Нивото на българския „уеб“ – абсурда и наградите на БГсайт 2010

След като се оказа, че 90% от сайтовете регистрирани за БГСайт 2010 не са валидни като стандарт и само 3(4) имат мобилна версия, бях леко обезсърчен, но си казах, „какво толкова, има време“, макар, че това едва ли е извинение.(**)


Абсурдът

Като видях, че сайт, който не съществува (*)bacb.bg спечели първото място в категорията за сайт на банкова институция, останах безмълвен. Видях и оценките на журито (много добри до „кърти мифки“).

Реакция
Много мислих как да реагирам, Аз все пак съм част от този конкурс по някакъв начин и съм заложил името си – не че то има някаква тежест, ама както казва един велик човек -„Аз само него си имам“.

Миналата година дори спечелих, награда за „принос към българския уеб“, което ме кара да се замисля, че съм допринесъл и аз за това, което ме кара да се срамувам, а аз не считам, че с действията си или с бездействията си, съм причинил това на Уеб-а :)

Извод
Официално се отказвам от наградата и от участието си в експертното жури, докато нещо не се промени. За да стане това, обаче всички трябва да се опитват да го направят, а не само да изкарват пари, като продават статични HTML файлове на клиентите или като копират западни сайтове, което няма да стане скоро, уви.

Може да ви се струва дребен проблем, но всъщност съвсем не е така. Ще се радвам и журито да сподели, как така не са се сетили да видят този проблем или дали въобще са го гледали, защото процедурата за гласуване не изисква това.

Лоши чувства
Това е позиция против принципи, а не против хора. Ако някой се чувства обиден, това си е негово лично мнение и не е мое. Аз не мога да мразя хората, обичам дори Бил Гейтс !

Не ми е лесно, защото аз бях един от малцината, които бяха убедени, че всичко това (конкурса, идеята за промотиране на уеб в България и т.н) си заслужава.

P.S Може би моята ценностна система е друга и не търпя такива неща, а други да са свикнали и да им се струва нормално.

* – към момента на писане на материала и към момента на гласуването и обявяването на победителите.
** – Стандарта е за уеб-сайтове.

39 мнения за “Нивото на българския „уеб“ – абсурда и наградите на БГсайт 2010

 • Reply Калоян К. Цветков 25.11.2010 at 15:43

  Някой може ли да предскаже кога сайт на големите БГ уеб групи (според Гемиус и Нийлсен например – Дир.бг, Икономедия, WMG, Инвестор.бг, Дарик Уеб, Нетинфо и т.н., добавете тези които съм изпуснал) ще мине на HTML5 ? Или да не би да съм изпуснал това паметно събитие :)

 • Reply Богомил "Бого" Шопов 25.11.2010 at 15:40

  Калояне, това е една друга болна тема, аз съм писал доста за т.нар асоциация, но по едно време спрях да се занимавам и с тях.

  Но пък, че блога на Юруков спечели, беше добра новина :)

 • Reply Калоян К. Цветков 25.11.2010 at 15:37

  Сега, разбирам Бого и уважавам решението му. На мен също не ми харесват разни неща в БГ Сайт (в журито, в категориите и т.н.), обаче я сравнете БГ Сайт с безумния конкурс на БУА през лятото ? Точно там става „едни хора се събират да си раздадат едни награди“. Богомил има награда за пренос към българския уеб, а някой може ли да ме освети какво една организация като БУА е направила за БГ уеб? Тази мръсна глупост БУА е май само пишман бизнесмените да си гладят егото че са членове на „Българската Уеб Асоциация“ срещу събирания членски внос ;) Даже на конкурса на БУА сумата за регистрация на участник е по-голяма: знам защото заради едно обещание платих таксата на един участник през 2009 (който пък за радост спечели).

  Ако има недоволни, БГ Сайт са много по-отворени за диалог отколкото БУА, така че ако имате предложения как да се променят нещата, давайте смело ;)

 • Reply Богомил "Бого" Шопов 25.11.2010 at 15:22

  Гонзо, поради тази причина AddBlock е най-сваляното разширение :)

 • Reply Гонзо 25.11.2010 at 15:14

  Дзвер, автоматизирана оценка на достъпността на сайта е трудно да се направи, но може да се оцени прилагането на добри практики. Но като имаме предвид, че абсолютно не-ползваеми рекламни кампании, които са способни да изгонят потребителите на даден сайт (мен поне ме отказват за дълъг период от време), се оценяват от рекламистите като „иновативни“, не знам…

 • Reply Гонзо 25.11.2010 at 15:10

  И аз като Марио имах желание да нахраня техническото качество на сайтовете минала година, но се отказах – видя ми се безсмислено, след като повечето членове на журито са ПР-и, маркетинг специалисти и и д.р. и не могат да оценят техническите недостатъци на един сайт.

  Надявах се, че с промените в оценяването и появата на хора като Бого, Комитата и Дзвер в журито нещата ще започнат да се променят. Но честно казано сред сайтовете, които разгледах тази година нямаше никой, който да предлага някаква иновация било като дизайн, било като услуга.

  Бого, поздравявам те за принципната позиция, дано това да поотрезви хората.

 • Reply dzver 25.11.2010 at 14:55

  Има мегдан за автоматизация. Могат да се автоматизират технически оценки – uptime, време за зареждане, валидация, използваемост от незрящи и други. Ще ги предложа в следващия организационен цикъл.

 • Reply Светла 25.11.2010 at 14:43

  Абе знам, Бого, но думата ми е за друго – леко е манипулативно да казваш, че сайтът не съществува. Иначе и аз съм на мнение, че това са елементарни неща и трябва да са наред. Моят блог едва ли е наред, пък и е към Блогър, но аз не си и помислям да се кандидатирам с него.

  Мен повече ме притесни друго – до крайното класиране беше допуснат сайтът помагало.ком, който се занимава с това, да предоставя готови разработки на ученици и студенти срещу заплащане. Сиреч, една форма на открита и безсрамна корупция в образованието беше най-официално поощрена. Това ми причинява дълбок психологически дискомфорт.

 • Reply Bloodymirova 25.11.2010 at 14:41

  Един вид, ако си платиш таксичка, получаваш номинация и после журито (вътре има хора които уважавам много, но имаше и доста случайни хора) решава кой печели. Хм.

  Казвали сме си го на шега преди, но май наистина излиза, че едни хора се събират да си раздадат едни награди. Никой не се грижи за евентуален конфликт на интереси, а и освен това в българското уеб общество всички са навързани като свински черва (малък пазар, какво да правиш).

  Според мен БГ сайт трябва да се закрие – поне за няколко години. Номинираните сайтове трябва да бъдат само нови или подновени през последната година, и да се прави необходимото предварително проучване. Да не говорим колко безумен беше предварителния списък със сайтове, които трябваше да бъдат номинирани от „публиката“.

 • Reply Иво Апостолов 25.11.2010 at 14:36

  Интересно твърдение. Да приемем, че е вярно.
  Кое от следните твърдения тогава е причината?
  1. Журито нищо не разбира и са поканили разни клоуни там?
  2. Всички сайтове, които участват са покъртително зле?
  3. Всички сайтове в България са покъртително зле и участващите няма как да са по-добре?
  ––––––––
  Ако причините са 1 или 2, тоя конкурс могат спокойно да го спират и да спират.
  Ако причината е 3, да спират направо интернета в държавата :)

 • Reply Марио Пешев 25.11.2010 at 14:35

  Факт е, че сайтът съществува, но не е явно, а и самият конкурс за мен е опетнен доста през последните 3 години. Миналата година бях написал един дълъг пост с минуси, но реших да не изчернявам толкова и го хвърлих в коша.

  Тази година получих от поне 4-5 участника различна форма на ‘томболи’ за гласували за сайта и разни други явни стимули при вот на публиката. За журито няма да коментирам, защото не съм наясно изцяло, но никога не съм обръщал дори малко внимание на самия конкурс.

 • Reply Богомил "Бого" Шопов 25.11.2010 at 14:27

  Иво, все още твърдя, че не е.

 • Reply Богомил "Бого" Шопов 25.11.2010 at 14:27

  Светла, www. не трябва да се ползва, това е „остаряла техника“, ако мога да се изразя на човешки език. Това е все едно да спечели кола без врати и прозорци, състезание за най-ползваем автомобил.

 • Reply Иво Апостолов 25.11.2010 at 14:23

  Бого к’во речи? :)

  Абсолютно сериозно, чудя се как уважавани хора като теб, Огнян и малцина други се забъркват в тази простотия?
  Живи и здрави :)

  Още ли смяташ, че конкурса не е корумпиран между другото?

 • Reply Събина 25.11.2010 at 14:22

  Но едни 100лв регистрация са влезли за него, нали. ;) Тоест някой трябва да следи за долна летва, която някак естествено е, такъв сайта да има. ;)

 • Reply инж. Евгени Йорданов 25.11.2010 at 14:21

  Доста силно мнение, Бого. И аз не съм доволен между другото от гласуването на журито. Ама, чак да спечели несъществуващ сайт, това го бях пропуснал измежду другото.

 • Reply Светла 25.11.2010 at 14:21

  Бого, сайтът съществува – http://www.bacb.bg/. Май просто трябва да се напише „http://www.“, за да проработи. Което е тъпо, да. Не съм експерт и не мога да преценя доколко е фатално. Все пак обаче, сайтът не е несъществуващ.

 • Reply Богомил "Бого" Шопов 25.11.2010 at 14:18

  Събина, това е по-малкото зло. Сайта, който спечели не съществува в Интернет, няма такова нещо като bacb.bg :)

 • Reply Събина 25.11.2010 at 14:10

  Журито, ще каже, че те отсъждат на база, какви сайтове са се регистрирали. Решение на което е да има минимални изисквания – примерно да не можеш да се регистрираш, ако нямаш мобилна версия. Тогава обаче някои категории може да си останат празни, да не говорим, че ще намалеят приходите от такса участие. :)

 • Reply Боби 25.11.2010 at 14:06

  Начи ся… ако някой ти обърне някво внимание, 100% ще бъдеш осквернен и оплют. И аз пробвах да надигна глава против абсурдния процес на гласуване, писах мейли с предложения за промени и какво ли не, ама накрая пак ме изкараха баси злодея.

  Всъщност тогава (лето 2006) се надявах, че БГСайт ша се гътне во веки, но уви, явно продължава мизерията :(

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.