За банката и кризата

Имам известни затруднения, след като останах без работа с внасянето на огромната вече вноска за апартамента и си рекох, що да не питам банката да намерим някакъв начин да правим нещата.

Първо им писах мейл, на който ми отговориха много бързо с информацията, която исках. След това ми поискаха ЕГН и телефонен номер, за да може да влезем в детайли. Дадох им ги, де :)

Обадоха ми се и ми казаха, че моята работа не може да стане – ако искам да плащам малки вноски, трябва да се предоговори кредита, да се ходи пак при нотариус, да доказвам доходи, дето вече ги нямям и в крайна сметка да платя около 2500 лева за цялата „услуга“. Имало обаче възможност, която предлагат заради КРИЗАТА (?) да се намали за известен период вноската.

Отидох аз в клона на банката и се оказа (о чудо), че наистина има такава възможности. За 6 месеца ми намаляват вноската със 100 Е, плащам 30 лева такса и си гледам работата 6 месеца. После след като минат тези шест месеца в продължение на 8 години, ще трябва да плащам за тази ‘услуга’ и „удоволствие“ само по 25 Е повече, което прави още 2400 Евро отгоре на кредита.

Явно така БАНКАТА се бори с кризата, а не КЛИЕНТА. Освен това трябва отново да доказвам доходите си, защото иначе защо да има причина да се промена нещо, я !

ОСвен всичко това, разрешавам на банката да споделя финансовата ми информация с трети лица и да има правото да разбита търговски тайни за мен от държавните инстритуции, ако се наложило.

ШИТ голям е. Много ще съм благодарен, ако някой ми даде съвет какво да направя за да се измъкна от омагосания кръг в който съм.

11 мнения за “За банката и кризата

 • Reply BORIME4KA 13.04.2010 at 10:54

  Или пък, ако имаш възможност, рефинансираш към друга банка, но всичко зависи от условията, които ще ти предложат там. В общия случай, наистина се концентрирай върху доходите, а не върху инструментите за промяна, щото все си набутан, каквото и да правиш.

 • Reply Ами 13.04.2010 at 10:48

  Когато тегли кредит и го купува това жилище, защо не си зададе въпроса тогава – какво ще правиш, ако останеш без работа? Много хора се мислят за безсмъртни и смятат, че 20-30 години ще плащат вноска, която е повече от 20-30% от заплатата им. Ето го и резултата, не си единствен, но поне си признаваш. За съвет трудно ще намериш, банките си искат кинтите и това е. Ще ти вземат жилището при първа възможност и окото им няма да мигне.

  Успех и дано всичко се оправи!

 • Reply Иво Апостолов 09.04.2010 at 0:21

  Държавата няма право да се меси в политиката на банките. До някъде принципно БНБ може да вляе с различни фискални инструменти (изтегляне на пари от обръщание, пускане на допълнителни, намаляне на лихвени проценти и подобни). Това обаче би било възможно ако нямаше валутен борд. При валутен борд, БНБ няма право да осъществява монетарна и фискална намеса на пазара, освен при така наречения системен риск.

  В твоя случай Бого, банката решава да увеличи риска си (защото забавянето на изплащане или просрочването му във времето го увеличава по презумция), за сметка на печалбата си и най-вече за сметка на текущите си резултати. Защото ако в момента не можеш да им плащаш, влезеш в просрочие, то банката трябва да провизира твоя кредит (да го отнесе в загуба), а банките хич не обичат това.
  От тази гледна точка, при липсата на доходи в момента, най-добре е нищо да не предоговаряш, а да се съсредоточиш в намирането на доходи. Няколко месеца просрочие ще се преживее от банката (с някоя и друга наказателна лихва), стига да успееш да си стабилизираш положението след това. Това разбира се важи, ако имаш проблеми с погасяването в момента. Ако влезеш обаче в просрочие, това се отразява в ЦКР и след това ще ти е много трудно да вземеш други кредити или да рефинансираш сегашния.

 • Reply Димитър Димитров 08.04.2010 at 19:31

  За жалост ситуацията с банките е много зле наистина. Винаги те цакат както си искат, даже се обзалагам, че в договора ти някъде го пише това законно :) Всякаква „предоговорка“ с въпросната банка ще те набута още повече и според мен търси други начини за справяне с проблема. Най-добрия е по-бързо изплащане на заема, но трудно без работа. Малко ме учудва даже как ти дават да променяш вноската. Аз съм на трудов договор, но в града навсякъде се знае, че предприятието в което работя плаща заплати с 3 месеца назад. Дори и за молба за кредитна карта не искат да чуят банките. Дано намериш работа по-скоро. От мен имаш едно стискане на палци по-бързо да намериш.

 • Reply Богомил "Бого" Шопов 08.04.2010 at 13:38

  във всички случаи прецакан е клиента :)

  Мерси за инфото !

 • Reply Darkstar 08.04.2010 at 12:57

  Nqma nachin da ne ti se uvelichat vnoskite pri polojenie che perioda ostava sashtiq. Za po dalag period trqbva da napravish nova ipoteka koto oznachava i taksi. Variant e bankata da ti otpusne po golqm kredit na transhove i parviq transh da pokrie razhodite ti kam notariusa. Tova moje da stane samo ako bankata se saglasi no ako ti vzemat taksa za otpuskane shte te natovari oshte. Za da go napravqt obache opredelqshto shtebade ocenkata na imota koqto ako e po niska kam momenta moje da otkajat ili da iskat doobezpechavane. Uspeh

 • Reply Ivaylo Ivanov 08.04.2010 at 12:32

  Здравей, ситуациите с банките е плачевна. В цял свят лихвата се определя от риска. Към всеки клиент има индивидуален процес на определяне на риска и съответно лихвата. В българия не е така, тук се дават много пари за реклама по телевизията и лихвите и на рисковите и на нерисковите са еднакви, това защото българия е рискова държава ???? WTF.

  Преди време Дянков помоли банките да свалят лихвите, а те му казаха „да си гледа работата“ и че няма правомощия да им влияе.
  Има едно предложение на депутат от АТАКА, да се премахнат таксите предсрочно погасяване. Но закона не мина заради БСП, който изглежда са доволни от това хората да плащат непосилни лихви. Така обеднелия българин пак може да ги избере и да чака Станишев да провежда соц. политика.

  Ако тоя закон бъде приет и с друг закон бъдат намалени нотариалните такси, ще започне великото преселение на кредитите. На това му викам аз пазарна икономика с реална конкуренция.

 • Reply звезди 08.04.2010 at 11:18

  Освен да земеш един автомат и да идеш до банката или … да се махнеш от тая смотана държава.

  Повече от хората работят за банките, вместо за себе си. Моята заплата 90% отива в банката и трябва да караме двама човека само с 10% …

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.