Нивото на българския „уеб“ – абсурда и наградите на БГсайт 2010

След като се оказа, че 90% от сайтовете регистрирани за БГСайт 2010 не са валидни като стандарт и само 3(4) имат мобилна версия, бях леко обезсърчен, но си казах, „какво толкова, има време“, макар, че това едва ли е извинение.(**)


Абсурдът

Като видях, че сайт, който не съществува (*)bacb.bg спечели първото място в категорията за сайт на банкова институция, останах безмълвен. Видях и оценките на журито (много добри до „кърти мифки“).

Реакция
Много мислих как да реагирам, Аз все пак съм част от този конкурс по някакъв начин и съм заложил името си – не че то има някаква тежест, ама както казва един велик човек -„Аз само него си имам“.

Миналата година дори спечелих, награда за „принос към българския уеб“, което ме кара да се замисля, че съм допринесъл и аз за това, което ме кара да се срамувам, а аз не считам, че с действията си или с бездействията си, съм причинил това на Уеб-а :)

Извод
Официално се отказвам от наградата и от участието си в експертното жури, докато нещо не се промени. За да стане това, обаче всички трябва да се опитват да го направят, а не само да изкарват пари, като продават статични HTML файлове на клиентите или като копират западни сайтове, което няма да стане скоро, уви.

Може да ви се струва дребен проблем, но всъщност съвсем не е така. Ще се радвам и журито да сподели, как така не са се сетили да видят този проблем или дали въобще са го гледали, защото процедурата за гласуване не изисква това.

Лоши чувства
Това е позиция против принципи, а не против хора. Ако някой се чувства обиден, това си е негово лично мнение и не е мое. Аз не мога да мразя хората, обичам дори Бил Гейтс !

Не ми е лесно, защото аз бях един от малцината, които бяха убедени, че всичко това (конкурса, идеята за промотиране на уеб в България и т.н) си заслужава.

P.S Може би моята ценностна система е друга и не търпя такива неща, а други да са свикнали и да им се струва нормално.

* – към момента на писане на материала и към момента на гласуването и обявяването на победителите.
** – Стандарта е за уеб-сайтове.

39 мнения за “Нивото на българския „уеб“ – абсурда и наградите на БГсайт 2010

 • Reply Богомил "Бого" Шопов 02.12.2010 at 9:22

  Боби, от време на време се променя нещо, но трябва генерална промяна.

 • Reply Боби 30.11.2010 at 17:03

  За кой чеп да се пише до бсайт с „конструктивни коментари“, ако нищо не се променя година след година?! Защо не променихте журирането след моите коментари? Защо не порязахте PWC? Къде отиват парите, къде е прозрачността? Нямам никакво уважение към хора, които нямат уважение към мен. Някой ще каже – порочен цикъл и ще е прав. Затова избягвам да влизам в такива.

  „правим го от 11 години и трябва да остане такъв“
  АМИН! НЕКА ПРЕБЪДЕ У ВЕЧНОСТТА!

 • Reply in2h20 29.11.2010 at 20:27

  Коментариите ти зад всеки бгСайт са циклични, та вече не ме дразнят. Това което ме притеснява е, че не научаваш нищо от участието си. За какво ползваш кислорода – не ми побира главата.
  Опитай се дневно да казваш по едно хубаво нещо
  Ей така, за спортна слава
  Знам че е кофти атмосферата, никога не е било по-зле и откъм перспективи
  Обаче не става с черногледство, честна пионерска
  Така най-много да си докараш някое хронично заболяване
  Опитай по-оптимистично
  Наздраве

  • Reply Богомил "Бого" Шопов 29.11.2010 at 21:08

   Например? Чакам аргументи? Много лесно е да кажеш нещо или да журураш нещо, без да можеш да се аргументираш.

 • Reply in2h20 29.11.2010 at 15:07

  Да си в журито на бгСайт тази година бе много интересно. Чета че е било по-интересно от да си в експертния съвет (но там изборът е паднал на естетична основа, по красота, последните петима в редицата;–)))

  Номинираните бяха като снимка на пазара бугарски: ако си енергичен и си търсиш работа, няма как да научиш нещо от сайта на работодателя (две банки бяха копирали политика Кадри на компанията майка, но като стигнахме до обявите им за работа, липсваха два критично важни елемента)

  Аз искам това да се промени. Да има смисъл от бг присъствие в мрежата, не само продуктови каталози, дет святкат и се мяткат. Но няма да си върна дипломата, щото ми е пет дни от времето.

  За всичко си трябва време, пък и мислене.
  Най-вече, трябват хора.

  Приятелски съвет
  отвори прозореца, дишни малко великотърновски въздух, да ти потече кислород към мозъка и не ми надничай в чинията на оценяващ.
  Но по български да ми се люспиш и да ми казваш от какво трябва да разбирам, за да съм в жури…слез малко от коня си.

  • Reply Богомил "Бого" Шопов 29.11.2010 at 15:12

   Кислород много имам аз, просто неграмотността на оценяващите ми идва много. :) А щом си се засегнал, сигурно има защо, нали? Да се махнеш от нещо, което не ти харесва, не е отлюспване – виж си в речника.

 • Reply Жюстин 29.11.2010 at 13:13

  Бого,

  Благодаря за откритата позиция и повдигнатата тема.

  Както много хора казаха – какъвто уеб-а – такива и наградите, т.е. наградите са излъчени от гласуването на 50 души, които държа да подчертая че не са само маркетинг и ПР хора, а са ескперти от различни области и заставам зад всяко име от журито. Просто участниците и победителите показват общото ниво.

  За много сайтове има различни корпоративни изисквания. Както казва и Георги В. – наистина при банките те са още повече. Както казва и Здравко – клиентът не винаги иска всичко, иска просто сайт, който са се хареса на шефа и жена му и след това иска да участва в БГ Сайт. Ето така се формира цялата картинка на родния уеб. Сложно е. Хората, които са на този фронт ежедневно го знаят.

  Не искам да омаловажавам мнението ти, Бого, но в случая говорим за един сайт от всички наградени. И ми се струва, че е възможно леко да драматизираме повече от необходимото.

  Кажи ми, че не е добре да има БГ Сайт, че не е добре да има Специални награди, че не е добре плади създатели на сайтове да бъдат насърчавани, да има Уеб семинар, на който да се дискутират важни теми от деня ни.

  Бого, мисля, че да се отрекат нещата и да се вземе шапката е лесното решение. ОК съм, че го правиш. Но някак желанието да се продължи и да се направят нещата по-добре заедно ми се струва по-достойно. Мое мнение.

  Ще вземем предвид всякакви предложения. Но съгласете се, да допускаме само сайтове със 100% валиден код или с мобилна версия е твърде взискателно. Това е масов конкурс, правим го от 11 години и трябва да остане такъв – всеки да може да покаже какво ново е направил, а не елитарен. Елитарния търсете при БУА.

  Благодаря за добрите думи на Калоян, градивните предложения на Dzver и всички, които смятат, че от БГ Сайт има смисъл. Наистина вместо да кометираме анонимно (или не) из блогове ще е по-конструктивно да пишем до info@bgsite.org именно сега, докато идеите и коментарите са пресни, за да може някои неща да се променят през 2011-та.

  Жюстин

  • Reply Богомил "Бого" Шопов 29.11.2010 at 15:14

   Жюстин, аз коментирам този сайт, не другите. Щом това несъществуващо нещо взе първа награда – няма какво да коментирам повече. Нищо лично както казвам за 10 път.

 • Reply Калоян К. Цветков 26.11.2010 at 13:23

  Здравко, дай примери за такива сайтове – ето го списъка с всички участници:

  http://bogomil.info/bgsite/bgsite.php

 • Reply Doriana 26.11.2010 at 13:20

  А какво да кажем за сайта на българския клон на FedEx? Докато не го видите дори не можете да си представите колко зле може да бъде – http://www.flyingcargo-bg.com. Ако някой успее да намери версия на български, нека да я посочи, аз не успях да открия такава. Само за уточнение, общият сайт на FedEx няма версия на български. Това е фаворитът ми за безумен сайт този месец.

 • Reply Здравко 25.11.2010 at 22:39

  Аз ще го кажа от гледна точка на търговеца. Проблемът с повечето сайтове е,че идват едни хора които искат да им се направи един сайт, ама някак си не им се дават повече от 1000 лв. за да стане като хората, а и не им се чака 3-4 месеца за дизайн и изработка.
  А и то там сайта е рекламна брошура, не е кой знае какво и за това на сайтовете се гледа като картинка.

  Като му говориш за интеграция със социални мрежи, CMS, UX и UI както и за web бизнес модел изобщо не схващат за какво им говориш. Важното е „картинката“ да ги кефи, да могат да си го сложат на визитната картичка и ако може да излезе не повече от цената на рекламната им брошура.

  Та това е причината. Или фирмата разчита на вътрешният си Маркетинг и ИТ отдел, или просто не иска да влага средства в това начинания. И докато хората „бизнесмените“ не разберат, че интернет не е само Фейсбук и губене на време а място за реален бизнес, това ще е положението!

 • Reply georgivar 25.11.2010 at 18:11

  Само да кажа, че за unionbank сме им казвали да си оправят домейните, но понеже сами се занимават с хардуерното обезпечаване и системната администрация по някаква причина са решили да няма unionbank.bg (без www). Предполагам, че същата история се е случила и в bacb.

  Което не е оправдание за никой.

 • Reply dzver 25.11.2010 at 18:07

  2009-2010 са години на деградация на българския уеб и завладяването му от локализирани версии на световни сайтове.

  Период на упадък.

 • Reply Момчил 25.11.2010 at 16:18

  Браво, мъжка постъпка.

 • Reply Юлиян 25.11.2010 at 16:00

  В style.css ред 241 .commentlist li {margin-top: 55px;}
  Излагаме се пред чужденците с margin-top 15рх :)

  • Reply Богомил "Бого" Шопов 25.11.2010 at 16:07

   Аз от css не разбирам :)

 • Reply Богомил "Бого" Шопов 25.11.2010 at 15:52

  @Асен – много си прав ! Уви потребителите се ползват само за приходи.

 • Reply Богомил "Бого" Шопов 25.11.2010 at 15:50

  @Асен – да сега работя по темата, да го оправя това, съвсем новичка ми е :)

 • Reply Asen Bozhilov 25.11.2010 at 15:49

  Говорим за използваемост а в същото време в този блог снимките на авторите на коментарите са леко подвеждащи. Снимката е в полето на следващия коментар и е малко трудно да разбера, кой какво е коментирал.

  Относно тези конкурси. Какво очаквате в нашата мила родина, където IT „специалистите“ са занаятчии. Мисленето на повечето места е:
  „Да сложим тук една библиотека защото това е „стабилен“ код и няма много смисъл да мислим.“
  А най-смешни са ми онези XHTML специалисти, които пишат „валиден“ xhtml код, който след това се сервира на браузъра ми като „text/html“ вместо „application/xhtml+xml“ и познайте какво си мисли браузъра ми?
  Този тъпак ми е дал код който не е валиден :D Пародия нали?!?

  И не разбрахте ли че тези конкурси са за маркетинг?!? В тези конкурси се промотират големите фирми и техните продукти. По тези конкурси ходят некомпетентни хора, за които уеб са картинки… Зад понятието използваемост влагат рекламни термини. Тоест сайта е използваем за малоумни рекламни кампании. На кой ли му пука за потребителя?!? Потребителя е онзи тъпак дето ще види рекламата. Той може никога повече да не се върне там, но важното е че я е видял. Тоест хората в рекламния отдел са доволни от техническото си постижение (сайта).

  Винаги също така ми е бил интересен въпроса: „Ние направихме сайт. Как да го популяризираме?“
  Започват да се търсят подмолни начини. Изпращане на мейли, реклами в други малоумни сайтове и шарени страници във Facebook. Никой не осъзнава че съдържанието, използваемостта и достъпността са ужасно важни. Ако има нещо, което ще ме заинтригува в сайта аз вероятно ще дам линк към него. Ще го препоръчам на приятел и съответно в сайта ще има постоянни посещения и ще се популяризира.

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.