Малко идеи за свободата в ИТ – книжка – (нова)

Има нова версия на кратката e-книга за начинаещи и малко напреднали, относно свободния софтуер, софтуера с отворен код, отворените стандарти, отворените файлови формати и електронното правителство, която пуснах преди 2 седмици

koricata

Информацията е много сбита и полезна, ако досега не сте се сбълсквали с горните понятия. Ако сте, може би, ще имате желанието да го допълните и да го издадете вие като производно на този материал.


Нова версия

Новата версия е с оправени правописни грешки и има още малко информация. Освен всичко това вече е само 1.4 МБ.

СВАЛЕТЕ ОТ ТУК./ DOWNLOAD


Oгледала  за по-бързо сваляне

По огледалата, все още е старата версия на книжката. Ако хората предоставили тези огледала, могат да качат новата версия, ще напиша отново препратките. Благодаря !

Подкрепа

Ако книжката ви е харесала, моля, дарете 1 лев (или друга сума) от тук. Като подарък за жеста, ще ви изпратя следващата си книжка, първо на вас, ако ми пишете мейл на bogomil@spisanie.com

21 мнения за “Малко идеи за свободата в ИТ – книжка – (нова)

 • Reply Лудория 01.07.2009 at 10:58

  До James – освен алтернативи, дори MS си предлагат техен безплатен продукт за разглеждане и разпечатване на файлове с форматите на Office пакета – това са Word Viewer, Excel Viewer…

 • Reply Любо Йорданов 28.06.2009 at 19:37

  Браво!!! Много добро и интересно.
  Пази Боже Добри да не попадне тук и пак да се почне старата история (визирам случката с Героги Чорбаджийски). Бого ако обичаш сложи едно линкче на Георги към сайта му с историята. Предварително благодаря. :)

 • Reply DK 27.06.2009 at 19:26

  Бих искал да питам „Джеймс“ виждал ли е Опен Офис. След като ползва интернет, не е ли пробвал през Гугъл да потърси аналози на тези програми които посочва? Явно не е, пък и защо ли да търси! Като прочетох коментарите тук, се убеждавам, че наистина трябва да се предприеме нещо. Смятам, че Майкрософт умишлено държат примката хлабава и може да се ползват нелицензирани копия на Виндоус. Това си е зарибяване. „Комерсиалното е пипнато, надеждно и т.н., ползваме го гратис, що да си тормозим главите!“ Аз мисля, че МС имат парите и уменията да накарат доставчиците да проверяват автоматично законноста на системите на клиентите и да не допускат нередовните в нета. Тогава ще си принуден или да купиш любимия, или да го заместиш с нещо друго. И тогава край линукса примерно ще видиш алтернативите и на другите комерсиални програми. Има вероятност да ти влезе в главата и възможноста да се пуснат програми за Виндоус с Линукс. Производителите на специализиран софтуер също ще се съобразяват с положението. Идеята е от рано да се знае, че компютър и Виндоус не е едно и също и иконката на IE не е интернет. Да, ама МС нямат такива намерения. Ами хайде ние да им подскажем – естествено не на МС, а на нашите натегачи.

 • Reply Тодор Гоергиев 25.06.2009 at 16:45

  Поздравления. Полезен си както винаги :)

 • Reply Богомил "Бого" Шопов 25.06.2009 at 12:26

  @Аrcopix – Благодаря Ти.

 • Reply Stefan Lekov /Arcopix/ 25.06.2009 at 12:19

  Бого, позволих си да хост-на книжката. Ако имаш против, прати ми едно писанце и ще го махна :)

  Ако ми пратиш информация и под какъв лиценз се разпространява – ще бъде перфектно :)

  Ето и link-а: http://hades.erihon.com/Books/Bogomil%20Shopov/idei_za_foss_0.2.pdf

 • Reply Вальо 24.06.2009 at 21:55

  @Бого
  О знам! Ето едно такова доказателство.
  http://www.eenk.com/?p=2397

  Само не знам, как точно бихме могли да спънем тази практика. С гласуване няма да стане или поне аз не виждам алтернативата, която ще спъне сегашният манталитет.
  Може би трябва да се внедрят кадри, които малко от малко разбират какво правят и как би трябвало да се изгради една такава система, но и това е почти мисия невъзможна докато я има шурубаджанащината в България, а тя смело мога да твърдя, че не е в малки граници.

  Също липсва фирма, която да изгради някакъв бизнес проект в основата на ОК (отворен код), който да отговаря на изискванията им, но и да има такава все си мисля, че ще бъде спъната от лицата уж обслужващи интересите на народа, тъй като трохите ще са им малко.

  Иначе и с двете си ръце ще поддържам идеята, защото не малко държави го направиха и го правят и не малко институции в тези държави функционират и до ден днешен напълно успешно!

 • Reply Свилен 24.06.2009 at 19:21

  @james – pdf e и ОТВОРЕН СТАНДАРТ от 1.07.2008 – цяла година вече. А земи се погледни ти в огледалото и си мънкай някъде другаде, а не тук.

 • Reply Богомил "Бого" Шопов 24.06.2009 at 19:15

  @james – PDF e отворен формат, другото няма да коментирам. Аз нямам споменатите продукти от теб и мога да създавам и редактирам PDF, както си пожелая с помоща на свободен софтуер.

  Държавната администрация ще премине на свободни оперционни системи и най-вече на отворени стандарти съвсем скоро, просто защото се изисква от ЕС, като начин на работа на администрацията и за взаимодействие с бизнеса и потребителите й.

  Просто, ясно и точно. Това е бъдещето

 • Reply James 24.06.2009 at 19:07

  Не съм против свободния софтуер. Който иска нека го ползва, прави, променя и разпространява.
  Но да се говори как държавната администрация трябвало да премине на са пълни глупости.
  За да отвориш .doc трябвало да си купиш Microsoft Word/Office. BULLSHIT. Ever heard of Microsoft Word Viewer?!
  Щом отворените стандарти са нещо толкова хубаво, защо не публикува „книжката“ си в някой „отворен“ стандарт? Като plain text? Или HTML? Да не би да не трябва да си купиш Adobe Acrobat Pro ако искаш да работиш с PDF? Да не би PDF да е отворен стандарт?
  И въобще, усети се малко, огледай се, в огледалото.

 • Reply Богомил "Бого" Шопов 24.06.2009 at 16:01

  @Puflet – благодаря ти много. Сложено е !
  @Александър – Чета ги и други източници чета – вече има готови идеи за това.
  @Вальо – да към момента нямаме е-правителство, а една глупост, за което обаче са изхарчени страшно много пари, ама много. Ето тази практика ТРЯБВА да се пресече.

 • Reply Александър Тодоров 24.06.2009 at 13:44

  @Богомил

  В книжката казваш:
  − Създаване на програма за развитие на свободен софтуер и софтуер с
  отворен код в инкубационни центрове към университетите с участие на
  бизнеса, който в последствие да бъде използван за държавната
  администрация и структури;

  Тези два сайта може да са ти от полза:
  http://ec.europa.eu/idabc/en/home
  http://www.cabinetoffice.gov.uk/cio/transformational_government/open_source.aspx

 • Reply Вальо 24.06.2009 at 13:35

  Електронното правителство е едно много хубаво нещо, но кофти реализирано до някъде у нас. Много е хубаво, че се засяга темата и с надежда до някъде да се подобрят нещата в тази посока. Но, ще визирам Агенция „Митници” и тяхната идея за митническо деклариране система/система, която все още е толкова недомислена, че думите са ми малко. Вярно като нещо ново, което тепърва се вгражда да има леки затруднения, но при тях е хаус пълен. На всичкото отгоре самите те още нямат яснота за системата и ако питаш нещо, което не ти е ясно обикновено се вдигат ръце.

  Мисълта ми е, че идеята е добра, но нека бъде първо доизмисляна като хората и след това да действат по въпроса.

  Ще цитирам, част от писмото, което разпращат:

  „Дори и най-дребния пропуск прави свързването невъзможно.
  Уточняващите въпроси към специалистите от Агенция Митници след това не са много желани от тях.
  Няма писмени инструкции за свързването, всичко се диктува по телефона.Това е положението към момента“

  Което си типично в наш си стил. Дай ще правим нещо, пък как ще става и какво ще става след това не е ясно, а не ни интересува.

  Та мисълта ми е, като че ли не сме недозряли още ( или поне кадрите, които работят в системата ) за това.

 • Reply тралаа 24.06.2009 at 13:15

  Колко гласа смятате да затриете на тези избори, господин Шопов?

 • Reply Puflet 24.06.2009 at 12:31

  Освен ограничението по трафик и скоростта на сваляне не е никак добра. Мога да го кача на моето сървърче, ако няма по-добри идеи :)

 • Reply Мисли и Идеи за Свободата в Информационните Технологии | init Lab 24.06.2009 at 12:12

  […] да приключа с празните приказки – ето ви линк към статията на Бого за […]

 • Reply Богомил "Бого" Шопов 24.06.2009 at 11:41

  @Владо: Ще се радвам да я публикуваш. Засега съм на 2% от трафика, надявам се да ми стигне, ако не, ще намеря и друг начин за разпостранение. Ако някой знае по-добър хостинг на файлове, моля да каже.

  @Димитър: Благодаря, мисля за по-специализирана версия вече.

  Бого

 • Reply Владо 24.06.2009 at 11:37

  Поздравления за книжката! Ако нямаш нищо против, ще я публикувам и на сайта на init Lab :)

  Една забележка към хоста – box.net имаха неприятно ограничение на трафика, така че ако не си на платена тарифа, най-добре се огледай за по-добро решение!

 • Reply Димитър Димитров 24.06.2009 at 11:23

  Поздравления.Книжката е чудесен гид в света на отворените стандарти.Много е полезна за незапознатите.Пожелавам ти да имаш стимула и времето да развиваш материалите в нея.

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.