Студенти пишат писмо до Бат’ Бойко

Вчера поредната глупост се случи във Великотърновския университет. На въпроса, защо нямаме отопление в някой сгради и трябва да учим на -5 градуса и да се разболяваме, секретарката от руската катедра, Юлия Коева, е посъветвала студентите да се помолят на Бойко Борисов за хубаво време, за да не им е студено.

Бива наглост, ама това на нищо не прилича, но молбата ще бъде внесена в деловодството на Министерски съвет, с копие и до отговорните институции,за арогантността на тези служителки.

Update: в. борба, се опита да намери всички мнения по въпроса. Студентите ще внесат сигнал до декана по проблема.

Update 2: Днес. 18.12 е била внесен сигнала в деканата, за проблемните помещения. Дано да се вземат мерки.

ДО
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
ГР. СОФИЯ, БУЛ. “ДОНДУКОВ” № 1

КОПИЕ ДО:
ДЕКАН НА ФИЛОЛОГИЧЕСКИ ФАКУЛТЕТ
ОРГАНИЗАТОР НА УЧЕБЕН ПРОЦЕС КЪМ КАТЕДРА „РУСИСТИКА“

С И Г Н А Л

от Богомил Борисов Шопов, действащ от името на граждански клуб „Стара Столица“ с електронен адрес за кореспонденция press@stara-stolica.eu

Относно: искане за добро време и добро отношение

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Вчера на на въпрос на студенти, магистратура „Транслатология“, във Великотърновския университет, защо трябва да учат цял ден при -5 градуса в помещенията и да се разболяват, въпреки всичките такси, секретарката на руската катедра е насочила студентите към вас, с молба за топло време по време на техните сесии, защото университета не може да им осигури друго.
Разбирам абсурдността на това мое начинание, но все пак здравето на хората е на първо място. Считам, че при добро желание, може да се намери адекватно решение, за да бъде осигурено качествено и комфортно обучение на всички студенти.

Обръщам се към Вас, господин Министър-председател, с настоятелна молба да проверите дали има начин това да се случи, за да може да дадем на младите хора добро образование и да бъдат те едни добри специалисти.

Оставаме с уважение към Вас и към институцията, която ръководите.

74 мнения за “Студенти пишат писмо до Бат’ Бойко

 • Reply Силвия 21.12.2009 at 14:37

  @Свилен: или не сте ми прочели коментара внимателно или не сте много запознат с английския – пише, че съжалявам за зле разбраната ситуация. Освен това, аз като възпитаник на ВТУ все още имам някакви спомени от университета и 11-ти блок и си спомням, че часовете ни там или са били през летния семестър или е имало отопление в стаите. Не сме протестирали, защото не е било необходимо. А и да не се връщаме за хиляден път на темата, че тогава таксите бяха в пъти по-ниски. Вашите коментари започват да приличат на заяждане като че ли.

 • Reply Свилен 21.12.2009 at 13:00

  до Дида: приписвате ми думи и мисли, които изобщо не съм имал! Уважавам интелигентните хора (не само студенти!), защото са ценни, понеже са рядко срещани! Питайте студентите ми и надали ще намерите някой да ми приписва „презрение“, но по мои скромни наблюдения, обикновено най-нестараещите се студенти имат най-големи „изисквания“ към околните! Нека поясня: в целия този „случай“ позицията ми е, че както студентите, така и прекарващите заедно с тях часовете преподаватели, са от една и съща страна на несгодите, ако има такива! НО а)случаят с Блок 11 е по-скоро неприятното изключение с отоплението на ВТУ в последните години и заради него надали е оправдано да се пишат петиции и прошения до премиера б)Юлия е последният човек, от когото може да се търси отговорност за Блок 11 в)не е конструктивен агресивният тон и граничещото с истерия преувеличаване за „залепващ от студ метал“, „-5 градуса в залата (когато навън беше +2!)“, „болни невръстни дечица“ и т.н.

  до Силвия: имах предвид „насочени не където трябва“ (misguided), а не „зле разбрани“ (misunderstood)! И изобщо не споделям идеята за „мълчащите и търпящи хора“ – тези са много разпространени по нашите земи и аз дълбоко ги ненавиждам! Аз самият съм обикновено сред бунтуващите се, можете да се поинтересувате сред колегите ми и студентите… Но също толкова неприятна е и зле-адресираната и истеризирана кресливост по незаслужаващи такова отношение хора – става дума за Юлия! Една неприятна черта на българите е „снишаването“ пред тираните и смелото крещене пред по-търпеливи и „неопасни“ хора. Примерно, при предишното ректорско ръководство в залите НАИСТИНА беше зверски студено, защото изобщо не се отопляваше! И тогава НИКОЙ не протестираше, защо ли така?
  В заключение: приветствам това, че заемате позиция и не търпите безропотно несгодите, но преди да пишете пресилени и частично неверни прошения до блогъри, търсещи сензации медии (дописката в местен вестник) и институции, редното беше да разговаряте / подадете оплакване до административните нива на факултета и университета, от които зависи разпределението на залите, а не да се нахвърляте на Юлия.

 • Reply Силвия 21.12.2009 at 11:51

  Свилен е прав. Трябва да си мълчим, така нещата ще се оправят нещата по света и у нас. Съжалявам, че се получи total misunderstanding и се извинявам на госпожа Коева за понесеното морално неудобство. Наистина, целта на цялата работа изобщо не беше това. Поздрав с Comfortably Numb.

 • Reply Богомил "Бого" Шопов 21.12.2009 at 10:44
 • Reply Свилен 20.12.2009 at 21:54

  Пояснение до Силвия: да си задочен студент означава, че не си ЕЖЕДНЕВНО зает за лекции и семинари в университета, но не означава, че непременно занятията трябва да са когато студентът пожелае, нали! Т.е. занятията могат да се организират при 1-2 или при 3-4-5 посещения на университета, в зависимост от възможностите. И именно в това е иронията на целия този случай: Юлия винаги се е опитвала да организира нещата за удобство най-вече на студентите – да е с минимален брой пътувания и в най-удобно за тях време, примерно през априлската ваканция на учениците (повечето ни задочници са учители и така предпочитат!). Сега явно нещата трябва да се подреждат по друг приоритет – най-важна ще е комфортността на залите (а тези зали не винаги са свободни и не са безброй!), а другото ще трябва да остане на заден план…

 • Reply Свилен 20.12.2009 at 20:22

  до Бого: извинения за подозренията ми, но коментарът ми отначало се появи и след това изчезна и то задълго?! Та затова…

  до Силвия: учудвам се на упорството на Силвия да раздухва изкуствено този случай и започвам да подозирам, че просто търси повод да си го изкара за нещо на някого от ВТУ (уверявам я, че има такива хора!!! но това определено не е Юлия Коева – един безкрайно добронамарен човек!) или пък просто си няма нищо по-добро за правене -:)… О-о-о-пс, sorry, пак си позволих да се пошегувам!

  Силвия, как да ти обясня, че живеем в далеч не най-уредената държава и неуредици има много и то не само във ВТУ и че със сигурност и ти не си съвсем изрядна в това, което правиш, нали!? Така че да очакваш, че в един университет – пък бил той и ВТУ -:) – всичко трябва да е тип-топ в окръжаващия български контекст, е най-малкото идеалистично. Всички страдаме по различен начин от това си българско битие – и в болницата е неуредено и в други университети е неотоплено – даже някои ги затварят по 2 месеца през зимата, за да пестят средства, пътищата са безобразни, съдилищата са корумпирани … да изреждам ли още… Там, където обаче има наченки на добра воля за подобряване на нещата – а смея да твърдя, че след последните избори за администрация преди 2 години във ВТУ е така – би следвало да се проявява известно резбиране и търпимост, а не да се търси повод за заяждане.
  По принцип и аз винаги съм избирал да бъда бунтар и адски уважавам хората с будна гражданска позиция! В случая обаче ми се струва, че атаката е totally misguided и граничи с балканска заядливост…

  И накрая, след като вече няма да „бием“ Юлия заради отоплението и след като с наличните за един български ВУЗ средства за отопление това за момента е най-доброто възможно, за какво е всичко това тук?! И какво Ви отговори премиерът?
  С пожелания за Весели Коледни празници на топло!

 • Reply Дида 19.12.2009 at 22:28

  До Свилен:Бих искала да уточня, че в никакъв случай не съм заплашвала когото и да било. Никога не ми е минавало през ума! Всъщност исках да Ви кажа, че е недопустимо с такова презрение да се отнасяте към собствените си студенти: „мрънкачи“ и „хора, които се чудят къде да дремнат на топличко“. Учудвам се, че изобщо сте си позволили такъв тон, защото по този начин злепоставяте себе си и принизявате собствената си работа, а не студентите. Хората, с които се запознах през тези очни са интелигентни, любознателни, млади (в ранните си двайсет год.) и амбициозни. Мога да Ви уверя, че Ваши колеги от други университети могат само да Ви завиждат за такива студенти, а Вие имате такова пренебрежително отношение.
  Изводът от цялата дискусия е, че КРИТИКАТА е необходима (па била тя и болезнена) за да се подобри работата на всички (преподаватели, студенти и административен персонал), а не просто да се тъсят оправдания (те винаги се намират). За това когато едната страна има оплакване, другата страна трябва да я изслуша и двете страни заедно да стигнат до решение. А Вие лично като преподавател не би трябвало да вземате страна, а да бъдете обективен и да спомагате за решаването на конфликта, а не да го задълбочавате!!! Мисля, че вече темата е изчерпана напълно и е време да се спре подклаждането на дразгите.
  Успех на всичи колеги и Весели празници!

 • Reply Лили 19.12.2009 at 19:51

  Силвия, отново не попадате на точния адрес за студените аудитории. Задължението на госпожа Коева е да поиска от учебен отдел на университета свободни аудитории за вашите занятия. Учебен отдел дава това, с което разполага за деня и часа на вашите занятия. По този начин Коева няма как да носи отговорност за това, което и е отпуснато от учебен отдел. Най-вероятно и учебен отдел няма възможност да даде други зали, когато това съвпада с най-натовареното време на редовните студенти. /Защото нали вие бихте желали да уплътните максимално престоя си и да не идвате многократно да Търново./
  Вие безусловно имате пълно право да изисквате от университета добри условия за работа срещу парите, които внасяте. Адресирайте обаче протеста си към служебните лица, от които това зависи и които в случая ще могат да ви помогнат.
  Няма как да обвинявате Юлия за „студеното време“. А ако е така, то шегата й май не е неуместна. Дори и да беше обаче, тя понесе твърде много заради една „неуместна шега“.

 • Reply Силвия 19.12.2009 at 11:19

  Лили, ако четете внимателно ще видите, че дискусията отдавна се отмести от г-жа Коева. Не можем да отречем факта обаче, че тя все пак носи някаква отговорност за разпределението на часовете и затова сме се обърнали първо към нея. Не обвиняваме г-жа Коева за студеното време, а за неуместната шега по този повод. Ето програмата, всеки може да види колко часа сме имали в 11-ти блок http://www.uni-vt.bg/1/?zid=74&page=3363

 • Reply Лили 18.12.2009 at 20:26

  Драги студенти, уважаеми спорещи, и аз работя във ВТУ, в катедрата, която се обслужва от госпожа Юлия Коева – изключително отзивчив човек и професионалист. Разбира се, че тя няма нищо общо с отоплението в университета, нещо повече – тя е последният човек, който може да реши този въпрос и от когото зависи нещо в тази връзка. Това е ясно за всеки студент, който е прекарал известно време във вуз и има дори най-слабо понятие от йерархията в университета. Така че няма защо някой да съветва някого към кого следва да се обърне, за да протестира. А доколкото разбирам, магистрантите не са и попитали това.
  Това, че в основната сграда на университета отоплението работи добре, а в 11 блок – зле подсказва, че вероятно има някаква повреда в съответната система. Само преди година и в нашите кабинети, включително и този на госпожа Коева беше много студено. Новата климатична система разреши този проблем.
  Просто студентите трябва правилно да адресират своите проблеми, а не да държат отговорна госпожа Коева. Ако тя е допуснала някакви пропуски в работата си, има кой да й държи сметка за това.
  А разпределението на залите за занятия се извършва от учебен отдел. Оставете госпожа Коева на мира и престанете да изливате агресията си върху нея, заради една шеговита фраза. Назявам се разбрахте най-сетне, че тя не може да разрешава проблемите с отоплението. А тези, които не я познават и продължават да упражняват красноречието си за нейна сметка и да подмятат името й без връзка с проблема, бих посъветвала да помислят, как биха се чувствали на нейно място.
  Ако по различни причини сте загубили чувството си за хумор, опитайте да насочите отрицателната си енергия по-адекватно на обстоятелствата.

 • Reply Силвия 18.12.2009 at 17:41

  @Свилен: след като университетът е заложил такава магистърска програма, то би следвало да е предвил и необходимите условия, включително зали и компактна програма. Ако искахме да пътуваме всяка седмица до ВТ, нямаше да се запишем задочно, нали така? Освен това занятията в 11-ти блок не са изключение, защото на предишните очни също имахме часове там, но тогава явно някой беше звъннал на този, който пуска хубавото време.

 • Reply Свилен 18.12.2009 at 16:14

  до Бого: а от кого зависи да не се цензурират постовете в блога и да имам право на отговор?!

  • Reply Богомил "Бого" Шопов 18.12.2009 at 17:33

   @Свилен – какво цензуриране? Не можеш ли да четеш? в червеното, в края на страницата?

 • Reply Свилен 18.12.2009 at 16:04

  до Бого: Разпределението на занятията по зали се извършва централно от администрацията на университета. Просто не достигат учебните зали на моменти и тогава се слагат ПО ИЗКЛЮЧЕНИЕ занятия и в 11 блок. Междувпрочем, проверих и се оказа, че въпросната група на Силвия & Co. е имала занятия там само един път за 2-3 часа! И това се прави единствено1 за да е поудобно на студентите, да им се спести често пътуване до В.Търново и да си изкарват занятията по-компактно и в по-кратки срокове. Алтернативата е, ако се работи само в най-добрите зали на университета, студентите да бъдат привиквани на очни занятия по-често – през седмица-две и то за по-малко дни. Щом така искат, ще се опитаме да бъде занапред. Но тогава да не кажат, че се налага да пътуват често в студени влакове и автобуси до В.Търново и за това пак им е виновна Юлия?!

 • Reply Свилен 18.12.2009 at 15:56

  до Бого: Разпределението на занятията по зали се извършва централно от администрацията на университета. Просто не достигат учебните зали на моменти и тогава се слагат ПО ИЗКЛЮЧЕНИЕ занятия и в 11 блок. Междувпрочем, проверих и се оказа, че въпросната група на Силвия & Co. е имала занятия там само един път за 2-3 часа! И това се прави единствено1 за да е поудобно на студентите, да им се спести често пътуване до В.Търново и да си изкарват занятията по-компактно и в по-кратки срокове. Алтернативата е, ако се работи само в най-добрите зали на университета, студентите да бъдат привиквани на очни занятия по-често – през седмица-две и то за по-малко дни. Щом така искат, ще се опитаме да бъде занапред. Но тогава да не кажат, че се налага да пътуват често в студени влакове и автобуси до В.Търново и за това пак им е виновна Юлия?!

 • Reply Стефания 18.12.2009 at 15:56

  Забелязвам нещо в коментарите.Темата се измества от важното,а именно от причините за недоволството и се концентрира върху това уместно ли е някой да се шегува и глупави или не били хората,които се шегували.Типичен политически похват – да насочим погледите на наблюдателите към нещо дребно,за да отклоним вниманието от важното.
  Истината за нашата мила държавица,включително и за ВТУ,че и за всички университети,е че всеки си знае добре правата,но някак му убягват задълженията.

 • Reply Свилен 18.12.2009 at 14:54

  Да, появи се дискусия и тук взеха да се „изявяват“ и упражняват на тема „студ“ чули, недочули и работата стана „то не било Мерцедес, ами Москвич и не го били купили, ми го били откраднали“. Който иска да заповяда във ВТУ и да се увери, колко е „студено“, да заповяда – другото е спекулации и търсене на интрига… Единственото, което съм съгласен, че би трябва да се направи, е да се отменят занятията в 11 блок, но това не зависи от служителите и преподавателите! Ангажирам се да направя предложение до ръководството за това. Колкото до главната сграда на университета, отговорно твърдя, че сериозни проблеми с отоплението /в рамките на допустимост за ВСЯКО обществено учреждение в България!/ НЯМА! Останалото е „търсене под вола теле“ -:)

  • Reply Богомил "Бого" Шопов 18.12.2009 at 15:07

   @Свилен – а от кого зависи, да няма занятия в 11 корпус?

 • Reply Силвия 18.12.2009 at 13:28

  Предлагам да престанете с чесането на езиците, защото на думи всички сте големи герои и с невероятно чувство за хумор /виз. Свилен/! Въпросът е отнесен до вниманието на декана на ФФ. Важното е, че се породи дискусия и има някаква вероятност административните служители в университета да променят отношението си към студентите, да се надяваме към по-добро. Наистина, толкова ли беше трудно да бъдем насочени веднага към доц. Борисова, а не да разбираме от вестниците какъв е реда в подобни случаи?!?

 • Reply Милето 18.12.2009 at 12:33

  Кириле, Бого и той се е пошегувал, какво го правиш на въпрос, нали, интелигентните хора често използват шеги, а по-елементарните се засягат.

  Простотията е сериозна и има безхаберие в Университета за елементарни неща и такива служители трябва да се слагат на „мястото им“ веднага.

  Аз ако бях там, щях веднага да я хвана и да ида с нея при декана, защото това не е нормално поведение, нито е шега, повярвай ми.

 • Reply Кирил 18.12.2009 at 12:25

  Извинявам се за грешките!

  • Reply Богомил "Бого" Шопов 18.12.2009 at 12:28

   @Кирил – дали е шега или не е , няма как да знаеш, защото не си бил там, нали? На другия ден, същата госпожа, се пак е казала, “ аз не пускам парното“.

   Защо не е насочила студентите към мястото където проблема им да се реши, а се е „пошегувала“?

 • Reply Кирил 18.12.2009 at 12:22

  Съгласен съм със Стефания, но Бого няма никакво право да обвинява служителката Юлия Коева за тази невинна шега и особено да я нарича „нагла“.А колкото до Свилен, той е прав в сичко, интелигентните хора често използват шеги, а по-елементарните се засягат.Според мене това е детинско, отстрана на Бого. Защо обвиняват жената, която си е направила малка шега със студентите. Нали на нея също и е студено, какво да направи тя? И какво искаш да постигнеш с това, Бого, като го разпронстраняваш навсякъде..

  • Reply Богомил "Бого" Шопов 18.12.2009 at 12:25

   @Кирил – Невинна шега, когато ти е студено и трепериш НЯМА. Имам правото да обвинявам когото си искам, защото живеем в демокрация, Госпожата има правото да се защити, ама не го е направила, а само нейни „колеги“ пишат глупости тук.

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.