Не съм прав, признавам си

Преди време бях писал, че не искам мое съдържание да се появява в блогосферата поради факта, че рекламират продукти на Майкрософт.

Още тогава с Каладан спорихме по въпроса ‘кой крив кой прав, кой на булката брат’. Аз бях убеден, че съм прав, както и той и така и не се стигна до някакво разбирателство.

Днес Пейо (ама не Итър Пейо), отново ме подхвана и се оказа, че наистина аз съм в грешка. Понеже налагам дискриминативни правила на свободния лиценз, които съм си избрал и го ограничавам повече от това, което мога.

Така е в грешка съм и се поправям. Пейо се надявам да напише повече за казуса, а аз вече имам нов лиценз на сайта, които вече е съвсем легален и ще следя за неговото изпълнение стриктно :)

Тоест:
Цялото съдържание публикувано до 28 май 2008 година, може да бъде използвано при условията на CC-BY-SA.

От тази дата нататък имате право да ползвате съдържанието от този блог при условията посочени в долната част на сайта, при условие, че не ползвате съдържанието за популяризиране/рекламиране/представяне/показване на продукти, услуги и идеи на Microsoft Corp и техни партньори в България.

11 мнения за “Не съм прав, признавам си

 • Reply Богомил "Бого" Шопов 28.05.2008 at 13:15

  @stan: и аз имах същия въпрос, но щом ти си автора имаш право да правиш каквото искаш със съдържанието си.

 • Reply Kaladan 28.05.2008 at 13:07

  Да, сега е много по-разбираемо. Благодаря.

 • Reply stan 28.05.2008 at 13:01

  Не разбирам много от лицензи и имам простичък въпрос: Ако моят сайт е под някакъв CC лиценз, имам каре с реклами и публикувам твое съдържание – това комерсиално използване на съдържанието ти ли е?

 • Reply abator 28.05.2008 at 12:57

  Малко съм объркан от този лиценз. Ако става въпрос за препубликуване в личния ми блог, тогава мога да гарантирам, че условията на лиценза ще бъдат спазени. За блог агрегатора обаче не мога да гарантирам. Стремя се да пазя чисти от реклама страниците, които поддържам, но въпреки това не мога да гарантирам, че ще успея да спазя този лиценз.

 • Reply Богомил "Бого" Шопов 28.05.2008 at 12:55

  Оправих го, мерси

 • Reply Kaladan 28.05.2008 at 12:52

  Объркал съм се от това:

  „От тази дата нататък имате право да ползвате съдържанието от този блог при условията на CC-BY-SA, при условие, че не ползвате съдържанието за популяризиране/рекламиране/представяне/показване на продукти, услуги и идеи на Microsoft Corp и техни партньори в България.“

  Можеби е добре да споменеш, че лицензът ти все пак е CC-BY-NC-SA, като NC отпада при определени условия. Защото иначе е леко подвеждащо.

 • Reply Богомил "Бого" Шопов 28.05.2008 at 12:38

  Виж ми лиценза, моля BY-NC-SA. Точно така както е описано от тебе е. Може би описанието те е подвело.

 • Reply Богомил "Бого" Шопов 28.05.2008 at 12:37

  Напротив NC лиценза кава – не можеш комерсиално, а в моят случай, казва – можеш комерсиално, само да не е еди какво си.

 • Reply Kaladan 28.05.2008 at 12:32

  Привет отново,

  прочетох посочения от теб адрес и признавам си това беше нещо ново за мен.

  Това, което на пръв поглед ми прави впечатление, е че ти не освобождаваш ами въвеждаш рестрикции. Как така ме освобождаваш повече, когато всъщност ми въвеждаш ограничения?

  Това, което ме обърква е следното (цитирам от посочения от теб сайт):

  „CC+ is CC license + Another agreement.

  It is NOT a new license, but a facilitation of morePermissions beyond ANY standard CC licenses.“

  В твоя случай не става дума за „morePresmissions“ ами според мен за „moreRestrictions“.

  Също така целта на CC+ (до колкото рабирам от сайта) е да даде повече свободи от тези, които ти си предвидил в оригиналния си лиценз. Например ако ти си избрал BY-NC-SA, но при определени условия NC може да отпадне. Отпадането на CC го регламентираш с допълнителните условия и лиценза ти става CC+.

  Тогава наистина може да говорим за даване на допълнителни свободи, докато в твоя случай говорим за допълнителни ограничения.

  Поздрави
  Kaladan

 • Reply Богомил "Бого" Шопов 28.05.2008 at 11:42

  Напротив, той си е стандартен лиценз: BY-NC-SA и добавени CCPlus условия, с което го освобождава още повече.

  http://wiki.creativecommons.org/CCPlus

 • Reply Kaladan 28.05.2008 at 11:34

  Привет,

  до колкото разбирам – занапред лицензът на блога ти не е вече свободен. Тоест той е първо частен (защото има определено условие, което изключва голяма група от хора) и когато това условие се задоволи (тогава става „свободен“). За мен то е малко като да напишем „В тази стая могат да влизат всички свободно, само ако не са цигани и не са приятели с цигани“.

  Все пак авторът си си ти и имаш свободата да избираш условията, при които да се разпространява съдържанието ти. Считам че си направил положителна стъпка, като си публикувал допълнителните условия, защото вече няма причина някой да се изненадва като те препубликува занапред.

  И понеже съм „сочен“ за практик, да кажа че колкото повече условия и изключения се въвеждат около разпространението на дадено съдържание – толкова по-сложно е да се препубликува то. По мое скромно мнение, с изключението, което си въвел, препубликуването на твоето съдържание става прекалено сложно в по-големи медии (особено сайтове), защото не всяка медия контролира на 100% рекламите които публикува там. Например ние заделяме рекламна площ на Google и те там продават реклама която ние виждаме впоследствие (да не говорим колко е трудно да се контролира всяка поръчка.)

  И понеже аз не се чувствам сигурен при препубликуването на съдържание с такива условия (най-вече защото не искам да ги наруша) просто няма да препубликувам твое съдържание.

  Поздрави
  Kaladan

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.