За правата и в GlobalVoices

В GlobalVoices се появи интересна статия даваща преглед на всичко по-интересно от протестите и борбата против наредба 40. Приятно четене и коментиране.

RSS vs. Уеб на bogomil.info

Повечето ми читатели ме четат през RSS емисията, което ме кара да се радвам много. RSS читателите са 24540  (уникални), а уеб-такивата са 12213, а уеб-презарежданията са 84678. Статистиката е за този месец без 3-4 дена когато бях изключил скриптовете.

Google Analytics дали отчита RSS посещенията – не нали?

IT Spam каталог у нас.

Oggin тук е открил форум за Спам, който да се изпраща до КЗП, за да може да се сезират и да разследват такива спамери. Интересни неща има в секцията за ИТ спам, помогнете, ако можете.

Проблема е, че освен текста, трябва да се сложи информация и за header -те на съобщенията. Сигурен съм , че от КЗП ще го искат разпечатано и занесено при тях на хартия.

Aз навремето започнах да пиша по този проблем, дано се намери решение скоро.

RSS защо и как

Ето, че дойде време и аз да ви предложа повече съдържание, чрез RSS. Знам, че има доста хора, които четат този блог всеки ден по RSS (около 500) и още повече, които го четат през Уеб. Тъй като ще ви предложа още няколко RSS ресурса, мисля, ще има нужда от малко разяснения.

Ако знаете какво е RSS и как до го използвате, ето ви ресурсите (някой от тях са изкарани и в страничната лента на този блог):

rss_link.gif Какви ИТ събития има в България? Ето с този RSS ще се информирате веднага, когато се появи такова събитие:

http://events.oicl.org/rss/rss2.0.php?cal=..%2Fcalendars%2Fbasic.ics&cpath=&rssview=year

rss_link.gif http://travel.oicl.org/bg/feed/ – информация за евтини пътувания в чужбина под формата на съвети и идеи. Този блог стартира в моя, като отделна категория, предоставящ информация как да идем на концерта на IronMaiden в Белград, след това се появиха местата за евтина почивка във Виена и Будапеща, а сега, тази информация се изнесе на свой сайт и ако планирате да идете някъде или да помечтаете за делечни места, запишете се за feed-а му.

rss_link.gif http://spisanie.cc/feedСписанието, което в началото излизаше на PDF и се занимаваше с отворен код, свободен софтуер и други подобни теми, мина през няколко фази на живо и вече е ‘само блог’, които скоро ще ви предложи нови медии и интересни ресурси и информация. Ако сте фен на свободата в софтуера и искате да научите новостите в тези и други области, задължително се запишете и за този feed.

rss_link.gif http://www.bogomil.info/feed/ – Aтова е feed-а на този блог, които четете в момента.

rss_link.gif http://spisanie.com/web2.0/feed/  – Списание за нови технологии – Уеб 2.0, Интеренет, бизнес, сайтове и блогове. Разгледайте го и се абинирайте и за него.

Какво е RSS

RSS (Really Simple Syndication) е технология, която събира на едно място връзки към материали публикувани на различни Интернет сайтове. RSS потока съдържа в себе си заглавие, автор, коментари и връзка към конкретния материал. Повечето съвременни браузъри (Mozilla Firefox, Opera, Safari) разполагат с вграден RSS четец. Също така може да ползвате и други RSS четци, които не са вградени в браузър.

Получените чрез RSS новини се обновяват автоматично, така че вие разполагате по всяко време с актуална информация. При използването на RSS не е нужно да отваряте интернет страниците, на които са поместени новините, достатъчно е да отворите вашия RSS четец (виж по-долу), който ще извлече необходимата и актуална информация.

Как да се запишете?

Ако браузера ви не поддържа записването за RSS, може би имате нужда от допълнителен софтуер. Ако сте с Firefox, погледнете в лентата където записвате адреса. Ако там има иконката на RSS, можете да кликнете на нея и да се запишете за новините, които да бъдат показвани направо от отметки или от друга лента на браузера.

Ако използвате Thunderbird, можете да си създадете нова сметка, която да бъде от тип ‘Новини’, вместо e-mail адрес.

Ако не разполагате с такъв софтуер, можете да си свалите безплатно, този, например, който да ви показва новините веднага след излизането им или за използвате Google инструментите.

Въпроси

Ако се затруднявате с настройката и четенето на RSS новини, можете да пишете като коментар и ще ви отговоря.

Агенция по вписванията – част 3

Продължавам с да описвам случките се с високо-технологичната Агенция по вписванията и Търговския регистър. След като във предната случка, получих почти wtf от служителя с име Emilia lotzeva, се оказа, че явно няма да получа входящ номер по сигнала който подадох за нередностите в Агенцията.

Сигурно, ще си кажете, че те не са длъжни, да ми отговорят .. Да, ама не :) Според ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 153 на МС от 5.07.2004 г. за определяне на органите по чл. 41, ал. 1 от Закона за електронния документ и електронния подпис Обн., ДВ, бр. 61 от 13.07.2004 г., в сила от 13.07.2004 г.,всички министерства и съответно подчинените им Агенции, каквато в случая е и Агенцията по вписванията са длъжни да приемат електронно подписани документи и да им отговарят.

Освен това, по УКАЗАНИЯ за получаването и изпращането на електронни документи, подписани с универсален електронен подпис от и към Агенцията по вписванията, се указват начините за да бъде направено това.

Хубаво, ама няма кой да го спазва. Прочетете внимателно втория документ, който можете да намерите тук. В него изрично е упоменато, че се приема и OpenOffice формат…

А сега?

Вдигам се по-нагоре и пускам сигнал за тази нередност до Министерството на правосъдието, което е длъжно да приеме документа, според горното постановление, макар, че на сайта умно е отбелязано, че се приемат само писменни жалби, е да, ама няма да я бъде тая.

Чакам три дена за входящ номер и още по-нагоре.

Тук, можете да видите, част 2.

Тук, можете да видите, част 1

Протест против Путин

Във връзка с официалното посещение на руския президент Владимир Путин в София, ние от:

Гражданска инициатива “Справедливост”, Асоциация за свободно слово “Анна Политковская”, Коалиция “БелеНЕ”, Коалиция за честно управление, Фондация “Референдум.БГ” и Св. Синод на Българската православна църква с наместник председател Софийския митрополит Инокентий,

организираме съвместно следните прояви:

Сряда, 16.01. 2008 г.,

10 ч. – Съвместна Пресконференция на всички организации в БТА за обявяване на общи действия

Четвъртък, 17. 01. 2008 г.,

17,30 – 19,30 ч., Орлов мост – граждански протест

(старата трамвайна линия – символичният вход на София)

Петък, 18. 01. 2008 г.,

10 ч – Панихида в памет на Анна и Свободата в Църква-базилика “Света София”

12 ч – Молебен за независимост на България в Храма на всички български мъченици (в градинката на НДК до Паметника на жертвите на комунизма)

12.30 ч – Шествие от НДК (пилоните) до Паметника “Света София” (до Булбанк)

Призоваваме всички граждани и граждански организации да се присъединят към нас!

Агенция по вписванията – част 2

Ех, мислех си аз, че ще има някаква промяна, ама нейсе. Преди няколко дни, надлежно изпратих документ, изцяло в изискванията на техните условия за електронно подписани документи и чакам отговор. Според изиксванията им, трябваше вече да съм получил воден номер, но единствения отговор от тях е нещо от рода на „wtf?“.

Сега чакам, много вероятно да намерят какво съм им пратил, щото са го изтрили. Пак ще ги „тормозя“ утре, ама поне да прочетат за тези проблеми и да ги пооправят.