Промяна в закона за автомобилните превози – какво става с билетчето

Каква е ситуацията, която доведе до тази малка борба и до предложение за промяна в закона за превозите:

Сигурно сте пътували в автобус скоро и може би сте се зачитали в билета. Там с думи прости пише, че дори и да сте си платили, нито можете да върнете билета, нито можете да го презаверите (с повечето превозвачи), нито ако изпуснете автобуса, можете да използвате платения маршрут.

Какво е предложението?
При закупуване за билета, ако изрично не се посочи от пътника не се слага дата и час на пътуване.

Аз си купувам ваучер за пътуване от София до Варна и мога да го заверя за когато искам, ако разбира се има свободни места за пътуване. Ако няма лице, което да завери билета, това може да се направи от водача, в случай, че отново има свободни места. Ако например искате да пътувате в 2 часа през нощта от Горно нанадолнище до Враца, можете с този ваучер да се качите и да бъде заверен от водача, защото в 2 часа, не може да има касиер, който да ви издаде билета.

– Ако пътника си е закупил билет за дадена дестинация и за даден час и не успее да изпълни този маршрут, да има право да презавери билета си за друго време до 48 часа след датата и часът посочени на билета.

Тоест, ако сте си купили билет от София до Варна за 3. март в 12 часа и го изпуснете, този билет да важи до 5. март в 12 часа, ако компанията превозвач има свободни места.

Закупилия билет има право да презаверява билета си, ако превозвача има свободни места за желаната дестинация, както преди датата и часът посочени на билета, така и до 48 часа след датата и часът посочени на билета.

Стъпки:
1. Изпратено е запитване до КЗП, относно принципния случай описан в началото;
2. Подготвя се законопроект за промяна в закона за автомобилните превози, който ще бъде внесен в деловодството на парламента;

2 мнения за “Промяна в закона за автомобилните превози – какво става с билетчето

  • Reply Богомил "Бого" Шопов 20.08.2009 at 11:30

    Това вече влиза в друга материя

  • Reply Марто 20.08.2009 at 10:31

    Много добре! Но виждам някой вратички. Например при презаверка компанията превозвач може да откаже с това, че няма свободни места, а реално да има.

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.