Писмо до евро-депутатите ни

Здравейте,
Пиша ви отново по повод на Телеком пакета, който ще се гласува утре и в
него присъстват отново много неща ограничаващи свободата на гражданите в
Интерент и правата на гражданите изобщо.

Нещата, които предстоят да се приемат са равносилни на това някой да
чете писмото, което изпращате и в зависимост какво сте написали да ги
изпраща към различни инстанции. Разбира се има и други аспекти на
проблема, които приложими в местното законодателство, биха служили за
цели различни от това да се борим срещу престъпленията.

Молим ви, за да не се случи това, да гласувате за тези 2 защитни
предложения на гласуването утре.

Това са:

1
––––
В доклада на Харбър (Harbour report)
am.101=111=117 и am.102=12=118 (against „net discrimination“) и am.
62=94=104=119 (оригиналното предложение 166, за което вече съм ви писал)

2
–––––-
Trautmann report: am.2=5=6=9 (оригиналнното предложение 138)

Ето тук е и списъка за гласуване с всяко предложение и с това кое защитава потребителите на Интернет и кое не:
По доклада на Харбър
По доклада на Траутман

Ако имате въпроси, ще се радвам да им отговоря.

С уважение,
Богомил Шопов
„Електронна граница“
0897 615128
–––––

Малко предистория
В края на септември Европейския Парламент гласува на първо четене промени в серия от директиви, наречени телеком пакет, а именно:

2002/19/EC (‘the Access Directive’);
2002/20/EC (‘the Authorisation Directive’);
2002/21/EC (‘the Framework Directive’);
2002/22/EC (‘the Universal Service Directive’);
2002/58/EC (‘the Eprivacy Directive’).

Основната идея на тези директиви е да работят за подобряване на услугите в името на гражданите на ЕС, да правят живота им по-лесен и да ги защитават, като въвеждане на номер 112 и възможността за прехвърляне на номер от един оператор на друг,

Част от предложените промени засягат и Интернет като среда и като начин за работа. Много от тях, предвиждат тотално нарушаване на човешките права и на законовите традиции в Европа, като:

* – Забавяне на определени технологии или спирането им изцяло, за да се предотврати “нарушаване на интелектуалните права”, което директно означава нарушаване на неутралитета на мрежата и нарушаване на работата на компаниите работещи с тях, както и на хората ползващи ги ежедневно. Започва се контрол върху технология и върху преносна среда, с идеята че евентуално може да се случи ‘нарушаване на интелектуални права’.
* – Сътрудничеството между доставчиците на Интернет и издателите на съдържание, ще бъде засилено насила, за да може при филтрацията на трафика доставчикът да може да разбере това съдържание ‘законно ли е или не’ и дали може да се разпространи по Интернет.
* – Контрол от страна на доставчиците върху техните клиенти с цел следенето дали съдържанието което се изтегля от потребителя е ‘законно’ или не.
* – Всички потребители на Интернет ще бъдат задължени да поставят шпионски софтуер на компютъра си, които да следи за наличието на ‘незаконно’ съдържание на техните компютри.
* – Ако потребителят има такива ‘нарушения’, освен, че ще бъде преследван законно за действия които не са доказани от съд, но и достъпът му до Интернет ще бъде спрян.
* – Ще изместят преценката кое е законно и кое не от ръцете на правосъдието към кварталния ви доставчик на Интернет и ще смени правния статус на доставчика на Интернет, който за момента е само ‘преносна среда’

Това са само част от предложенията за промени, но те показват най-ясно опасностите за нарушаване на правата и на потребителите, и на бизнеса.

По време на първото гласуване ЕП успя да намери златната среда, в това и потребителите да бъдат със защитени права, и издателите на съдържание да бъдат доволни от клаузите в директивите, приемайки 2 предложения, които служат като защитна стена за правата на гражданите в Интернет, които впоследствие БЯХА ПРЕМАХНАТИ от списъка с гласуване, но благодарение на усилената работа на много огранизации, те отново са тук и са посочени в препоръките за гласуване.

Всичко се решава утре. А знаем какво ще се случи у нас, ако закона развърже ръцете на хората, които искат да подслушват Интернет – вече го видяхме в ЗЕС и петте опита за поправката му. Сега в този пакет, нещата са много по-страшни. Тук СТАВА ДУМА ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО ЗА КОМУНИКАЦИТЯ, а не само за трафичните данни.

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.