Автор: Интернет – вече е подсъдно

Малко предистория. Преди няколко месеца от ’24 часа’ вземат снимка за първата си страница от гоолемия каталог наречен Интернет. Публикуват я, защото много ги кефи и забравят случая, докато автора на снимката не им се обажда, за да им каже, че всъщност снимката е негова и не могат да я използват, без да са спазили определените от него права.

На ’24 часа’ им е през оная работа за автора и го показват с отношението си. Тогава единствения избор е съдебната зала, което и автора прави.

Вчера под натиска на закона крадците си признават, че всъщност са взели снимката и не е трябвало така и са готово да направят онова, което би трябвало да направят когато я вземат.

От това дело ставя ясно, че всеки може да търси правата си по съдебен път и не е нужно да се толерират сайтове като News.bg, които крадат на поразия, както и други подобни, описани тук.

Авторите имат права, а автор Интернет, просто няма, защото всичко в световната мрежа е на някой, па макар и да има възможност този някой да използва по свободен лиценз за произведенията си и да се лиши от част от правата си, за благото на останалите потребители..

Права
Как всъщност стои въпроса с правата. В момента в който направите някакво цифрово произведение, то става ваша собственост, освен, ако не сте подписали договор с някого да правите това за него, например за компанията за която работите. Дори тогава има възможност за прехвърляне на част от правата, но това са вече подробности, а целта на този материал е да се плъзга по повърхността на проблема, а не да задълбава.

С публикуването на такова съдържание, вие можете да определите как да се използва то. Ако не определите нищо, то това по подразбиране е с пълни авторски права, по силата на законодателството. Ако искате да се откажете от някои от правата си, можете да изберете и друг лиценз.

Отказването от правата става по много причини, част от които са чисто технически, например за да не се налага всеки път, някой който иска да ползва произведение да ви пита всеки път: „мога ли да взема тази снимка“.

Част от причините могат да бъдат и идеологически – доста от творците публикуват съдържание под така, наречения PD, което е равносилно на отказване от всички права, което е достойно за уважение.

Можете да се откажете от друга част от правата си и да кажете, че всеки може да използва това, което сте създали, но само в случай, че ви посочи като автор и не използва произведението за да печели от него.

Много може да се говори по тази тема, но в момента в който намерите такова престъпление, е добре да предприемете мерки. Бъдете сигурни, че правото е на ваша страна, както и първото дело го доказа.

Дано да има и второ и трето, за да се разбере, че автор: (c) Интернет е подсъдимо.

One thought on “Автор: Интернет – вече е подсъдно

  • Reply 0xAF 28.05.2008 at 9:46

    евала… нагледале сме се на десетки (дори стотици) такива случаи … дано този успех да прокара пътеката !

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.