e-омбудсман: What’s up, *.doc?

Въпреки всичките настроения (или големи приказки) на правителството и администрацията за по-електронно общуване с гражданите, днес се натъкнах на анкета, която ме изненадА.

На сайта на омбудсмана има такава за това дали българ(к)ите в чужбина да участват в управлението на страната или не – т.е дали могат да бъдат избирани за депутати или не.

Цялата акция с анкетата е добре подплатена от ПР акция, разбира се. Отивам аз на сайта и … 10 секунди гледам като треснат къде се попълва и гласува. Хватката била да си …изтеглиш анкетата и да я пратиш на мейл, чрез попълването на много отворен doc формат.

Що така бе омбудсмане, толкова ли са ви некадърни ИТ тата бе, че не можаха да спретнат една онлайн анкета, за да съберете мненията на населението? После ще губим време на някой служител/служителка да обработва файловете, да подбира мненията и т.н – това вече е измислено и подходящо за всички потребители на Интернет – онлайн анкети.

А?

Oт друга страна е престъпно и небрежно е институция, която разботи с и за гражданите да използва затворени формати.

A пък ако не знаете кой е омбудсмана в момента, вижте го в описанието на doc файла:

Още малко инфо:

Какво е отворен формат и какво не е от потребителска гледна точка?

Отворените формати са файлови формати, които ви дават сигурността, че всеки посетител, без значение с каква операционна система разполага и без значение какъв софтуер за отваряне на този тип файлове използва, ще може
да види документа във вида в който вие сте го публикували.

Затворените формати, съответно не гарантират тази възможност. За да видите пълноценно, например един файл с .doc разширение, трябва да имате MS Office.

Знайте, че има и потребители и получатели които го нямат. Ако изпратите информацията а PDF или в TXT формат например, всеки би могъл да го отвори.

Рискове при използване на затворени формати:

1. Рискувате, че потребителя, може и да не прочете никога, това, което сте публикували за него. Понякога, информацията, може да е жизнено важна, а друг път да е задължителна за четене (за информация от държавна институция например) или да е такава, каквато бихте искали да достигне до много читатели. Aко потребителя
не разполага със специфичната програма или със специфичните настройки, той няма да може да прочете тази информация.

2. Рискувате разпостранението на лична и поверителна информация. Затворените формати, пренасят информация, която вие няма как да контролирате – като вашето име и длъжност например или друга такава, която програмата с която правите документа прецени за нужна. Поемете контрола вие.

3. Рискувате да разпостраните вируси. Повечето вируси се ‘крият’ именно в затворените формати, защото те нямат публично известна спецификация и се отварят именно с точно определени програми, които и се заразяват много лесно. 90% от всички вируси, са препратени от друг потребител, използвайки затворен файлов формат.

Влезте в общността на блога ми.
8269 човека го направиха от 2004 година досега! Запишете се и получавайте нови материали от време на време.
Аз мразя спама. Няма да получавате такъв от мен.

Публикувано от

Богомил "Бого" Шопов

Емигрант. Пират. Революционер. А, още интересни факти има тук

15 мнения за “e-омбудсман: What’s up, *.doc?”

 1. Аз от 2 месеца спамя туитъра на външния министър Николай Младенов и официалния туитър на МВнР. Бях пуснал една молба, но 3 месеца никакъв отговор. Дано ежеседмичното туитване към тях има файда :)

 2. Не знам защо, не знам дали поради неграмотност и некомпетентност, но съм забелязал, че почти всички официални сайтове на институции са направени сякаш нарочно да не функционират добре за обикновения посетител. В сайта на министерство на отбраната например почти е невъзможно да осъществиш контакт. Дали не е нарочно така?

  1. Oт „отваря“ до „работи“ има голяма разлика

 3. Аз скоро писах подобно писмо до Агенцията по заетостта, за това колко им е счупен сайта и какво могат да подобрят. Никакъв отговор, да не говорим за „благодаря“.

 4. 100% съгласен! Поредното отчитане на дейност. Барем ако толкова им е трудно, да бяха ембеднали един Google Docs :D

 5. Както знаеш, аз често се сблъсквам с такива хора. Последният път, когато им казах, че документите е по-добре да са в PDF, отколкото в DOC ми отговориха, че не е така, защото всички компютри имат Word, а Acrobat се инсталирал допълнително и не всички го имали и въпросът приключи с категорично НЕ!

  Горното ти го казвам, защото проблемът не винаги е в ИТ-тата… просто някои хора, работещи в администрацията, от които зависят решенията, не желаят да се съобразяват с мнението на специалистите (не само в сферата на ИТ) и смятат, че ако някой дава експертно предложение се опитва да намекне на чиновника, че е некомпетентен, нещата стават на лична основа и тогава вече няма начин да го убедиш, че прави грешка.

 6. Може би, ако им пишеш с повече информация какво да направят или го направиш, би било полезно

  1. Напвравих го, но не знам колко са отзивчиви. Предната администрация беше разговорлива, тази едва ли, като знаем от коя партия са ;(

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.