е-книга за следенето в Интернет и на мобилните ни телефони.

След като преди няколко дни излезе добрата новина, че все пак „задържането на данни“ се е оказало крайно неефективно и служи за всичко друго, но не и за борба с престъпността, реших да осъвременя версията на е-книгата си за следенето в Интернет.

Новата версия съдържа:
– Теория на следенето – малко законови постановки
– Практика – как точно държавата следи всеки, който използва Интернет и мобилен телефон на територията на България
– Отговор – как да противодействаме законно
– Добрата новина – кой и какво каза, че вече се мисли за отмяна на това глупаво законодателство
– Примери – примери за реално използване на събраните данни за всеки един от нас. (видео от Бтв и информация от други източници) и проекти като „Мемопол“.

Полезни и интересни данни за всеки!

Това е второ издание на тази е-книга. Тя не претендира за изчерпателност за красив дизайн или за високи технически познания от страна на автора. Опитал съм се да опиша нещата на езика на крайния потребител, а не да използвам много технически термини, които биха били интересни за професионалисти.
Част от тези материали са публикувани в списание “.net”, където се надявам да ги прочетете и на хартия.

Свалете я от тук, само 13 страници е.

Ето и корицата:
Корица е-книга

СПОДЕЛЕТЕ Я!
Споделете я с приятели и познати – качете я по торентите, ако имате права – тези неща не трябва да се забравят. Помогнете да я разпостраним

Споделено:
Ако не ви се сваля, можете а я видите онлайн от тук.

6 мнения за “е-книга за следенето в Интернет и на мобилните ни телефони.

 • Reply Васил Колев 20.06.2011 at 15:14

  Ще ти пратя отделно коментари, като я изчета, има разни работи, дето не са верни май (например не видях ЗСРС никъде).

  • Reply Богомил "Бого" Шопов 20.06.2011 at 15:19

   Ще се радвам да го добавиш миксираш, не съм се впускал в подробности, защото на крайния потребител ЗСРС не му говори нищо

   • Reply Васил Колев 20.06.2011 at 15:47

    Абе ще напиша тука забележките, че иначе другото ще отнеме твърде много врме….

    1) стилът като цяло е ужасен :)

    2) данните, които трябва да се пазят по тая директива са няколко вида, от които една сериозна част се пазят по принцип – т.е. CDR-ите при мобилните оператори (всяко обаждане, всеки sms и т.н.) те си ги пазят за анализи и даже имат задължение от държавата след 2 години да премахнат идентифициращите данни от тях, т.е. да ги анонимизират. Полицията винаги е имала достъп до тях под една или друга форма, работеше се по въпроса в българия достъпа до тия дани да става без да се вижда от никого (като с подслушването).
    Данните, които трябва да се пазят от internet доставчиците бяха доста неразбрани (поради глупавия превод на директивата на ЕС, бяха изтървали целия преамбюл). Без да навлизам в подробности, част от тези данни така и така се пазеха, друга част е практически невъзможно да се пази и така.
    Директивата също така казва, че се дава достъп, не се съхраняват данните при полицията.

    3) поне доколкото е известно, МВР или по-точно специфичните му дирекции, имат достъп до един интерфейс в централата на всеки мобилен/фиксиран оператор, чрез който могат да подслушват разговори в реално време. Нямат възможност да събират информация за отминали разговори, и поне доколкото е известно, нямат капацитета да записват всички телефонни разговори в държавата.
    (технически, това е възможно да се направи, проблемът е интерфейсът към системата)

    4) за директивата е много важно да се споменат следните неща:
    – как шефът на организацията на европейските полицаии (т.е. всичките полиции в Европа) каза, че от това няма смисъл
    – че конституционните съдилища на няколко държави директно обявиха директивата за противоконституционна
    – че при нас ВАС оряза доста директивата

    5) технически, повечето телефони нямат възможност да report-ват локация, само клетка, на която са закачени, и по принцип съхраняването на location данни не е ясно дали изобщо се случва. Т.е. има някакви такива данни, но не са особено точни. Освен това, за който е интересно, даже нашия съд не ги призна за доказателства.

    6) в препоръчаните средства – защо трябва изобщо да вярваме на такива сайтове? Много по-добре би било да се опише TOR, и да се комбинира с препоръка да се ползва криптография за всичко (неща като https anywhere). Също така, хората от thepiratebay бяха пуснали ipredator услуга, на която вероятно може да се вярва малко повече, от колкото на тия, които си писал.

    … и ще пиша после, мисля, че има още какво да се каже.

    • Reply Богомил "Бого" Шопов 20.06.2011 at 15:57

     мерси :)

 • Reply Min 20.06.2011 at 14:52

  Благодаря за книжката, вярно не е „графично“ издържана, но информацията е полезна. Не знаех естонския проект – нещо, което тук би заинтересувало всички – виждат се дори оценките по математика от училище – добре, че все пак сме назад технически :)))))

  • Reply Богомил "Бого" Шопов 20.06.2011 at 14:56

   Да, понякога се радвам, че нямаме е-правителство, щото като знам кой ще пази данните ни и ми се доплаква, но понякога съжалявам, че нямаме …

   А за дизайна – да – толкова мога, но всеки може да си я миксира с негов дозайн

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.