ЗЕС 5.0

Като бърз коментар, ще напиша, че полицейска държава не означава повече сигурност, по-малко престъпления или повече права, а именно ОБРАТНОТО.

Ако сте забравили, за какво става дума, ето тук е видеото, а тук самото приложение.

Цитирам в. СЕГА:

МВР и специалните служби отново се опитват да си върнат контрола върху телефонните разпечатки и интернет трафика, които показват кой с кого и кога е контактувал в интернет. Това става ясно от проектозакон за изменение на закона за електронните съобщения, който ще бъде внесен в Министерския съвет.

Предложението идва точно в момент, когато тайните служби са разтърсени от скандали, включително и за незаконно използване на телефонни разпечатки. Това е петият опит на МВР да прокара подобно изменение на закона. Предшествениците на Цветан Цветанов – Румен Петков и Михаил Миков, не можаха да убедят депутатите да го подкрепят.

Проблемът за полицаите е, че в момента телефонните разпечатки и данните от трафика се смятат за специални разузнавателни средства и могат да се получат само след разрешение на шеф на окръжен съд. Освен това те се допускат само за престъпления, които се наказват с над 5 години затвор. С последните изменения в закона бе отнето и правото на МВР да ползва специална апаратура, с която може само да прихваща тези данни. Затова службите искат от мобилните и интернет операторите справки и често се оплакват, че процедурата трае твърде дълго, макар че операторите и съдиите отричат това.

Новият проект предвижда всички оператори – мобилни или интернет, да осигуряват на специализираната дирекция „Оперативни технически операции“ при МВР пряк достъп до въпросните данни. Ако няма такъв в реално време, операторите са длъжни да дадат информацията до 8 часа. Дирекциите и поделенията на МВР, ДАНС, както и цивилното и военното разузнаване ще имат достъп до данните след разрешение, което ще се дава вече от председателите на районните съдилища. Техният брой е значително по-голям от окръжните – 123 съдии. Окръжните са само 28.

Според проекта данните ще могат да се ползват вече за всички престъпления, за които Наказателният кодекс предвижда над 2 години затвор.

На практика това означава за почти всички. Авторите на проектозакона мотивират разширяването на кръга с това, че данните, които ще получават, ще могат да бъдат използвани за престъпления, които не са тежки, но влизат във фокуса на обществения интерес. За пример са дадени приготовление и подбуждане към убийство, причиняване на смърт по непредпазливост, престъпления против изповеданията и политическите права на гражданите, закана с убийство, бягство на затворници. Сред споменатите са и престъпленията против кредиторите и дори обидата и клеветата. Последните по правило се преследват с частна тъжба. „Липсата на възможност за незабавна реакция при тези престъпления позволява на извършителя да заличи уличаващата го информация и да унищожи данни, които биха могли да послужат за доказване на деянието“, пише в мотивите. Документът предвижда трафичните данни да се използват

за всички компютърни престъпления

, дори и когато за тях се предвиждат под 2 години затвор.

Въвежда се и нова възможност за запазване и предоставяне на тези данни – при издирване на лица. Става дума не само за обвиняеми и укриващи престъпници, но и за безследно изчезнали или хора, загубили се в планината. От МВР твърдят, че в тези случаи установяването на идентификатор на ползваните клетки може да се окаже решаващо за оказването на помощ и спасяването на живота на хората. Същото се отнася и за отвличанията, където е възможно да бъдат проследени по този начин и похитители, и жертви.

Отново изрично е записано, че достъпът е само до трафичните данни, но не и до тези, които биха разкрили съдържанието на съобщенията. Това ще продължи да става по Закона за специалните разузнавателни средства, в който има записани точно определени параметри. Става дума за проследяване и идентифициране на източника на връзката, на датата, часа и продължителността на контакта, на типа на връзката и т.н.

Законът предвижда контролът върху дейността на МВР и операторите да осъществява Комисията за защита на личните данни. Освен това се предлага повишаване на административната и наказателната санкция за всяко длъжностно лице или оператор, който разкрие трафични данни не по реда на закона

Като бърз коментар, ще напиша, че полицейска държава не означава повече сигурност, по-малко престъпления или повече права, а именно ОБРАТНОТО.

Ако сте забравили, за какво става дума, ето тук е видеото, а тук самото приложение.

12 мнения за “ЗЕС 5.0

 • Reply Тихомир Ипотпалٓиев 09.11.2009 at 21:43

  Поредната пълна глупост.

 • Reply Stalin 02.11.2009 at 22:13

  Ми да живее Китайската народна република. Разликата е единствено, че тук блогарите няма публично да ги разстрелват. Като се замисля повече май при комунизма имаше повече демокрация. Следващия път ще гласувам за БКП.

 • Reply Ivanko 02.11.2009 at 14:06

  Свежо: Гласуваш за Цветанов – получаваш Михо Миков :(

 • Reply Иван 31.10.2009 at 22:03

  Почвам да се съмнявам че натиска да има безконтролно подслушване идва от нашия нов голям брат САЩ.

 • Reply Роман Рачков 30.10.2009 at 18:25

  Аман от полицейщина и простотии на последък!

 • Reply Добри Бoжилов 30.10.2009 at 18:15

  Шопов,

  Мисля си дали може да направим акция с масови декларации пред Интернет доставчиците, с които им забраняваме да предоставят данни за нашата работа в Интернет, без съдебно решение за това. Доколкото въпросът е еднозначно решен в Конституцията, а тя има по-голяма сила от всеки закон, то всеки човек като гражданин може да поиска Интернет доставчиците да спазват конституционните му права. Ако не го направят, подлежат на съд. Една масова такава акция на Интернет потребители с декларации може да стресне парламента. Дори да не го стресне, може да даде повод на доставчиците да отказват достъп на МВР. По-едрите „риби“ имат добри адвокати и могат да разтълкуват конституционната забрана като по-силна от законовия текст.

 • Reply Добри Бoжилов 30.10.2009 at 18:01

  Помня срещата в „Червената къща“, на която каза на герберите, че ще изчакаш да видиш какво ще напишат в закона, за да ги оцениш. Мисля че оценката вече е ясна – те сами си я слагат. Гражданското обществото достатъчно ясно оцени опитите на Миков. След като сега се прави същото… Още преди изборите ми беше ясно, че тази милиционерска партия друго няма какво да измисли, освен повече милиционерщина.

 • Reply Васил Светославов 30.10.2009 at 14:18

  Никак дори не е на добре. Погазва се основният принцип, за доказване на вина, а не на невинност. Това директно означава (поне за мен), че вървим по пътя към доказване на невинност. Нали не искаме да сме виновни до доказване на противното? Все пак, ще си позволя лукса да не губя надежда…

 • Reply krassyo 30.10.2009 at 14:02

  “They that can give up essential liberty to obtain a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.”

  — Benjamin Franklin

 • Reply krasstъo 30.10.2009 at 14:02

  “They that can give up essential liberty to obtain a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.”
  — Benjamin Franklin

 • Reply Васил Зааралиев 30.10.2009 at 13:49

  Абсолютна ПОЛИЦЕЙСКА Държава ставаме за напред, май не е много на добре това

 • Reply treach 30.10.2009 at 13:37

  Свежо: :) (thumb up) (thumb up) (thumb up)

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.