Пишете за сигурност и криптиране

Сега се говорих с лъчко и той има една интересна идея в общата вълна която бяхме приели в електронна граница преди време.

Хайде да напишем серия от материали – който както може и в каквито области е добър и да ги съберем на едно място на тема как да зашитим комуникацията си в Интернет.

От TOR през PGP до ZRTP и на всяка една друга тема, която мислите, че е полезна. Пратете линковете като коментар тук или направо материалите на bogomil@spisanie.com и ние ще се погрижим да ги популяризираме.

Влезте в общността на блога ми.
8269 човека го направиха от 2004 година досега! Запишете се и получавайте нови материали от време на време.
Аз мразя спама. Няма да получавате такъв от мен.

11 мнения за “Пишете за сигурност и криптиране”

 1. Спасение няма. Програмата Гугъл Аналитик показва, че възможностите за проследяване и анализиране, в т.ч. и недобронамерено са огромни. Даже и ние, в стремежа си да се самоконтролираме и усъвършенстваме, проследяваме кой ни чете, какво чете, колко време престоява в блога ни… Това си е също шпионаж, макар и на ниско ниво. Аз лично проследявам кои партийни централи ме четат. От това си правя разни изводи. Шпионирам с помощта на Гугъл Аналитик, който ни предоставя само част от възможностите си. Другата част от тези възможности е предоставена на истинските шпиони. Това е положението!

 2. Свежо: Явно да. Толкова накърнено самолюбие, просто няма кой друг да е.
  Таман си мислех да ти дам всичките си знания за криптиране и сигурност, че да ги приложиш тъкмо срещу мен и без това си включен в системата за преравяне на интернет, срещу която хората роптаят, но те мислят за един от нас.

  Много се надявам скоро да ви изтече времето и най-после да започнете да работите, вместо да картотекирате хората в клетки информация.

  Досието на Богомила, модератор от форумите АБВ е видно още докато влезем във форумите и започнем да четем по темите. Цензуриращата роля на Богомила от последната година е очебийна, подбудите също са ясни. Богомила не е жена и това го пише във форумите.

 3. Какъв е срокът за материала? Аз имам един за eDonkey мрежата (http://www.gatchev.info/blog/?p=290), но е от юли 2006 и е доста постничък. Ако влиза в обхвата на темата, мога да скалъпя по-добър, с описание за начинаещи, включително на популярни клиенти. Ако не, мога да се опитам да напиша нещо за принципите зад идеята да си пазим личното пространство.

 4. Здравеѝте,
  Харесва ми идеята да създадем малко проблеми на ченгетата, поне така го разбрах. Аз отдавна ползвам една безплатна програмка, МЕО и си криптирам кореспонденцията, приятелите ми знаят паролата и си декриптират писмата.
  Предложението ми е всички да започнем да си криптираме кореспонденцията си и да видим какво ще четат ченгетата тогава, бая ще се озорят да декриптират целия трафик.
  Програмката е безплатна и върши добра работа, можете да я свалите от тук
  http://www.nchsoftware.com/encrypt/index.html

 5. @Beast – материалите ще са за НАЧИНАЕЩИ и нищо не разбиращи потребители

 6. На хората, които не се занимават програмиране, мрежи и други подобни, с една дума можеш да обясниш кръгла нула. Коментарите тук по мое мнение ще тръгнат в абсолютно грешна посока. Коментари от хора, които ползват нещо конкретно и просто казват: те т’ва е, не могат да помогнат на никой, защото ще ги разберат още пет човека (примерно), които и без това знаят за какво става въпрос.

 7. Страници в efb.bg? След като вече е сглобен, добре е да се използва за нещо. А и това е добър повод да се привлекат хора, които да редактират в сайта.

 8. Мога да помогна с материали на тема „сигурно програмиране“, т.е. изграждане на приложения, които осигуряват както вътрешна, така и сигурност на комуникацията с клиента. Всичко написано от мен е налично на адрес:

  http://www.cphpvb.net/category/network-security/

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.