УебТех 2010 – планове и идеи

Идва време да се помисли и за УебТех 2010. Миналата година, шестото му издание (3 в София, 2 във Варна и 1 във Велико Търново) се проведе през април във Велико Търново и събра над 350 човека.

Имаше 4 потока – за уеб технологии, за блогове, за уеб 2.0 и за мобилни технологии (мобилен маркетинг, програмиране за мобилни устройства, плащане през такива и т.н ). Имаше и много яко парти. Имаше сключена и сделка за закупуване на български продукт от голям инвеститор.

Започва планирането на следващото събитие, пак през април, пак във Велико Търново и ще се радвам да чуя мнение или идея за това какво искате да видите.

Така или иначе поток за уеб-технологии ще има, това е есенцията на събитието. Иска ми се да засилим тази година уеб 2.0 частта, като поканим инвеститори и хора които разработват приложения, за една интересна сесия – което беше и целта на 2-3 баркампа, които организирахме, когато си бях в София. Иска ми се да видя и още неща по блогове и мобилни технологии…

А на теб какво ти се иска? Сега имаш шанс, да съставиш сам(а) програмата на още един незабравим уикенд във Велико Търново.

Какво е УебТех?

Започнахме да организираме УебТех още от 2004 година. Целта й е да бъде среща на хора, които се интересуват от уеб-програмиране, развитие, бизнес в Интернет и всичко свързано с световната мрежа.
Основната цел е да покажем новостите, да популяризираме технологиите и да намерим начин да работим заедно. До сега наши гости са били Ричард Столман, Дерик Ретанс, Ландон Брадшоу, Марко Хасинен, Кай Арно и много други чужди и български специалисти.

Снимки
Малко снимки от УебТех 2009 има тук.

Мнения на участници в конференцията
Мария Ненова
Блога на Фавит
Уеб Гравити
Мързеливец & Co.
Tech Jump
Цветомир Георгиев
Моя дом
Пидов
Константин Павлов

Спонсори
Планирайте от сега бюджета си за реклама и спонсорство за това чудесно събитие. Имаме много какво да предложим, а досегашните ни спонсори са повече от доволни.

Ето част от тях:
Суперхостинг.БГ, Блогтроникс, УебГейт, Итджобс.бг, NeveQ, O’Reilly, MySQL AB, Opticentre, Netclime, Информационно обслужване, Sciant, cBox, PostPath, ABC и мнпгп, много други

26 мнения за “УебТех 2010 – планове и идеи

 • Reply Роман Рачков 22.10.2009 at 10:21

  Бого, с най-голямо удоволствие:-)

 • Reply Marfi 22.10.2009 at 9:00

  Съгласен съм с @webtechRegularVisitor, че ще е по-добре да се представи нещо за това как да си направим CMS, малко повече инфо защо CMS-те са счупени: http://tinyurl.com/yhbx3qu

 • Reply Роман Рачков 22.10.2009 at 0:27

  Борис зачепка Тим О’Райли, та се сетих, че О’Райли правят всяка година Where 2.0 конференции. Защо не помислиш за представяне на възможностите на неогеографията (веб картография)?

  • Reply Богомил "Бого" Шопов 22.10.2009 at 8:08

   @Роман – ела и го представи :)

 • Reply Владо 21.10.2009 at 22:29

  Моля, само не пак cloud computing на всякъде за него се говори и на края казват ами то всъшност няма клиенти за него в България.

  Задължително да поканите Николай Бачийски и Стефан Кънев на какво и тема да е са супер интересни лектори.

  Според мен е излишно да се изхвърляте с чужденците и в БГ си имаме доста специлисти които да споделят опит, но от друга страна съм доволен от това, с което ни запозна Дерик Ретанс :)

  Може би ще е по-добре да се направи един списък с теми и лектори и всеки от нас да си чекне кое би му било интересно.

 • Reply webtechRegularVisitor 21.10.2009 at 18:57

  Здравейте,
  Първо да кажа браво на Богомил, че запазва идеята за ниските билети за да може всеки да отиде(Offtopic: Присъствах на други конференции където входа беше >= 200 Euro(Basic) и там се оказа че присъстващите са по 30 човека от 3-4 големи български фирми и стана като един голям team building, а не конференция, където си решаваха фирмените проблеми вместо да се обменя опит).

  Сега по въпроса. Смятам че идеята за CMS е добра, но според мен е добре да се поговори и по въпроса за това как се прави читав CMS(Ако се намери лектор с опит в това би било много полезно), а не как се ползва някой готов(За това си има документация и форуми).

  Друга тема която би била интересна е Good Code Practices.

  И третото надявам се добра тема би била Network Programming With Php. Php има възможност да се пишат читави Network Applications и ще е много добре ако има подобна лекция.

 • Reply Силвина 21.10.2009 at 18:02

  @Marfi, твоите идеи за разделяне на лекциите според нивото на хората и за различните системи много добре се допълват. :) Би било интересно да има и лекции за Joomla и подобните й, насочени към начинаещите, и такива за по-слабо разпространени у нас решения.

 • Reply Marfi 21.10.2009 at 13:00

  @Деян е-академи, вече са си публикували плана за годината в трибуната си е-тимес.бг, не съм съгласен да се плаща за да се чуят е-академи или сиско, при положение че това ще им е една страхотна рекламна възможност – ако говорят добре и се представят добре, хората ще им станат клиенти – as simple as that.

 • Reply Митко 21.10.2009 at 11:25

  Здравейте,
  Аз съм за темите предложени от Зинови и бих добавил още Semantic web като поточе с различни темички като RDF, готови решения, и стаф лайк дис :) Може би, ако някой може да говори за Cuil, Powerset и тем подобни търсачки или за Web 3.0 като цяло.
  А също и CMS и CMF са интересни направления. На мен ми хареса лекцията за Ctalyst от преди две години, ако се не лъжа :)

 • Reply Деян Тодорински 21.10.2009 at 10:16

  Абе сега като се позамислих не е идеално лошо да включим и един модул за IT обучението на ниво допълнтелна квалификация. Имам предвид, че можем да облекчим бюджета на начинанието като поканим Сиско академията, е-академи и други подобни да представят програмите си за 2010/2011 срещу скромно заплащане. Честно казано е трудно да се следи кой какво прави и да се избират подходящите форуми. А именно и-академи направиха миналата година един чудесен тридневен семинар във Варна на който не бях точно поради липсата на информация. Та не е лошо някой да представи възможностите за развитие на знанията ни в тази област.

 • Reply Marfi 21.10.2009 at 9:21

  Съгласен съм с Влади, или ако сме на същото място, поне да има някакъв wi-fi рутер.

  Едно хубаво нещо, което може да приложим е разделение на лекциите по Beginner, Advanced & Master Class.

  Въпросът, който повдига Силвина е хубав, но на мен лично няма да ми е интересно да слушам за joomla например, има разни чиляци дето разбират от Drupal, но не знам кой би говорил за ModX и за още редица непознати на нашия пазар супер читави и леки системи.

 • Reply Силвина 20.10.2009 at 19:08

  Тъй като в момента съм на вълна избор на CMS система за портален сайт, подобна лекция (или дори цял поток) ще ми бъде интересна, а може би не само на мен: представяне на различни CMS системи (може би не само най-популярните), дебат за готови решения vs. open source и/или готови vs. custom решения… и каквото още се сетиш, че може да бъде интересно и полезно по темата.

 • Reply Владимир 20.10.2009 at 18:44

  Бого, явно вече работиш по въпроса със залите – проверявал ли си как стои въпроса със залите във великотърновския университет? Хотелските помещения от конференцията през 2009 сякаш не бях най-удобните и достатъчно широки за провеждане на събитието ефективно за всички желаещи.

 • Reply Зинови 20.10.2009 at 18:06

  Виртуални машини, cloud computing, distributed (object,meta,data?)storage, private elastic clouds… как се правят и поддържат уеб решения върху подобна инфраструктура ;)

 • Reply Лъчо 20.10.2009 at 16:10

  Да има поне нещо извън нормалните лекции. Ако някой се навие да направи лекция за някоя нестандартна система би било добре.

  • Reply Богомил "Бого" Шопов 20.10.2009 at 16:15

   @Лъчо – какво ще рече „извън нормалните лекции“?

 • Reply Деян Тодорински 20.10.2009 at 14:32

  Приятели, за пръв път се включвам в мероприятие на УЕБТЕХ, но го правя с главната идеа да науча колкото се може повече новости за СЕО. Знам, че сигурно вече ви се гади от тая тема след като под път и над път се говори за оптимизации, но експертите в областта не са много и винаги е приятно „да пиеш вода от извора“. Също така не е идеално лошо да помислим можем ли да направим основната част от форума интерактивна, така че колегите, които не могат да присъстват да имат възможността да го наблюдават онлайн и да се включват.

  • Reply Богомил "Бого" Шопов 20.10.2009 at 14:36

   @Деян – Благодаря за мнението и за идеите. Всъщност работим по идеята за заснемане на всички лекции.

 • Reply Marfi 20.10.2009 at 14:11

  Моля Ви ако ще каните западни звезди, да са си написали домашното и да знаят осбтановката тук, а не да ми дърпат разни локуми…

 • Reply Борис Луканов 20.10.2009 at 14:02

  Поканете хората от Prezi.com, сигурен съм, че ще има интерес…защо не и Тим О’Райли (не съм сигурен дали сте го канили досега…)

  • Reply Богомил "Бого" Шопов 20.10.2009 at 14:05

   @Boris: Нямаме толкова пари за Тим – канили сме го няколко пъти, чрез Орайли в UK, но събитието няма за цел да има вход от 100 Е, само и само да дойде някой гуру. Има доста добри специалисти, които има какво да кажат и без да се налага да им се плащат хиляди евро :) А и информацията, която дяват те е доста по ценнна, според мен :)

 • Reply Marfi 20.10.2009 at 13:58

  Стани, сега края на месец ноември в Драма организираме първото БГ/ГР Open Coffee :)

 • Reply Станислав 20.10.2009 at 13:52

  Международното участие звучи много интересно. И на мен ми харесва идеята.

 • Reply Marfi 20.10.2009 at 13:37

  Назначи дата и да пиша на приятелите си от Гърция, според мен ще се случи чудесно събитие ако имаме международно участие и си поговорим за това как се развива Интернето тука и в южната ни съседка, какви трудности имаме и имат, планове за бъдещето и тн. Пък току виж се заформили хубави връзки и взаимоотношения между двете съседски държави :)

  • Reply Богомил "Бого" Шопов 20.10.2009 at 13:41

   @Марфи: Най-вероятно 17-18 април, но първо искам да запазя залите и тогава да обявя залата, за да не стане като миналата година с много пътуване

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.