Какво е за теб Интернет и защо не трябва да го спират като наказателна мярка

Oтдели 2 минути и ни помогни. Имаме нужда от теб, СЕГА !

ОТ „Електронна граница“ подготвяме отворено писмо и малка серия документи, които ще пратим до отговорните институции у нас по повод все по-големите ограничения налагани в Интернет. Приема се, че световната мрежа и възможностите, които дава са вината за престъпления, а не човешкия фактор. Всеки търси вината там, където тя не е – в технологиите, а не в мястото където наистина трябва да се търси – обществото и неговото устройство.

Трябва ли да виним електроразпределителните дружества, ако някой по невнимание бъде убит от ток или ВИК, ако някой се удави? Не..

С тези мисли и със съвсем простия въпрос „Какво е за теб Интернет“, те молим да напишеш мнение, което ние да използваме и в отвореното си писмо.

Как ти виждаш Интернет, как ти разбираш Интернет, какво мислиш за това, че ще се спира достъпа до знания, като наказателна мярка, без дори да има доказано престъпление и т.н

Помогни това малко проучване да достигне до повече хора, защото точно в момента имаме нужда от теб. НЯМА да те караме да правиш нищо друго освен да отделиш 2 минути да напишеш мнението си.

Имаме нужда от много мнения, за да можем да постигнем макар и малка победа, заедно с теб.

Попълни и кажи на приятели или пиши в сайта си/блога си/форум и прати препратка, като коментар или trackback.

Интернет има нужда от теб.

Влезте в общността на блога ми.
8269 човека го направиха от 2004 година досега! Запишете се и получавайте нови материали от време на време.
Аз мразя спама. Няма да получавате такъв от мен.

13 мнения за “Какво е за теб Интернет и защо не трябва да го спират като наказателна мярка”

 1. Интернетът и компютърът са най-големите открития на миналия век.
  Те вече са неща от жизнена необходимост и не можем без тях.
  Подкрепям действията против действията на МВР и другите, които искат да сложат ръка на интернет.

 2. Бих желал да ви припомня една изключителна трагедия – „Прометей“.
  Той е предал знанието за огъня на нас хората, въпреки че е знаел за многобройните беди и мъки, които ще причини: изгаряния на клада, подпалвания, напалм! И въпреки, че е знаел своята присъда.

  Надявам се ще има повече доблестни управници, които са готови да повторят жертвата.

 3. Интернет е средство.
  Може да се ползва за много и различни цели, както и огъня примерно.

 4. Интернет е технология. Не е място, не е живо същество, не е вещ, притежавана от някого. Технология – като мобилните телефони и слуховите апаратчета. Помага на хората да вършат по-бързо и по-добре нещата които така или иначе правят. Не може да забраниш технологията, а да забраниш достъпа до технология създава опасен прецедент – а ако утре ми забранят да говоря по телефон? Или да си слагам очилата? Така де, има толкова опасни неща които мога да видя…

 5. Отдавна се знае: този, който жертва свободата в името на сигурността, губи и двете. Този, който жертва сигурността в името на свободата, ПЕЧЕЛИ И ДВЕТЕ!

 6. Интернет е това, което провокира хилиади хора по света да се обединяват в социални групи и да си помагат, пренебрегвайки разтояния, предрасъдъци и доверявайки се един на друг. Интенет до голяма степен извзе функциите на държавни органи по света (форумът бг мама и др). Интернет показа на хората, че не са им необходими правителства и лицемерни организации за да живеят задружно и да си помагат. Чрез интернет много хора видяха долните манипулации на медии и общественици, като можеха да получат информация от първа ръка без посредник. Интернет промени търговията като позволи с световен мащаб хората да търгуват помежду си без посредници и без завишаване на цените (ebay и други). Интернет разби монопола и засили конкуренцията в много сфери като по този начин допринесе за по доброто качество на услугите и продуктите. Интернет е създаден от хората, за самите тях и никоя оргранизация или правителство никога няма да може да наложи контрол и
  ли монопол над интернет, защото ако това стане той ще умре по начина по който го познаваме и ще се прероди в още по изобретателна и недостижима за противниците си мрежа. Ще умре, защото това, което интернет представлява е простичко казано свобода и ако тя му бъде отнета, до там спира и неговото съществуване.

 7. Имам едно много абстрактно виждане по темата „Какво е интернет за мен“. За мен интернет е като света преди хиляди години. Тайнствен и интересен. Тогава хора като Колумб, Вашко да Гама са били тезт които са правили открития по света. В онези години светът се е развивал прекалено бавно ако го гледаме през нашите очи днес. Именно светът в момента дърпа много напред във всяко едно отношение, защото ни е много по-лесно и евтино да ходим, да ровим, да четем, да споделяме опит и да направим своите открития чрез интернет. Ако трябва да го гледаме от политическа гледна точка която ми доста непонятна, Републиканската граница, Федералната граница или Щатската граница нямат нищо общо с ограниченията в интернет. Според мен ако някой направи нещо и ограничи хората да сърфират спокойно в интернет той ще положи началото на поредната фатална грешка в историята.

  А по темата със законите имам само един въпрос към господата с врътовръзките. Нима морето не е опасно? Нима не се давят хиляди хора всяка година? Нима ще гласувате закон, който забранява да се влиза в морето на повече от 1 метър, защото на вътре става дълбоко и опасно.

  Искам да каже, че ако един човек е престъпник той е престъпник както на улицата, така и в заведенията, така и на всякъде. Имено това ме кара да мисля, че орагните трябва да вземат мерки на по ниско ниво от интернет, на ниво общественост и пр.

  Мисля, че се изчепах и нямам какво повече да напиша. Благодаря ви за отделеното внимание и дадената възможност за коментар.

 8. Бога ми, защо съм писал „гневна“ кореспонденция??? Айде ако може да се коригира гневна :)

 9. За мен интернет е в най-голяма степен източник на информация, място, където да търся отговори, когато имам въпрос. Чудя се как да си направя това и това – гледам в интернет. Интересувам се какво е онова – гледам в интернет. Искам да прегледам малко новини или да позяпам някоя независима медия – гледам в интернет (ретв на моята кабелна я няма и интернет е мястото, където мога да я гледам). Интернет е мястото, където давам пари на фирмите за ток, вода, телефон и т.н. Искам да обменя малко приказки с приятели – пак ползвам интернет. За сравнение, не помня скоро да съм теглил филми или музика от интернет – вместо това като искам да чуя някоя песен, гледам да си я пусна онлайн, вместо да ми заема място на харддиска ;).
  Разбира се, поне за мен, интернет е от много голямо значение – било то заради уикипедия, било заради различните блогове, които преглеждам, било то за да комуникирам с приятелите си, за да водя гневна кореспонденция и т.н.

 10. Интернет за мен е свободна и ОТВОРЕНА мрежа от знания и възможности. Ако човек е извършил престъпление, няма значение в каква среда го е извършил, има си адекватни мерки за наказание.

  Спирането на Интернет или достъпа до някаква система, която е отворена без наличие на престъпление, много лесно би паднала в съда.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.