Пощенска банка ме дразни

Днес отивах да си плащам вноската за апартамента, която ми е 60% от заплатата и ме изненадаха, че трябва да си дам личната карта да я снимат на ксерокс. Разбира се, че попитах защо. Те ми извадиха някакво снимано копие на това, че са регистрирани като регистратор на лични данни и аз пак попитах за какво им е личната карта. Разбира се, казаха, че е вътрешна процедура. Аз им казах, че по закона за личните данни те нямат право да снимат картата, а само да съхраняват личните ми данни, които са им в системата. Стигнахме чак до шефа на клона и успяхме да намерим решение, което разбира се е хак.

Най-странното е, че в бланката за лични данни, потребителят е длъжен да се съгласи да си даде сниманата карта на банката, което е безумие и веднага отива в КЗП, нищо, че няма пак да му обърнат внимание.

Решението беше, да напиша, че не искам да предоставя картата си снимана, но съм съгласен да ми обработват данните в банковата система, за да може тя да работи.

Интересно е, че ако не се съглася, ще трябва да върна целия заем и всичко, което дължа на банката. Ето и натиска от къде идва, а не си подписал и си си дал картата да снимаме, а сме ти резнали кредита. – операция от която и двете страни нямат полза, най-вече Банката :)

Влезте в общността на блога ми.
8269 човека го направиха от 2004 година досега! Запишете се и получавайте нови материали от време на време.
Аз мразя спама. Няма да получавате такъв от мен.

13 мнения за “Пощенска банка ме дразни”

 1. Масова практика е да снимат картите ,но за мен си е от мързел и простотия.Много по-бързо е да въведат данните в компютъра а не да се зариват с бумащина.

 2. Също добро място за подаване на сигнал в този случай е „Комисията за защита на личните данни“.

  Именно чрез тяхно предписание, след сигнал, се забранява изрично на телекомите, да изискват копие на лична карта.

  повече примери:
  http://www.cpdp.bg/?p=rubric_element&aid=18
  http://www.cpdp.bg/?p=rubric&aid=3

 3. @Бого, а като те притискаха да върнеш целия заем, лихвата която би трябвало да ти начисляват за следващите години приспаднаха ли ти я в категорията „и всичко което дължиш на банката“.
  Защото в противен случай, това би бил много подходящ начин да се върне целият заем ако той се е оказал неизгоден. Както несъгласието при промяна на общите условия е начин предсрочно да се прекрати срочен обвързващ договор.

 4. Бого, моите искрени съболезнования, че си се вързал с тази банка…

  Най-фрапиращото при тях е че имат един ИБАН за всичките си кредитни карти и трябва да пишеш като основание на превода целия номер на картата и ЕГН-то на притежателя й, ако прехвърляш пари от друга банка, еПей и тн. Което е безумие!

 5. Ооо, да бяха само пощенска банка. Преподписвал ли си договор с мобилен оператор последните две години (за толкова зная със сигурност)? Аз водих дълга и продължителна борба с Глобул на тази тема, но надежда няма. Диалогът протичаше така:
  – Да ми снимате картата е незаконно
  – Не зная, на нас такъв ни е правилникът
  – Но е противозаконно
  – Ние сме регистриран оператор
  – Да, ама ви е достатъчно само ЕГН ИЛИ номер на лична карта
  – Не, при нас трябва снимка

  В общи линии те отказват да подпишат договор с теб, ако не си дадеш картата за снимане, защото такава им е практиката и ги е страх да не ги уволнят, ако направят изключение. Дали е законно или не не ги интересува, просто спазват каквото са им казали шефовете. Разбира се голяма част са достатъчно застреляне, за да не осъзнават ситуацията изобщо и ме убеждаваха, че всъщност така съм ПО-ЗАЩИТЕН, защото не може друг да прави нещо с моя телефон, ала-бала.
  Единствената ми победа досега е била с МЕГАЛАН, където девойките на касата категорично отказваха да подпишат договор ако не им оставя копие от ЛК, но имаха (не)щастието да предложат да викнат своя юрист-консулт, напълно убедени, че той ще ме направи на пух и прах, щото аз нали няма как да разбирам нещо. Човекът дойде и каза – ами той е прав, такъв е законът. Гледаха като застреляни следващите 10 минути. Накрая докато ми въвеждаше номера на ЛК в компютъра девойката за да ми докаже колко е безсмислена моята борба ми каза -ето, сега ви гледам картата и ако искам, мога да запомня и номера и ЕГН-то и ако искам пак мога да злоупотребя с данните. Едвам се удържах да не й кажа, че аз пък ако искам мога да прекърша на място, толкова ме вбеси.
  Но разбира се проблемът е, че повечето хора смятат такива, които се борим за такива неща, нещо малко смахнати. Нещо като treehuggers, ама не за дървета, а за някакви абстрактни права, които така или иначе ни ги нарушават както искат, тъй че за какво въобще да се борим. Както с подслушването, неутралитета в Интернет и т.н.

 6. В личната ти карта едва ли има повече информация за теб, отколкото в Интернета. Какъв ти е проблема да я снимат?

 7. Е ти не си се сблъсквал с Експрес сигурно.
  Пък за снимането на лични карти, това е толкова масова практика, при това не само в банките, а в почти всички институции. Например в училище при издаване на диплома /за да се сверят данните и изпише правилно името/. Затова и банкерите се учудват, ако някой протестира.

 8. Това да не знаеш за какво ти е нужно нещо, е по-тъпо и от това да не знаеш какво искаш. Проста институция. И все пак, не може да няма начин да им объркаш процедурите ;-)

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.