Пак за банките

„Това да работиш в Банка сигурно е най-голямото проклятие“ – не се сещам кой го беше казал това, но все пак ми е интерена логиката как се образува идеята, че при растящи с близо 1% на месец необслужвани кредити, банките решават да увеличат лихвата, вместо да я намалят.

Не стига, че нашите лихви са едно от най-големите в световен мащаб и не стига, че едно жилище в голям град е най-скъпо в съотношение – кв.м / средна заплата, ами и се минава към тази стъпка – кво искат още, освен, че работим само за тях, вместо да … Абе да си ебат майката,

Влезте в общността на блога ми.
8269 човека го направиха от 2004 година досега! Запишете се и получавайте нови материали от време на време.
Аз мразя спама. Няма да получавате такъв от мен.

2 мнения за “Пак за банките”

  1. Идва от това, че всички банки са длъжни да провизират необслужваните си кредити или казано по друг начин, когато не върнеш парите на банката, тя е длъжна да отдели от останалите пари и да ги внесе в БНБ за провизии. Тези провизии гарантират, че банката има ликвидност и може да посрещне евентуални проблеми.

    Другия компонент е риска. Когато кредитите не се обслужват, това кара банките да бъдат предпазливи и да не отпускат нови заеми. Това води до невъзможност за рефинансиране на дълга и невъзможност на кредиторите да обслужват заемите си. За справка – когато в Америка настъпи финансовата криза, породена от ипотечните кредити, федералния резерз отпусна държавни заеми и помощи на „Фреди Мак“ и „Фани Мей“, за да могат те да предоговорят кредитите на тези, които не могат да плащат и това доведе до увеличаване на срока на заемите до 30 години и намаляване на лихвения процент. Образно казано – ако си взел заем за къща за 20 години при лихва еди колко си и на месец връщаш по 300 долара и си в затруднено положение, можеше с помощта на държавата да отидеш и да си предоговориш заема на нов срок 30 години и така да връщаш по 200 долара – глътка въздух, което не бе малко за тогава и помогна за възстановяването на ипотечния пазар, а от там и на стабилизиране на банковия сектор.

    Докато това не започне да се случва и у нас, в смисъл, изтеглените кредити да могат да се предоговарят на по ниска лихва с удължен срок, за да може в хората да остават все повече свободни пари, положението тук няма да бъде розово, пък колкото и Дянков да се натиска и да обесвява как се възстановяваме. Мотора на икономиката не е производството – в България нищо не се произвежда, а в потреблението или казано по друг начин, трябва да има увеличаващо се потребление, за да има оживление, а това няма как да стане на фона на непрекъснато увеличаващи се акцизи, данъци, битови сметки и лихви по кредити.

    Решение бе еврозоната – това значеше пари на ниска лихва. За съжаление не се получи и сега ще се върви по дългия път …

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.