МВР си създава новини

Тази публикация стои в моята чернова от 3 февруари 2009 година с няколко написани реда и мисля, че днес е време да се появи на бял свят, за да видим как МВР прави медийна манипулация и как създава новини. Започвам с малка ретроспекция на събитията:


1. Блогърът – терорист.

Всички помним случая с „отвлечения“ автобус, с рисковата репортерка на БТВ, която отрази „великата новина“. Не знам дали се сещате, но точно тогава МВР получи достоен отпор от блог-пространство по случая със закона за електронните съобщения.


2. Анонимният бизнесмен

Ден след като се появиха промените пак в ЗЕС, за това, че всички предплатени карти ще бъдат регистрирани от мобилните оператори и вече за всяка карта ще се знае кои е собственика в медиите се появи новина за това, че ‘неизвестен бизнесмен’ от Варна предлагал фалшива работа с начална такса, ако искаш да бъдеш допуснат до конкурс (нещо подобно). От службите не знаели кой бил той защото бил с предплатена карта и те горките не можели да реагират.

3. Тинейджърът терорист
Тази новина е от снощи. Тинейджър бил изпратил заплашително писмо до учителката си и от МВР, пак не можели да си вършат работата и да я хванат. После се оказало шега. Причината отново е подетата кампания за промяна в закона за електронните съобщения с цел безконтролно следене на всичките ни комуникации. Вижте и тук, още по случая.

4. Закона бил виновен заради по-бавното следствие на отвличането на Киров.
Това, че МВР не може да сработи както се полага на служба, която да ни защитава, пак закона за електронните съобщения бил виновен.

Пак си повтарям тезата, която защитавах в „Сизмограф“ – На крива ракета космоса и пречи.

Този път, обаче некомпетентността на МВР минава всякаква граница и вместо да се организира и да работи да защитава гражданите и да се грижи за предотвратяване на престъпления, службата предпочита да си прави PR във вестници и да се оплаква. Истината е, че закона им дава страшно много права, които те не искат да използват по начин по който обществото иска, а по начин по които са работили до сега – без причина, без гаранции за личните данни и без начин за КОНТРОЛ.

Аз не искам да продължава така, а вие?

Не е тайна, че в службите има отдел занимаващ се именно с такива дейности, като да създава новини и да използва отразяване на реални събития по определен начин, и да ги разпространява по каналите,с които една държавна структура разполага.

Последен опит на един умиращ червей да хапе. А дали ще мине, зависи от всички нас.

9 мнения за “МВР си създава новини

 • Reply Зелен Бетон 31.03.2009 at 2:53

  Бого, една добавка:

  Имаше (скоро след „блогъра Атила“) един случай с момченце, някъде в Североизточна България май, което беше яло кисело мляко със сода каустик. Покрай него се появиха разни писания, че майката на детето изкрънквала пари от форумки от „БГ мама“. Неизказаното (но ПОДсказано) подозрение беше, че едва ли не тя е организирала нещата, за да изнудва млекопроизводителя. Останах с впечатление, че това беше тръгнало да се раздухва в контекст „вижте ги тия от Интернет какви ДРУГИ гадости правят“. Спомням си, че го коментирах нейде из блоговете. Само че историята затихна доста бързо, не знам защо.

  Но че ще има и още, в това не се съмнявам. Особено с наближаването на изборите, и особено ако блогосферата започне да оказва значимо влияние във връзка с тях, ще се правят всякакви опити на хората да бъде внушено недоверие към всичко, което се случва в (или произлиза от) Мрежата.

 • Reply dacito 31.03.2009 at 1:50

  Свежо: Ще го правим ли евродепутат?

 • Reply W-SEO 30.03.2009 at 18:38

  МВР В България – това е мафията на БГ!

  Ще разкажа за една история по действителен случай – и на мен ми я разказа достоверен източник:

  Един пич, с много яка кола. Паркира си на паркинг за 10 мин. работа имал. Връща се към колата – и какво да види? Колата я няма – открадната. Получава след 30 мин. смс. Ако си искаш колата – приготви **** лв. и ги занеси на една жена на някаква си бутка.
  Човекът нямал избор – платил на жената, и тя му казала на кой паркинг се намира колата.

  Отишъл пича да си вземе колата – видял я на обещанот място – без драскотина. Попитал собственика на платения паркинг – кой е паркирал колата там…, а той не казал. Пичът му дал 50 лв. за да каже – и познайте? Пазачът казал: Двама полицаи в униформа и с патрулка бяха, и с паяк я оставиха тук колата.

  Представяте ли си за ко става въпрос?

 • Reply Hauser 30.03.2009 at 17:49

  Занимавал съм се със GSM апарати и софтуер. Винаги има начин да се установи кой ползва дадена карта и къде се намира. Само, че се иска да си размърдаш задника и да направиш няколко справки. Так, че ако има сериозно престъпление и желание да се разкрие МВР може да си свърши работата. За трупане на архив от стотици хиляди разпечатки и записи обаче нестава.
  За това е и тоя зор за закона.

 • Reply hauser 30.03.2009 at 16:39

  Свежо: Занимавал съм се със GSM апарати и софтуер. Винаги има начин да се установи кой ползва дадена карта и къде се намира. Само, че се иска да си размърдаш задника и да направиш няколко справки. Так, че ако има сериозно престъпление и желание да се разкрие МВР може да си свърши работата. За трупане на архив от стотици хиляди разпечатки и записи обаче нестава.
  За това е и тоя зор за закона.

 • Reply krlkirilov 30.03.2009 at 14:09

  Забрави да споменеш как разтуриха мирният протест пред парламента на 11.01.2009. Някой получил имаил, че някой чул, че някой ще донесе бомба на протеста и МВР разтуриха протеста. Явно това е масова практика в МВР да всяват страх за да получат своето. Аз бих попитал след като миналата година мозеха да подслушват бвзконтролно и са направили 330 000 разпечатки на телефонни разговора, колко мафиота и поръчкови убийци са в затвора?

 • Reply ... 30.03.2009 at 13:01

  Само на мен ли ми направи впечетление изказването „Благодарение на лични връзки с оператоара …“ (цитата е по памет и може и да не е акуратен) т.е. те са получили информацията по-незаконен път и даже имаха нахалството да го съобщят в национална медиа …

 • Reply Ivaylo Ivanov 30.03.2009 at 11:58

  Време е и ние да действаме с техните методи. Да информираме обществото какво ги чака, ако закона мине. Евала на Бого за примерното приложение какво може да стане ако ни следят. Ето и една аналогия която може да се ползва пред медиите.

  Ако полицията мое да обискира всеки дом без заповед. Ако може да разпитва (арестува) всеки гражданин без причина. Полицията ще си повиши ефективноста в пъти. Но не се прави защото нарушава правата ни. Тази аналогия много добре показва ч колкото по малко права имаме толкова по-добре работи полицията. И ако сега отстъпим, след някоя година ще искат да подслушват съдаржанието на разговорите, и-мейлите и т.н. скоро може да ме осъдят и за това че картата на мобилния ми е не е на мое име, а на приятел.

 • Reply fen 30.03.2009 at 11:40

  Да, сигурно следната статистика на МВР за разкриваемоста на престъпления през 2008-ма също има връзка с предплатените карти:
  1.Специално при взломните кражби /регистрирани 9 062/ разкрити са 897, което прави 9.90% разкриваемост
  2.Разкриваемостта при противозаконното отнемане на МПС е 3.26% за 2008 г. /за 2007 г. – 2.79%/.
  Тя статистиката сама говори за работата на МВР, няма нужда да ни говорят врели-некипели.

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.