.e-stankov.com/blog/?p=316

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.