Пак за банките

„Това да работиш в Банка сигурно е най-голямото проклятие“ – не се сещам кой го беше казал това, но все пак ми е интерена логиката как се образува идеята, че при растящи с близо 1% на месец необслужвани кредити, банките решават да увеличат лихвата, вместо да я намалят.

Не стига, че нашите лихви са едно от най-големите в световен мащаб и не стига, че едно жилище в голям град е най-скъпо в съотношение – кв.м / средна заплата, ами и се минава към тази стъпка – кво искат още, освен, че работим само за тях, вместо да … Абе да си ебат майката,

2 мнения за “Пак за банките

 • Reply Богомил "Бого" Шопов 09.06.2010 at 12:39

  Благодаря :)

 • Reply Nan 09.06.2010 at 11:47

  Идва от това, че всички банки са длъжни да провизират необслужваните си кредити или казано по друг начин, когато не върнеш парите на банката, тя е длъжна да отдели от останалите пари и да ги внесе в БНБ за провизии. Тези провизии гарантират, че банката има ликвидност и може да посрещне евентуални проблеми.

  Другия компонент е риска. Когато кредитите не се обслужват, това кара банките да бъдат предпазливи и да не отпускат нови заеми. Това води до невъзможност за рефинансиране на дълга и невъзможност на кредиторите да обслужват заемите си. За справка – когато в Америка настъпи финансовата криза, породена от ипотечните кредити, федералния резерз отпусна държавни заеми и помощи на „Фреди Мак“ и „Фани Мей“, за да могат те да предоговорят кредитите на тези, които не могат да плащат и това доведе до увеличаване на срока на заемите до 30 години и намаляване на лихвения процент. Образно казано – ако си взел заем за къща за 20 години при лихва еди колко си и на месец връщаш по 300 долара и си в затруднено положение, можеше с помощта на държавата да отидеш и да си предоговориш заема на нов срок 30 години и така да връщаш по 200 долара – глътка въздух, което не бе малко за тогава и помогна за възстановяването на ипотечния пазар, а от там и на стабилизиране на банковия сектор.

  Докато това не започне да се случва и у нас, в смисъл, изтеглените кредити да могат да се предоговарят на по ниска лихва с удължен срок, за да може в хората да остават все повече свободни пари, положението тук няма да бъде розово, пък колкото и Дянков да се натиска и да обесвява как се възстановяваме. Мотора на икономиката не е производството – в България нищо не се произвежда, а в потреблението или казано по друг начин, трябва да има увеличаващо се потребление, за да има оживление, а това няма как да стане на фона на непрекъснато увеличаващи се акцизи, данъци, битови сметки и лихви по кредити.

  Решение бе еврозоната – това значеше пари на ниска лихва. За съжаление не се получи и сега ще се върви по дългия път …

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.