Петиция, но със цел: Градски транспорт и през нощта

За какво е петицията

Крайно време е в София да има нощен транспорт. Всички искаме да можем да се прибираме по всяко време на денонощието с градски транспорт.

Предложението, което отправяме е следното:

– Да се въведе схема на движение на градския транспорт в София в часовете след приключване на нормалния (към момента) график;
– Да се обхванат всички зони на столицата, най-вече достъпа до отдалечени квартали и до точките на интерес – (център, гара, автогара, аерогара);
– Да се предложи подходяща ценова рамка за нощните превозни маршрути, както и компенсация на служителите на градския транспорт, обслужващи тези линии;

Какво ще помогне това?

– Бърз и евтин транспорт в Столицата през нощта;
– Още една крачка към превръщането на София в модерен европейски център;
– Осигуряване на достъп до летището и гарата на всички гости на София през цялото денонощие.
– Насърчаване младите хора да гледат на обществения транспорт като на приемлива възможност в живота;
– Допълнителни средства в бюджета на ‘Столична компания за градски транспорт’, които да може да реинвестира в подобряване на обслужването и на автомобилния парк.

Ако и вие искате това да се случи, най-малкото можете да подпишете петицията.

42 мнения за “Петиция, но със цел: Градски транспорт и през нощта

 • Reply Богомил "Бого" Шопов 18.06.2008 at 8:54

  @Kidon: черногледството е полезно в известна степен, мерси за мнението.

 • Reply Богомил "Бого" Шопов 18.06.2008 at 8:54

  @Az: А полицаите, не е ли нагло да дават дежурства, ааааууу а лекарите, защо да не помислим и за тях. Дай да измрем, за да може вечер да са при близките си. Извинявам се за сарказма, ама доводите са абсурдни. Всеки сам избира с какво да се занимава и знае добре рисковете.

 • Reply Аз 17.06.2008 at 21:48

  Помислете за близките на шофьорите, които ще трябва да дават нощни дежурства – не е ли много нагло от ваша страна да карате техните семейства да не са заедно по времето, в което всички нормални хора са си по домовете, само за да можете вие да си хойкате цяла нощ………..

 • Reply Kidon 17.06.2008 at 20:11

  Може и да си прав приятелю – понякога съм прекалено черноглед. То и за това си има причини сигурно. Не мислиш ли?

 • Reply Богомил "Бого" Шопов 17.06.2008 at 19:11

  @Marfi: Какво общо има Атина със София :) Прав, си подписката може да е безмислена , защото такива доста много, ако не беше свързана със съответните десйствия след това, а те вече са планирани. На подписки никой не обръща внимание и тук си прав. А СКГТ е общинска фирма :)

  @Кидон: Стига глупости. Престъпления има навсякъде, това не е оправдание за неизвършване на нещо или за правене на нещо под въздействие на наличие на вероятност за престъпление (много филми гледаш), защото ако едно престъпление е повод за една държава да не направи нещо, то това би било начин за контрол над държавата. Замисли се малко. Нима в държавите в които има транспорт да няма престъпления? Има и то даже малко повече от у нас.

  Дай да забраним колите защото се убиват хора или да забраним земята, защото луната може да падне на нея.

  Всъщност ти повдигаш интересен въпрос, на който се заслужава да се помисли.

 • Reply Kidon 17.06.2008 at 19:00

  В София има много хора, които ще си го изкарат на нощният транспорт. И на служителите, които го задвижват.
  Да си го кажем направо – прекалено сме прости за подобно нещо. Ти сигурно си бил в цивилизовани градове, дето не заколват шофьор или не разстрелват ватман по последните спирки, след което да хвърлят тялото насред центъра. Не че посред бял ден не се случва, но през нощта ще стане страшно.
  И на мен ми се случва да чакам на спирка и да пререждам красиви момичета (то отстъпваш, отстъпваш, но накрая ти писва) за да се кача на такси, но все пак…
  Ето защо гласувам против тази, иначе много хубава идея.

 • Reply MARFI 17.06.2008 at 17:31

  Дори в Атина няма нощен транспорт за целия град. Нека на първо място всички да почнат да си дупчат билети, пък после изкарай една категория Д и Е и да ти връчат един стар Икарус и да извозваш хора на смени :) Браво за поредната петиция, която няма да успее, защото СКГТ е частна фирма и си гледа интереса, а той не е съврзан с плащане на нощен труд.

 • Reply Богомил "Бого" Шопов 17.06.2008 at 17:22

  Това не е точка за сравнение, но наистина правя проучване сега, но в градовете в които има е наистина полезен, поне от личен опит го казвам.

 • Reply Любо 17.06.2008 at 17:13

  Не мисля, че в много от градовете в Европа има нощен обществен транспорт.

 • Reply nage 17.06.2008 at 15:25

  според мен не трябва прекалено много да се замисляме – тип „автобусите ще пътуват празни“, „никой няма да дупчи билет“, „ще се возят пияни, които ще трошат“. нощните линии са стандартни изисквания на всеки нормален европейски град и липсата им в София е една от брънките, поради които столицата ни наскоро бе обявена за най-неприятното място за живеене в ЕС. Просто трябва да се мисли напредничаво, а не с презюмпцията, че хората около нас са прасета, които трябва да бъдат ограничавани. Имайте малко повече вяра в тях, в нас!

 • Reply dia 17.06.2008 at 14:10

  Свежо: това е страхотна идея.

 • Reply Любо 17.06.2008 at 14:50

  Според мен не е необходимо. Автобусите ще се движат празни. За тази цел има таксита.

 • Reply Богомил "Бого" Шопов 17.06.2008 at 12:49

  Напротив, мисля, че има начин да печели доста по-добре от ‘редовните линии’.

 • Reply Ворце 17.06.2008 at 12:45

  Като човек, който доста често се прибира късно нощем, тази идея ме изкушава, но има доста пречки, за да бъде реализирана.
  Нощният транспорт ще бъде нерентабилен и общината ще бъде против. Весо е прав, че „нощната клиентела“ в повечето случаи хич не е лицеприятна и това буди тревога за сигурността.

 • Reply moeto ime 17.06.2008 at 9:07

  СКГТ през нощта ? Хаааааааа ха ха ха, те през деня не могат да се организират, чаках по 30 минути автобус които минава на 5 минути в натоварен час. Още повече с цена от 1 лв. мисля, че принуждават хората да се движат с личните си МПС-та в центъра. Така после да не се чудят защо е задръстено от автомобили … 1 лв. за мизерия и чакаш като луд по спирките … ДА, ДА …

 • Reply Весо 17.06.2008 at 8:36

  И кой ще ги кара тея автобуси?

  1 шофер 5 охрана ще трябват!

  А когато се качи на автобуса отруден блогър в краката му ще повръщат препили студенти!

  Отделно:
  – разходи > приходи
  – Летище София не бачка през дебрите на ноща (освен в извънредни ситуации)
  – Младите хора в България търсат начини за превоз тъй-като 10км с кола на бензин в София са 2.5 лв.

  Поздрави, но съм против

 • Reply gotha 16.06.2008 at 18:55

  Мен, ама никак не ме радва идеята да се налага да чакам до 5 сутринта за да мога да се прибера да поспя. Въпреки че не съм от София, доста често се налага да кисна в някоя кръчма или на пейка до сутринта.
  Подкрепям идеята на 100%

 • Reply stanislav 16.06.2008 at 17:18

  Свежо: Аз съм с 2те ръце за.

 • Reply Богомил "Бого" Шопов 16.06.2008 at 16:00

  То е комплексно. Аз лично предпочитам да пуснат нощните линии сега, а не след като се оправят, защото скоро няма да стане. Искаме ги сега !

 • Reply Венци-fen 16.06.2008 at 15:58

  Те нека да оправят първо дневния транспорт.Като цяло си мисля, че най добре е да има нощно метро, естествено когато направят линиите до повечето квартали.

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.