Оферти за Нова година – марш към КЗП

Днес посетих сайта на „Астрал Холидейз“ привлечен от достатъчно ниската цена за празнуване на Нова година в Тунис и в други кътчета на света, където всеки би мечтал да посети и да усети светлините на града :)

Оказа се, че обявената цена не е реална – тоест, ако тя е 200 Евро (примерно) и ако отида ей сега да ги дам и да бъда радостен, няма да стане.

Като отидете да видите повече детайли, осъзнавате, че ще трябва да дадете още 95 Е за летищни такси, да си платите новогодишната вечеря, да си платите и още нещица и минималната цена за да заминете става по не още толкова, което си е чиста проба заблуждаваща реклама, затова ги засилих към КЗП на момента.

Това е практика на повечето фирми в бранша, която се надявам да престане много бързо, защото си е повече от заблуждаващо, да не говорим за другите уловки с малките букви.


Eто и малко повече детайли.

Офериране
Офертите се промотират на различни места в Интернет с нереалната цена, ето пример от популярен български портал. Ако последвате препратката ще разберете, че трябва да доплатите още минимум 160 Евро, за да можете да заминете на тази екскурзия.:

31 мнения за “Оферти за Нова година – марш към КЗП

 • Reply Иво Апостолов 01.03.2011 at 17:34

  Бого, какво стана с този случай?

  • Reply Богомил "Бого" Шопов 02.03.2011 at 11:58

   Сори, забравих да пиша. от КЗП казаха, че нямало нарушение на законите, защото всичко било описано – тоест закона не е наред :)

 • Reply Валентинова 11.01.2011 at 12:11

  Интересен диспут се е получил тук. Чета и първоначално си казвам, автора е в правото си, но някак си се замислих. Автора дава пример с една компания, ако е търсил оферта за Нова Година в Тунис, то непременно е търсил и при други компании, (тъй като и на мен от време на време ми се налага да почивам, и всеки път проверявам минимум 5 компании, преди да избера оферта), защо господина не е подал жалби към КЗП и за други компании, защо не ги е описал тук в блога си, не става ясно…… но за мен има 2 причини да го прави:

  1. Обвързан с конкурентна фирма
  2. Лична изгода(надявал се е въпросната компания да му предложи някой лев за да си оттегли жалбата – ето ви да прочетете защо са му парички на човека http://blog.bogomil.info/3511 )

  И за край… Господин Шопов, много често чета блога Ви, и все по често почвате да ме разочаровате. Ако искате да промените нещо в този сектор, го направете цялостно, а не с атаки към отделни компании иначе изглеждате……………. ще спра до тук.

  С добри чувства!

  • Reply Богомил "Бого" Шопов 11.01.2011 at 12:17

   Eх , как ме разкри начи :))) Хайде, пращайте ми пари, бързо. Радвам се да виждам плоскостта на мисленето на ограничените мозъци.

 • Reply Волен Марков 06.01.2011 at 21:07

  @Иво – напълно си прав за Мерцедеса и функционалността, но така или иначе трябва и да платиш за гориво, масло, каско, и консумативи по-нататък – и като искаш да караш си плащаш. Като не искаш – държиш го в гаража и му се радваш. Казуса обаче е следния – всички фирми /особено туристическите/ рекламират своите продукти с т.нар. „цена от … “ за да привличат потребителя. А потребителя го интересува едно – ниска цена! Всички туристически фирми залагат летищни такси извън цената, понеже те са променлива компонента. При повечете пътувания, това за което се доплаща е: лет. такси и доп. екскурзии. Има случаи в които може да се доплати за полупансион или пълен пансион…при положение че на теб от чужбина ти дават цената разбита с доплащания, ти също публикуваш доплащания. Целта и практиката на тур фирмите е доплащанията да се дават нетни /без надценка/ за да се постигне ниска цена на туристическия продкукт. Като искате всичко да е вътре в цената то тогава ще плащате и по-скъпо – и отново ще има мрънкащи – със сигурност

  @Nan – малко са ти развалени представите за коректност и реклама. По коментара ти разбирам, че си човек който рядко се сблъсква с реклама или рядко му се налага да пазарува при търговец. Как тогава избираш какво от кого да купиш и какви са ти критериите за коректност на търговеца и яснота на рекламата?

 • Reply Nan 03.01.2011 at 15:24

  Казуса е ясен … заблуждаваща реклама, не виждам какъв е смисъла да спорите !

  Рекламираме нещо като струващо 2 лева, ама то струвало 20 … защо го рекламираме като 2, след като съвсем ясно знаем, че то струва 20 ?

  За кликове и балъци, току виж някой се вързал.

  Стоя далече от такива некоректни фирми. Пък да се рекламират на който искат, това няма да ги направи по коректни в очите ми, коректността значи доверие, а такова няма, приели сме че всички са глупаци и ще се обядят да си поръчат нещото по 2 лева, но ние няма да им го продадем, ще им обясним че то струва 20, а рекламата е за глупаците, които са кликнали на нея и позвънили да се възползват с надежда и желание, вярвайки че имат насреща коректен търговец с коректна реклама.

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.