• Ще ни проверяват и парите в банките

  След като наредбата, която ще даде право на МВР и службите да следят какво правим в Интернет и къде се намираме в момента, се появи в Държавен вестник, а протестите срещу нея във всички медии, днес попадам на следното:

  Експертите от ДАНС ще могат да влизат свободно в банкови сметки и да изискват информация от трезорите, без за това да е необходимо разрешение на съд или прокурор. Това е едно от най-значимите от гледна точка на правораздаването промени в Закона за ДАНС и приетия вече правилник на агенцията, съобщиха депутати за „Стандарт“. Вследствие на тези проверки топразузнавачите ще могат да се самосезират и да започват собствени разследвания. Едва когато успеят да се доберат до доказателства за престъпления, те ще предават на прокуратурата събраната информация.

  Аз не искам пълен контрол върху живота си, а вие?

  Нов национален протест ще се проведе в края на месеца. Очаква се във всички големи градове на страната свободомислещите граждани да изкажат своето мнение против опитите на МВР да налага контрол върху личността и начина на живот на всеки един от нас.

 • Какво MВР ще прави с личните данни

  Ето една ситуация, която може да се каже, че е породена от моя опит или от моето въображение.

  След като службите имат информацията, могат много лесно да направят съпоставка на отделни взаимовръзки:

  Е-маил

  Когато изпращате и получавате e-mail информацията за това кой е получателя и кой е изпращача се записва от МВР, по силата на приетата вече наредба, тоест имаме:

  • bogomil@spisanie.com – като изпращач
  • bogomil@spisanie.cc – като получател
  • Изпратено на 21.12.2009 в 11.11, получено на 21.12.2009 в 11.15, прочетено в 11.16:45

  От друга страна имаме и мейл от bogomil@spisanie.cc до iwan.kaimankovki@gmail.com

  • bogomil@spisanie.cc – като изпращач
  • iwan.kaimankovki@gmail.com – като получател

  И после имаме писмо от iwan.kaimankovki@gmail.com до mitio@ochite.com.

  В софтуера на МВР, който те могат да използват, работещ по принципа на social networking, което в частност се използва за Web 2.0 приложения, но е доста по-дълбок, имаме връзка:

  path32141.png

  Тоест за да разполага с такава информация, която „уж“ може да докаже някаква връзка с някого, МВР, трябва да ‘слуша’ всичките мейли и по горната схема, всички ще бъдат заподозрени за извършване на престъпление.

  Ако тази карта от горе, се наложи със подобна за телефонни разговори, чийто данни пак се пазят от нашите родни служби, може да се получи интересна картинка, когато се добавят и другите данни, добити по други методи, се получава ясна картинка за това, кой с кого е свързан.

  Ето за това им трябва на МВР информацията за всичко в Интернет. Ама няма да я получат.