Петиция, но със цел: Градски транспорт и през нощта

За какво е петицията

Крайно време е в София да има нощен транспорт. Всички искаме да можем да се прибираме по всяко време на денонощието с градски транспорт.

Предложението, което отправяме е следното:

– Да се въведе схема на движение на градския транспорт в София в часовете след приключване на нормалния (към момента) график;
– Да се обхванат всички зони на столицата, най-вече достъпа до отдалечени квартали и до точките на интерес – (център, гара, автогара, аерогара);
– Да се предложи подходяща ценова рамка за нощните превозни маршрути, както и компенсация на служителите на градския транспорт, обслужващи тези линии;

Какво ще помогне това?

– Бърз и евтин транспорт в Столицата през нощта;
– Още една крачка към превръщането на София в модерен европейски център;
– Осигуряване на достъп до летището и гарата на всички гости на София през цялото денонощие.
– Насърчаване младите хора да гледат на обществения транспорт като на приемлива възможност в живота;
– Допълнителни средства в бюджета на ‘Столична компания за градски транспорт’, които да може да реинвестира в подобряване на обслужването и на автомобилния парк.

Ако и вие искате това да се случи, най-малкото можете да подпишете петицията.

42 мнения за “Петиция, но със цел: Градски транспорт и през нощта

 • Reply Joro 26.06.2008 at 10:33

  Не само нощtен, а в всяка европеиска столиьца транспорта върви пооне до 1 през нощта – дори и в Солун.

  СПОМНЯТЕ ЛИ СИ ПРЕЗ 2000 ГОД. след ватманските убииства те обвиниха първонаьчално пътницьи и затова транспорта започна да се прибира 1 час по рано вечер и да тръгва 1/2 час по късно сутрин!

  ПИТАМ : Защо след като се разбра че не пътниьци са убили ватманите а техен колега от ревност НЕ НИ върнаха транспорта – това си е живо ограбване и здраво рамо за Бакшишите.

  Къде отиват парите от направо смазващата реклама в Градския Транспорт???
  СКГТ трябва да се премахне и транспорта да се демонополизира тотално.
  1 лв. за билет е направо лудост за сегашната мизерна услуга.

  Коментар

 • Reply Аз 25.06.2008 at 14:28

  RoukaBG: Явно ти е доста трудно да разбереш хората, които се изказват с по едно или две изречения и трябва да ти се обяснява като на малките деца………. За което аз обаче не смятам да отделям от времето си. Със сигурност който е искал, ме е разбрал вече. Хайде със здраве :))

 • Reply RoukaBG 23.06.2008 at 18:26

  Едно време нямаше таксита, но пък бяха на мода „Щурците“.

  „Веселина, Веселина,
  ти си весела душа.
  Веселина, Веселина,
  да се любиме пеша…ааааа :)

  „Много е лесно да се дават идеи когато не си зад волана или живееш в чужбина. А относно това за таксиджиите – те работят по собствено желание.“ Не подлежи на коментар, освен като бисер на мъдростта?!

  ха,ха,ха- освен таксиджиите, които работят по собствено желание всички други работят насила и ни заплати, ни рушвети, ни бой ги оправя :)

  Супер. никой да не работи без желание и всички да се любят пеша. Поздрави :)

 • Reply елеонора 23.06.2008 at 0:00

  АЗ СЪМ ПРОТИВ ТАЯ ПРОСТОТИЯ И ДЕТСКА ГЛЕЗОТИЯ НА ХОРА, КОИТО НЕ МОГАТ ДА СЕ ОРГАНИЗИРАТ ДА СИ СЪБЕРАТ 5 ЛЕВА, ЗА ДА СЕ ПРИБЕРАТ С ТАКСИ, И НЕ СМЯТАМ ДА ДАВАМ ОБЯСНЕНИЯ НА ПРОСТАЦИ, КОИТО НЕ ЗНАЯТ КАКВО Е БАЩА ТИ ДА СЕ ПРИБЕРЕ КАТО ПРЕБИТ СЛЕД ЕДНА ТАКАВА ДНЕВНА СМЯНА, НАСЛУШАЛ СЕ И НАГЛЕДАЛ СЕ НА ПРОСТОТИИТЕ НА ЕДИН НЕБЛАГОДАРЕН НАРОД!!! А ТАКСИДЖИИТЕ СИ ПОЕМАТ РИСКА – ТЯХНАТА ТАРИФА ПОНЕ Е ПО-ВИСОКА ПРЕЗ НОЩТА! ОСВЕН ТОВА ТЕ НЕ СЕ ВОЗЯТ С 50 МИРИЗЛИВИ БЕЗДОМНИКА, 20 БИЕЩИ ЦИГАНЬОРИ И ЗА КАПАК ПОВРЪЩАЩИ СТУДЕНТИ, КОИТО ДАЖЕ НЕ ЗНАЯТ КЪДЕ СЕ НАМИРАТ !!!

 • Reply мариана 22.06.2008 at 21:26

  Абсолютно „за“ съм, защото е абсолютно задължително една европейска столица да е оборудвана с подобно елементарно удобство. И да не изнудва гражданите си да пълнят гушите на таксиметровите фирми.
  Не мога да повярвам, че има хора против тази кауза. Това е признак за неизкореним назадничав провинциализъм и тесногръдо мислене, независимо от доводите. Честно, изобщо не ви разбирам, освен ако не сте „бакшиши“, родствено свързани със СКГТ или пък тайничко бленувате албански лайфстайл.

 • Reply Аз 20.06.2008 at 22:23

  Много е лесно да се дават идеи когато не си зад волана или живееш в чужбина. А относно това за таксиджиите – те работят по собствено желание.

 • Reply mihol 20.06.2008 at 16:50

  Свежо: В понеделник 8:30 всички пред община Бургас !!! В Коритаров лайф- бащата на Мишо ЦОНКОВ ще говори с Коритаров на площада. ДА ГО ПОДКРЕПИМ!!! ПОКАЖЕТЕ, ЧЕ ОБИЧАТЕ БЪЛГАРИЯ!!!!
  http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=263883

 • Reply az 20.06.2008 at 11:57

  http://forum.gtsofia.info/index.php?showtopic=244&st=80&#entry71186

  Tук има 4 страници коментари, може да ги видите

 • Reply Филип 20.06.2008 at 11:54

  И на мен ми харесва идеята. Никой не е казал нощните автобуси да са на всеки 5 минути. И на два часа един автобус да минава, пак е ок. А онова за близките на шофьорите, които давали нощни дежурства… Смях. Ми близките на таксиджиите?

  Всъщност по-добре да пуснат нощни маршрутки :)

 • Reply Albinos 19.06.2008 at 21:07

  Защо пък не. Нека си улесним живота. В повечето големи европейски градове и столици има нощен транспорт – Париж, Лондон, Мюнхен, Будапеща, Виена, Бърно и др. Добре ще е след полунощ, той да се движи на кръгъл час по най-натоварените линии на автобусите, тролеите и трамваите, както и метрото. Билетчето за нощните превози примерно нека струва двойно (2 лв.). С две ръце подкрепям кампанията, дано да има успех!

 • Reply Това е блог. Транспорт през нощта в София в Личен блог на Богомил "Бого" Шопов. 19.06.2008 at 13:06

  […] 2. Споделете мнение “За” или “Против” тук, за да можем да направим по-подробен анализ на […]

 • Reply Kidon 19.06.2008 at 10:40

  @RoukaBG – не съм искал да се заяждам и се извинявам за по-острия тон, който използвах, но уважавай мнението на другите.

 • Reply SSH_ON 18.06.2008 at 21:34

  Общо взето гледам да избягвам подобни превозни средства, но по принцип идеята не е лоша. С новите билетчета по левче, трябва да има пари и за нощни курсове.

 • Reply RoukaBG 18.06.2008 at 19:59

  ред 7 електроенергията. Да се чете- Енергодобивната промишленост.Предполагам, че всички се сещат какво съм имала пред вид, доуточнявам за заядливите :)Поздрави

 • Reply RoukaBG 18.06.2008 at 19:56

  @Аз,

  аз съм мед.сестра, а съпруга ми е лекар и м, ного често дежурствата ни се разминават, а и не сме само ние.И не е само нашият бранш, в който се работят нощни смени.

  Явно си твърде млад и не си даваш сметка колко много нощен труд се полага твърде много сфери и навсякъде по света.

  И пожарникарите и полицаите, гражданска защита, медицината,
  електроенергията,транспорта,митници, граници, противоземетръсни служби, бармани и сервитьори, пазачи, готвачи…невъзможно е да ти изброя всички професии, които са свързани с нощният труд. И не всички дежурства започват в 7вечерта и свършват в 7 сутринта и ползват дневният транспорт. Помисли и за тези хора, на които им се налага да ползват транспорт и през ноща и то за да отидат или да се приберат от работа. Не всичко е забава в този живот.И не е справедливо да пращаш тези хора на таксита, защото с тези заплати, които се получават в България, аз като мед. сестра,
  ако трябва да ползвам такси или личен автомобил заплатата няма да ми стига само за да отида на работа.

 • Reply Kidon 18.06.2008 at 14:31

  @RoukaBG – Едно е да си изкажеш мнението, съвсем друго е да се правиш на много умен и да плюеш наляво и на дясно. Това, че съм против си е лично мое мнение и трябва да го уважаваш по същият начин, по който аз уважавам твоето.
  В противен случай пали автобуса и вози който и когато искаш…

 • Reply turin 18.06.2008 at 12:13

  Идеята е добра, подкрепям. Относно това дали ще е рентабилно — никъде публичният градски транспорт не е рентабилен. Особено като добавим към сметката метрото, винаги като цяло градският транспорт е на дотации.

  А за това че има повече натоварване за шофьорите и повече рискове през нощта — за тов аси има по-високи надници, нормално е. Общината ще плаща повече, за да има нощен транспорт.

  И не, общината не е да няма пари — има, просто ги управлява зле (или ги краде, нямам идея кое от двете е точно).

  Нощта си е съвсем нормална част от денонощието, не виждам защо трябва да остава старото налагане на дневен режим на населението „сега ще работиш, а сега ще се прибираш в квартала и ще спиш“.

  Не съм съгласен и че трябва да се атакуват недупчещите билети. Аз също понякога пътувам без билет и не ме е срам изобщо от това. Жена ми преди няколко години лежа в болница, заради силна настинка от продънен трамвай, в който навяваше сняг даже. Да не говорим, че след 17 часа човек не може да си купи билет, защото будките са затворени, а транспортът си продължава още няколко часа (и водачите масово нямат билети). Ай сиктир, ще им дупча билет за такава услуга!!!!

  Въпреки че, макар да съм с две ръце „за“ нощен градски транспорт, не виждам как конкретно може да стане. В общината единственото, което се гледа, са предстоящите избори. Най-много да намажем с нещо предизборно и като якият батко стане премиер, всичко да се върне пак.

 • Reply RoukaBG 18.06.2008 at 12:13

  Извинявайте, пак аз, но понеже се ядосах на някои „мъдреци“ и пропуснах да кажа, че съм ТВЪРДО ДА, за нощен транспорт в столицата.

  И няма нужда да се коментират подпийналите, защото водача има ЖСМ и винаги може да потърси съдействие от полицията, а
  и не оамо пияни простаци пътуват през ноща. Винаги ще се намерят и читави граждани, които да се намесят и да помогнат на шофьора или пътник.

  Не сме нация само от боклуци- Дявол да го вземе…

 • Reply RoukaBG 18.06.2008 at 12:05

  Недоумявам защо българина никога не изхожда от собственият си хал, а веднага почва да сравнява с Европа или Америка.

  По какво българина е равен с тях? Със стандарта си на живот, със заплатите, с възможностите за уикенд и годишна ваканция, с пътищата си, с платежоспособността си,здравеопазването или с какво? Кажете ми с какво, че не мога да се сетя.

  А бе, гледайте си нащето дередже, бе. Има ли пътници през нощта? Има. Щом има нужен е и транспорт.Може да не е метро или автобуси, но общината може да пусне пробно маршрутки,
  на всеки час, да наблюдава един месец пътникопотока и да решава проблема. Че защо сте данъкоплатци, бе, да Вий… в умниците?

  Във Франция, в общината в която живея има маршрутки на всеки 15 мин., безплатни, уважаеми г-жи и г-да данъкоплатци.Така и най- бедният и най- безотговорният могат да отидат на работа, на училище и няма нужда да крадат или да лъжат, защото общината им спестява това унижение.

  Защо плащате данъци на общината и държавата, за да бъдете тормозени, или за да Ви се удовлетворяват нуждите?

  И недоумявам как най- неоправданите винаги намират оправдания и проявяват разбиране към ония, на които не им пука за тях. Всъщност в медицината това се нарича мазохизъм или Стокхолмски синдром- обикнали сте си мъчителите.

 • Reply Аз 18.06.2008 at 11:55

  Полицаите и лекарите спасяват човешки животи

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.