Има нещо гнило в Европа и в света

Накъде отива Европа, че и другата част от Земята?

Манията за шпиониране нараства. Правителствата и големите фирми регистрират, наблюдават и контролират действията ни все по-задълбочено. Без значение какво правим, на кого се обаждаме, къде ходим, с кого сме приятели, какви са интересите ни, в кои групи участваме – „Големият брат” правителството и „малките братя” от бизнеса знаят всичко това с все повече подробности.

Произтичащата липса на поверителност излагат на риск свободата на изповедание, свободата на словото, както и работата на лекари, помощни центрове, адвокати и журналисти.

Наблюдението, недоверието и страха постепенно превръщат обществото ни в един цял некритикуващ консуматор, който “няма какво да крие” – в отчаян опит за постигане на тотална сигурност – е готов да отстъпи свободите си. Ние не искаме да живеем в такова общество!

Хората, които постоянно се чувстват наблюдавани не могат да се борят свободно и храбро за правата си и за едно справедливо общество. Ето защо масовото наблюдение заплашва същостта на демократичните и отворени общества. Не искам да се връщам години назад, но сме тръгнали точн натам – да назад към онези времена на диктатура и на нарушаване на правата в името на измислена сигурност и на измислени заплахи.

Именно, защото хората не искат това да се случи на тях, решихме да направим нещо, което до сега не се е случвало.

Всички да излезем на улиците на определен ден по едно и също време и да кажем, че искаме да живеем свободно, а не да се страхуваме.

Денят не е само за протест, а е ден да покажем, че искаме да сме свободни всеки по свой мирен начин. Било с парти, било с поход, било с транспаранти, било с окчаване на знаме на терасата – всеки както желае.

Всеки иска да е свободен, нали – време е да го покажем.

Денят е 11 октомври – над 300 000 европейци ще излязат по улиците на стoлиците на Европа – милиони ще направят друго за да ги подкрепят – станете и вие, част от това:

/Кликнете на картинката за да отидете на сайта на инициативата/ или посетете http://svobodata.org

До блогърите:
Помогнете да разпостраним тази новина. Знам, че всеки си има собствен начин за изразяване, затова ви моля да напише всеки какво е свободата за него и да сложи банер към сайта на инициативата за България. Всеки направил го, освен благодарности, ще бъде споменат в препратка на сайта, като партньор. Благодаря !

Влезте в общността на блога ми.
8269 човека го направиха от 2004 година досега! Запишете се и получавайте нови материали от време на време.
Аз мразя спама. Няма да получавате такъв от мен.

15 мнения за “Има нещо гнило в Европа и в света”

 1. Имам един безкрайно тъп въпрос. Ако работиш с WordPress.com, можеш ли да ми кажеш как да сложа това лого в блога си, не в пост, а отстрани, при това така че като се кликне на него, да се отива в сайта Svobodata.org ? Сигурно е с някакъв код, който аз не знам. :( Отново се извинявам за глупавия въпрос. :(

 2. Pingback: Lindeas
 3. И аз мисля,че тази жажда за информация,лични данни и др.под. от страна на властта/национална и световна/има или би могла да има нездрав характер,въпреки че приемам необходимостта от събирането й за благото на обществото и всички нас,които трябва да имаме сигурност.

 4. Pingback: Миглен
 5. Значи сега да не ставаме параноични. Лично на мен не ми дреме, че може би някой може би ми подслушва телефона, тъй като няма какво толкова да крия. Какво ще чуе? Как съм прибрал яденете в хладилника. Или дай да се видим в 18.30 да ми дадеш калъфа за китарата. От кой магазин взе оня тунер?

  Я да помислим малко. Накъде сочи векторът на историята? Към повече свобода, а не към по-малко свобода. Дреме ми, че МВР ми има биометричните данни. И какво като ги има? С това заплашена ли е свободата ми? Ако има камери на кръстовищата това означава ли, че някой ще дойде посред нощ и ще ме откара в лагер?
  Изобщо това ми прилича на поредната истерия, привнесена от САЩ и Великобритания. В момента у нас има по-тежък проблем за решаване, а не да се дърляме за камерите по улиците.
  Въпреки това трябва да кажа, че не ме кефи властта пък да има чак толкова информация за мен. Не щото нещо ще ми направят, а че един ден МРВ министъра може да я даде на някакви криминалнит типове и тогава ще стане зле. Това е нашенският вариант. За разлика от САЩ, където имат параноята, че правителството иска да ги пороби.

 6. Бого, проблема е че не става по мирен начин! Колко акции и подписки бяха подети и накрая нищо не се получава. Трябва да се съберем много хора, да стане мелето и това ще има голям обществен отзвук по света. Това е положението, за свободата трябва да се борим! Не е безплатна.

 7. Нямям време да пиша точно сега, но ще подкрепя инициативата с две ръце. Добавям банерчето и на 11 октомври съм на пейка-парти против глобалния надзор!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.