Има нещо гнило в Европа и в света

Накъде отива Европа, че и другата част от Земята?

Манията за шпиониране нараства. Правителствата и големите фирми регистрират, наблюдават и контролират действията ни все по-задълбочено. Без значение какво правим, на кого се обаждаме, къде ходим, с кого сме приятели, какви са интересите ни, в кои групи участваме – „Големият брат” правителството и „малките братя” от бизнеса знаят всичко това с все повече подробности.

Произтичащата липса на поверителност излагат на риск свободата на изповедание, свободата на словото, както и работата на лекари, помощни центрове, адвокати и журналисти.

Наблюдението, недоверието и страха постепенно превръщат обществото ни в един цял некритикуващ консуматор, който “няма какво да крие” – в отчаян опит за постигане на тотална сигурност – е готов да отстъпи свободите си. Ние не искаме да живеем в такова общество!

Хората, които постоянно се чувстват наблюдавани не могат да се борят свободно и храбро за правата си и за едно справедливо общество. Ето защо масовото наблюдение заплашва същостта на демократичните и отворени общества. Не искам да се връщам години назад, но сме тръгнали точн натам – да назад към онези времена на диктатура и на нарушаване на правата в името на измислена сигурност и на измислени заплахи.

Именно, защото хората не искат това да се случи на тях, решихме да направим нещо, което до сега не се е случвало.

Всички да излезем на улиците на определен ден по едно и също време и да кажем, че искаме да живеем свободно, а не да се страхуваме.

Денят не е само за протест, а е ден да покажем, че искаме да сме свободни всеки по свой мирен начин. Било с парти, било с поход, било с транспаранти, било с окчаване на знаме на терасата – всеки както желае.

Всеки иска да е свободен, нали – време е да го покажем.

Денят е 11 октомври – над 300 000 европейци ще излязат по улиците на стoлиците на Европа – милиони ще направят друго за да ги подкрепят – станете и вие, част от това:

/Кликнете на картинката за да отидете на сайта на инициативата/ или посетете http://svobodata.org

До блогърите:
Помогнете да разпостраним тази новина. Знам, че всеки си има собствен начин за изразяване, затова ви моля да напише всеки какво е свободата за него и да сложи банер към сайта на инициативата за България. Всеки направил го, освен благодарности, ще бъде споменат в препратка на сайта, като партньор. Благодаря !

15 мнения за “Има нещо гнило в Европа и в света

 • Reply Свобода, а не страх 2009 в Блог на Богомил "Бого" Шопов 13.08.2009 at 12:08

  […] включи в протеста “Свобода, а не страх”. Както споменах и миналата година по същото време, има нещо гнило в Европа, че и у […]

 • Reply Genadi 09.10.2008 at 13:53

  Вече и аз ви подкрепям!

 • Reply НЕстандартно | АНТИ 27.09.2008 at 18:41

  […] смее да критикува правителството. Интересно и дали на 11 октомри ще отиде на протест ?Тя и от край време говореше доста по-смислено от […]

 • Reply molif | bg » За свободата… 08.08.2008 at 12:05

  […] е много неща. Но наскоро Бого Шопов попита какво означава свободата и за […]

 • Reply Селин 03.08.2008 at 12:21

  Имам един безкрайно тъп въпрос. Ако работиш с WordPress.com, можеш ли да ми кажеш как да сложа това лого в блога си, не в пост, а отстрани, при това така че като се кликне на него, да се отива в сайта Svobodata.org ? Сигурно е с някакъв код, който аз не знам. :( Отново се извинявам за глупавия въпрос. :(

 • Reply Свобода, а не страх | трънки и блогинки 02.08.2008 at 13:08

  […] е застанал начело на (поредната) инициатива срещу безмозъчната […]

 • Reply Lindeas 31.07.2008 at 16:03

  Свобода, а не страх!…

  Всеки иска да е свободен. Свободата като дума е част от разговорния ни набор, но не всеки се замисля дали наистина е свободен. Защото едно е…

 • Reply С.Ганчев 30.07.2008 at 10:27

  И аз мисля,че тази жажда за информация,лични данни и др.под. от страна на властта/национална и световна/има или би могла да има нездрав характер,въпреки че приемам необходимостта от събирането й за благото на обществото и всички нас,които трябва да имаме сигурност.

 • Reply Миглен 30.07.2008 at 1:53

  Свободата Санчо……

  За мен свободата още от девети клас в часовете по “Свят и Личност” доби точно значение:
  Свободата се простира дотам, откъдето започв…

 • Reply Xunap 29.07.2008 at 18:05

  Значи сега да не ставаме параноични. Лично на мен не ми дреме, че може би някой може би ми подслушва телефона, тъй като няма какво толкова да крия. Какво ще чуе? Как съм прибрал яденете в хладилника. Или дай да се видим в 18.30 да ми дадеш калъфа за китарата. От кой магазин взе оня тунер?

  Я да помислим малко. Накъде сочи векторът на историята? Към повече свобода, а не към по-малко свобода. Дреме ми, че МВР ми има биометричните данни. И какво като ги има? С това заплашена ли е свободата ми? Ако има камери на кръстовищата това означава ли, че някой ще дойде посред нощ и ще ме откара в лагер?
  Изобщо това ми прилича на поредната истерия, привнесена от САЩ и Великобритания. В момента у нас има по-тежък проблем за решаване, а не да се дърляме за камерите по улиците.
  Въпреки това трябва да кажа, че не ме кефи властта пък да има чак толкова информация за мен. Не щото нещо ще ми направят, а че един ден МРВ министъра може да я даде на някакви криминалнит типове и тогава ще стане зле. Това е нашенският вариант. За разлика от САЩ, където имат параноята, че правителството иска да ги пороби.

 • Reply 11.10.08 - Свобода, а не страх « AVANGARDISCO 2 29.07.2008 at 11:45

  […] Има нещо гнило в Европа и в света – има разбира се и всичко това предполагам се досещате от къде идва и защо. […]

 • Reply Мишо 28.07.2008 at 22:57

  Бого, проблема е че не става по мирен начин! Колко акции и подписки бяха подети и накрая нищо не се получава. Трябва да се съберем много хора, да стане мелето и това ще има голям обществен отзвук по света. Това е положението, за свободата трябва да се борим! Не е безплатна.

 • Reply Китен 28.07.2008 at 21:23

  Всеки иска да е свободен! – mishef.com/?p=155

 • Reply Всеки иска да е свободен! | Уеб дизайнер блогва 28.07.2008 at 21:02

  […] а не страх: http://www.svobodata.org Има нещо гнило в Европа и в света: http://www.bogomil.info Вижте подобни статии13.07.2008 – Колегите говорят – от 11, 12 […]

 • Reply Алекс К. 28.07.2008 at 19:33

  Нямям време да пиша точно сега, но ще подкрепя инициативата с две ръце. Добавям банерчето и на 11 октомври съм на пейка-парти против глобалния надзор!

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.